שתף קטע נבחר

שר פלסטיני: אנו נוטים לא להיענות להצעות קלינטון

ארצות הברית ומדינות ערב מפעילות לחץ כבד על הרשות הפלסטינית, כדי שלא תשיב בשלילה

שר ברשות הפלסטינית אומר הבוקר ל-ynet כי הפלסטינים נוטים להיענות בשלילה למסמך האמריקני, אם לא יסכים הנשיא קלינטון לקבל את ההסתייגויות הפלסטיניות בכל הנוגע לפליטים, ההתנחלויות וירושלים.
ראש הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, ייפגש היום עם נשיא תוניס ומלך מרוקו וידון עמם במסמך האמריקני להסכם הקבע. בתוך כך ייפגש היום סאיב עריקאת עם ראשי הממשל הירדני.
בסוף השבוע נמשך מסע הלחצים הבינלאומי על יאסר ערפאת. יו"ר הרשות הפלסטינית קיבל במהלך סוף השבוע שיחות רבות ממנהיגים בעולם, בדרישה שיסכים לחדש את המו"מ על בסיס הצעותיו של הנשיא קלינטון. בין היתר שוחחו עם ערפאת מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, האחראי על קשרי החוץ והביטחון באיחוד האירופי, חווייר סולאנה ונשיא מצרים, חוסני מובארק, ששוחח עם ערפאת מספר פעמים.
מקורות פלסטיניים מדווחים כי ארה"ב מפעילה לחץ כבד על מספר מדינות ערביות, בראשן מצרים, ירדן וסעודיה, במטרה לדחות את ישיבת ועדת המעקב של הפסגה הערבית האמורה להתכנס ביום ב' לדיון בהצעה האמריקנית. על פי דיווח סוכנות הידיעות הצרפתית, נדחה הכינוס ליום ה'. הוועדה צפויה לקבל החלטה שתטרפד את התקדמות המגעים המדיניים.
השר שמעון פרס עדכן את מוחמד השישי, מלך מרוקו, בהתפתחויות המדיניות. המלך הבטיח לנצל את השפעתו על הצדדים. המלך הוא יו"ר ועדת ירושלים של ארגון ועידת המדינות המוסלמיות.
מובארק המשיך גם את מגעיו הבינלאומיים כדי לגייס תמיכה בהסכם בין ישראל והפלסטינים על בסיס המסמך האמריקני. מובארק שוחח בסוף השבוע פעם נוספת עם נשיא סוריה, בשאר אסד, כדי לנסות לרכך את התנגדותו לחידוש המו"מ.
בישיבתה ביום ו' חזרה הנהגת הרשות הפלסטינית על עמדתה בדבר ריבונות פלסטינית מלאה על כל ירושלים המזרחית, על מסגד אל אקצה, ועל המקומות הקדושים לאיסלאם ולנצרות. ההנהגה דורשת את יישום החלטות האו"ם, נסיגה לקווי יוני 67', ופתרון בעיית הפליטים על בסיס החלטת האו"ם 194, שפירושה - שיבת הפליטים לבתיהם. בהודעה של הרשות נאמר כי "שום דבר לא יפגע בכוח ההתנגדות של העם הפלסטיני הנאבק על חירותו ועצמאותו, ומקומותיו הקדושים. לא ניכנע להסלמה הישראלית שרוצה לפגוע בתהליך המדיני, ולהכניע את עמנו".
בישיבה טענו הפלסטינים כי המפות שהציגו נציגי ישראל בשיחות בוושינגטון, היו אותן מפות שהוצגו בקמפ דיוויד, כולל סיפוח מאסיבי של התנחלויות, בעיקר באזור ירושלים, וצמצום משמעותי של ירושלים המזרחית. בישיבה הופנתה ביקורת מרומזת לעבר קלינטון, והפלסטינים התחייבו להמשיך בתהליך "בהשתתפות בינלאומית רחבה של אירופה, סין ורוסיה". הערה זו מהווה מסר מרגיע של ערפאת לאופוזיציה, אך לא חזרה
לדרישה הפלסטינית מלפני חודשיים לכינוס ועידת שלום בינלאומית.
הפלסטינים מודעים לכעס הקהילה הבינלאומית והנשיא קלינטון. העיתון "אל-חיאת" מדווח ממקורות ערביים ופלסטיניים כי הנשיאים קלינטון ומובארק כועסים מאוד על ערפאת. המקורות מוסרים כי המסמך האמריקני כולל מפות שהועברו גם למספר מדינות ערביות, והן טובות מהמפות הקודמות שהציגו האמריקנים.
השר לתכנון בינלאומי ברשות הפלסטינית, נביל שעת', אמר אתמול כי הפרשנות הישראלית למסמך האמריקני, הופכת אותו לבלתי קביל מבחינת הפלסטינים. שר בכיר ברשות הפלסטינית אמר ל-ynet כי הפלסטינים מתלבטים קשות בשאלה אם להמתין לכניסתו של הנשיא בוש לבית הלבן. ההתלבטות נובעת, על פי השר, מהאפשרות שממשל בוש לא ימהר לטפל בבעיות המזרח התיכון. מצד שני, ההמתנה עשויה לחסוך לפלסטינים את העבודה מול ה"חכמים היהודים, שמובילים את הממשל האמריקני הנוכחי".

באופוזיציה ממשיכים להתנגד

האופוזיציה הפלסטינית שבה והביעה את התנגדותה למו"מ. תנועת החמאס דורשת מהרשות להפסיק את המו"מ, ומבהירה כי כל הסכם שיש בו פגיעה בריבונות הפלסטינית בירושלים ובמקומות הקדושים, כולל ב"קיר הבוראק" (הכותל המערבי - ע.ו), אינו מקובל עליהם. התנועה גם מתנגדת לכל פשרה בסוגיית הפליטים, וקוראת להמשיך בהתנגדות הצבאית.
עמדת החמאס אינה מפתיעה, אך גם הפלגים התומכים בערפאת מביעים הסתייגויות רבות מהמסמך האמריקני. תנועת פידא, שבראשה עומד יאסר עבד ראבו, שר ההסברה הפלסטיני וראש המשלחת הפלסטינית לשיחות וושינגטון, אומרת כי המסמך האמריקני מסוכן מאוד לזכויות ההיסטוריות הלגיטימיות של הפלסטינים. התנועה קוראת להנהגת הרשות לדחות את המסמך, ולהתעקש על הקווים האדומים - נסיגה ישראלית לקווי 67', שיבת הפליטים וריבונות פלסטינית מלאה בירושלים המזרחית ובמקומות הקדושים. העיתונאי הפלסטיני קאסם חטיב, אומר ל-ynet כי העם הפלסטיני, ככל הנראה, אינו בשל לקבל הסכם שלום בתנאים המוצעים.
חבר צוות המו"מ הפלסטיני, סאיב עריקאת, אמר בשבת כי הממשל האמריקני מתנה כל הבהרה בנוגע להצעת קלינטון, בהסכמה עקרונית מוקדמת של הפלסטינים לתוכנית. עריקאת ציין כי לא ניתן להתבסס על דברים כלליים בדיונים על מזרח ירושלים, הגבולות, ההתנחלויות והפליטים. "כיצד אפשר לדבר על הסכמה מבלי לקבל את הפרטים או את המפות?", אמר. עריקאת קרא לממשל האמריקני להשיב לשאלות הפלסטינים וציין כי אם לא יתקבלו הבהרות - לא תינתן הסכמה פלסטינית.
יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, טס מעזה לתוניס, שם ייפגש עם הנשיא זן אל עבדין עלי. השניים ידונו בהצעה האמריקנית להסכם קבע. יועצו של ערפאת, נביל אבו רודיינה, מסר כי תשובה פלסטינית תינתן לאמריקנים רק לאחר ועידת הליגה הערבית האמורה להתקיים ביום שני בקהיר.

ברכה לחג היא דבר נימוסי

בינתיים, נמשכת מערכת הבחירות בצד הישראלי. יו"ר הליכוד, אריאל שרון, שלח ברכה ליו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, לרגל חג עיד אל-פיטר. גורם פלסטיני אמר ל-ynet כי המברק מעיד על נכונותו של שרון להידבר, אך הוסיף כי הרשות לא התייחסה את המברק כאל איתות בעל השלכות מדיניות ופוליטיות.
בתגובה לברכת שרון אמר יו"ר מטה ההסברה של ראש הממשלה ברק, ח"כ אלי גולדשמיט, כי "נשף המסיכות מבית מדרשם של פרסומאי הליכוד נמשך. ברכה לחג היא דבר נימוסי, אך אינה יכולה לשמש תחליף רציני לתוכנית מדינית מפורטת, תוכנית שאותה אין אריק שרון מוכן לחשוף, כנראה כי אין לו כזאת".
ח"כ חיים דרוקמן מהמפד"ל אומר כי הוא תמה על איגרת הברכה ששיגר שרון לערפאת, "רב המרצחים", כהגדרתו: "ערפאת מעולם לא היה ראוי לכל ברכה בוודאי לא עכשיו כשהוא אחראי לפיגועים בחודשים האחרונים. אני מקווה ששרון יכיר בטעותו ויימנע מצעדים דומים בעתיד", אומר דרוקמן.
וראש הממשלה ברק, שהתראיין בערוץ 2, הודיע כי ממשלתו לא תחתום על הסכם שיעביר את הריבונות על הר הבית לפלסטינים. כמו כן הצהיר כי לא יקבל הסכם המכיר בזכות השיבה של הפלסטינים.
בניגוד לדברים אלה, הצהיר היום יו"ר מרצ, יוסי שריד, כי אם הפלסטינים יוותרו על זכות השיבה של הפליטים, תצטרך ישראל לוותר על הריבונות בהר הבית. "אלה הם שני הוויתורים הקשים ביותר לעם היהודי ולעם הפלסטיני", הוסיף שריד.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 2
ברק. לא יקבל
צילום: ערוץ 2
צילום: דודו פריד
שריד. ויתורים קשים
צילום: דודו פריד
צילום: דודו פריד
בירך את ערפאת. שרון
צילום: דודו פריד
מומלצים