שתף קטע נבחר

"שינוי חוק המעצר בבריטניה? לא בעתיד הקרוב"

גורמים מדיניים הביעו אכזבה מהחלטת בריטניה להעביר את הטיפול בשינוי החקיקה לוועדה בפרלמנט. לונדון אמנם הציבה לוועדה דד ליין של חודש - אך נראה שההכרעה תידחה בשל הבחירות. מס שפתיים או צעד אמיתי לקראת יישום?

יותר מחודשיים חלפו מאז הבטיחה בריטניה לשנות את החוק המאפשר לעצור בכירים ישראלים בחשד לפשעי מלחמה - ובינתיים יישום ההבטחה רק מתרחק. שגריר בריטניה בישראל, תום פיליפס, שוחח היום (ה') עם יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, והודיע לה על המתווה לשינוי החקיקה. הוא סיפר כי התיקון לחוק הועבר לטיפול הפרלמנט, תוך התחייבות לסיים את הטיפול תוך כחודש. בפועל, הבירוקרטיה צפויה להתארך ואף להיקטע בשל הבחירות הקרובות - וייתכן ששינוי החוק יתאפשר רק בממשלה הבאה.

 

במסגרת התיקון המוצע לחוק הבריטי, תועבר ההחלטה להעמיד לדין פושעי 

מלחמה ובכירים אחרים, החשודים בעבירות על החוק הבינלאומי, לידי התביעה הממשלתית. השינוי נועד לשים סוף לשיטה הנוכחית, המאלצת שופטים לחקור ולשקול כל בקשה להוצאת צו מעצר מצד גורמים פרטיים. מדובר בהחלטה שנויה במחלוקת, שהפתיעה גורמים בישראל, בין היתר בשל הבחירות המתקרבות בממלכה. בריטניה הבטיחה לשנות את החוק עד 6 באפריל, אך מדובר כנראה ב"מס שפתיים" שנועד לרצות את ישראל, שכן הבחירות - שיתקיימו כנראה במאי ומחייבות את פיזור הפרלמנט - צפויות לדחות ההחלטה.

 

גורמים ישראלים מדיניים הביעו אכזבה מההחלטה להעביר את החקיקה לוועדה בפרלמנט, צעד שמעכב את יישומה. הם ציינו כי לא ניתן לראות בכך מימוש הבטחתו של ראש הממשלה הבריטי גורדון בראון, אלא רק הבטחה נוספת - שכעת גם התווסף לה דד-ליין מרוחק: "עשרה שבועות חלפו מאז ההבטחה הקודמת וכעת אנו שומעים שגם עשרת השבועות הבאים יתנהלו בעצלתיים בחדרי ועדות. אנו מתקשים לראות את ההבטחה מתממשת בקרוב, ומקווים לשמוע על לוח זמנים ברור יותר שיאפשר את שינוי החקיקה", אמרו ל-ynet.

 

שגריר ישראל בבריטניה, רון פרושאור, התייחס גם הוא להחלטה: "בינתיים אנו צועדים משביל של כוונות חיוביות לדרך של הבטחות אופטימיות. ייתכן שהדרך בה אנו צועדים רצופה בכוונות טובות, אבל עדיין נותר לגלות לאן היא תוביל אותנו". הוא ציין שהשגרירות תמשיך לפעול לשינוי חקיקה מלא בסוגיה, שחשובה גם לבריטניה, למעמדה וליכולתה למלא תפקיד בתהליך השלום במזרח התיכון.

 

לבני מברכת: "מנצלים את המערכת"

יו"ר האופוזיציה לבני, שנאלצה לאחרונה לבטל ביקור בבריטניה בשל צו מעצר שהוצא נגדה,

 דווקא בירכה על החלטת ממשלת בריטניה והודתה לשגריר ולממשלתו. היא ציינה כי מדובר בצעד חשוב בכיוון הנכון: "מערכת המשפט הבריטית נוצלה לרעה על-ידי גורמים ציניים ובכך עשתה עוול לממלכה כולה, שלא בטובתה".

 

הבוקר פרסם ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, מאמר שבו הגן על החלטתו לשנות את החוק. "השאלה היחידה עבורי היא האם אנו משיגים את מטרותינו באמצעות הליך שמאפשר הוצאת צו מעצר בגין הפשעים החמורים ביותר על-סמך הראיות הקלושות ביותר", כתב לעיתון "דיילי טלגרף". הוא הבהיר כי עקרון השיפוט האוניברסלי, המאפשר למדינות לשפוט מנהיגים שביצעו פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות גם אם הן אינן מעורבות בסכסוך, הוא חשוב ונכון, ואין לבטלו - אלא רק לבצע שינויים בחוק הבריטי שיקשו על הוצאת צווי מעצר.

 

בהכנת הידיעה השתתף רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכוונות להבטחות. השגריר פרושאור (ארכיון)
צילום: AFP
צילום: מתי מילשטיין
השגריר פיליפס ולבני (ארכיון)
צילום: מתי מילשטיין
מומלצים