שתף קטע נבחר

ריבלין שוב נגד נתניהו - הפעם בגלל הפלשמורה

יו"ר הכנסת תקף בחריפות את ראש הממשלה בדיון בכנסת: "לא יכול להיות שכשהיה ראש אופוזיציה הוא אמר דבר אחד, וכשהוא הופך לראש הממשלה - דבר אחר". בדיון תקפו ח"כים רבים את כשלי משרד הפנים, שטרם השלים את רשימת הזכאים לעלות. השר ישי הבטיח: כל יהודי אתיופיה יעלו בתוך שנה

ביקורת על השתהות המדינה בהעלאת בני הפלשמורה מאתיופיה, איחדה היום רבים מהח"כים שהשתתפו בדיון משותף של ועדות העלייה והקליטה וביקורת המדינה של הכנסת בנושא זה. קואליציה ואופוזיציה, שמאל וימין, עולים וילדי הארץ - כולם תקפו את משרד הפנים, על כך שטרם השלים את בדיקת זכאותם של חברי הקבוצה שעדיין נמצאים במחנה המעבר בגונדר שבסודן - שמספרם עומד לפי ההערכות על 8,700 - כפי שהנחה מבקר המדינה בדו"ח שהגיש בנושא כבר לפני כשנה וחצי.

 

בין המבקרים התבלט יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, שבחר לבקר ישירות את ראש הממשלה, בנימין נתניהו: "ממשלות ישראל באות ודנות, ומתחמקות בסופו של דבר מביצוע המוטל עליהם. נמצאים היום אנשים במחנות מעבר שלא יודעים מה גורלם. לא יכול להיות שראש הממשלה - שהיה ראש אופוזיציה - יגיד דבר אחד המנוגד לראש הממשלה דאז, וכשהוא הופך לראש הממשלה הוא אומר אותו הדבר". יש לציין שאין זאת זו הפעם הראשונה בזמן האחרון שריבלין תוקף ישירות את נתניהו - רק לפני כחודשיים וחצי מתח עליו ביקורת חריפה בגלל נסיונותיו לפלג את קדימה.


בדיון היום השתתפו גם נציגי העדה (צילום: גיל יוחנן)

 

יש לציין שמתחילת השנה אכן התחדשה העלאת בני הפלשמורה לארץ - לאחר הפסקה ארוכה, וכשנה וחצי לאחר החלטת ממשלה בנושא. יו"ר הסוכנות היהודית, נתן שרנסקי, הודיע בדיון היום כי מחר בלילה ינחתו בארץ עוד 75 עולים, שיצטרפו ל675 שכבר הגיעו בשנת 2010.

 

שר הפנים, אלי ישי, הבטיח בדיון כי יעשה מאמץ לעלות את כל יהודי אתיופיה בתוך שנה. "אני מלווה את הסיפור של יהודי אתיופיה הרבה שנים", אמר. "אני מקווה ומאמין שזו לא בעיה תקציבית. הייתה התנגדות של משרד האוצר ומשרד ראש הממשלה - ושינינו את זה. מדובר בהצלת חיי אדם. הנחיתי לקדם ולזרז את העלייה כדי שתוך שנה נסיים את הסיפור. נציגי משרד הפנים והסוכנות בודקים את הרשימה". לדבריו, הוא מנחה את עובדי המשרד המטפלים בנושא "להתייחס למי שממתין בגונדר, כאילו בני משפחתכם נמצאים שם".

 

"הממשלה 'מערבבת' אותנו"

אך לרבים מהח"כים שהשתתפו בדיון הייתה בטמן מלאה על משרד הפנים. "לא הצלחנו לקבל את הרשימות יותר משנה", טען ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי). "אין כוונה של הממשלה להעביר את הרשימה, פשוט 'מערבבים' אותנו. יש שם סכנת נפשות, העולם צריך לטפל בהם. ההחלטה נמצאת בידיו של ראש הממשלה - לא תהיה החלטה אם ראש הממשלה לא יקבל. כרגע הוא קיבל החלטה - תירוצים שונים זו החלטה".

 

ח"כ שלמה מולה (קדימה) טען כי בבסיס הסחבת עומדת מדיניות גזענית מכוונת של הממשלה: "לא נביא יהודים שחורים מאתיופיה - זו היד המכוונת. תביאו לנו את הרשימה הזו , כי אתם משקרים. אם מבקר המדינה מבקש רשימה, למה לא מביאים לנו אותה? כמה דמעות של האנשים צריכות לזלוג, עד שלא תהיה החלטה?".

 

מולה אף ביקר את החלטת הממשלה להעלות רק 3,000 מבני הפלשמורה - אף שבפועל, כאמור, הם מונים כמעט פי שלושה. בדיון השתתף גם מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס, שציין כי אף שהממשלמה מסתמכת על הנכתב בדו"ח שלו, לפיו ישנם עוד 3,000 יהודי פלשמורה, הוא ממליץ להסתמך על נתוני משרד הפנים, שם ספרו כ-8,700.

 

"אני שומר על המדינה שלא מאפשרת למשפחתי להתאחד"

לפחות בעייה אחת נפתרה במהלך הדיון, כששר הפנים שמע את סיפורו של חייל צה"ל, שסבתו ושני אחיו נמצאים עדיין בגונדר. החייל, ששמו אסצ'אנו, הקריא מכתב ששלח לשר הפנים. "עליתי ב-2003. אחרי ארבע שנים עלו עוד שני אחים. עוד שני אחים נמצאים בגונדר. חלמנו, משפחתי ואני, להיות בישראל.

התגשם חלומי ועליתי - והשקעתי את זמני בלימוד התורה ומסורת ותרבות. אחיי הגדולים וסבתא - נאמר שיעלו יותר מאוחר... אני שומר על גבולה של המדינה, שלא מאפשרת למשפחתי להתאחד. אתם עושים עוול נוראי למשפחתי".

 

"זוהי דוגמה עד כמה הביורוקראטיה עמוקה", אמר ישי. "זה קורע את הלב, אין דבר יותר קשה, זו בדיוק הסיבה שאני נאבק להעלות את כולם. ההנחיה היא לבדוק את כולם, כדי שמקרה כזה לא יחזור בשנית. אני בדעה שמביאים את כולם בעליה מרוכזת - ולגמור את הסיפור הזה".

 

לאחר מכן פנה ישי לאסצ'אנו: "הנחיתי שיעשו בדיקה חריגה - כדי שבעליה הקרובה, הם יעלו לארץ".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ריבלין ונתניהו. שוב במתח
צילום: אלכס קולומויסקי
ישי ולינדנשטראוס בדיון היום
צילום: גיל יוחנן
מומלצים