שתף קטע נבחר

לוח נגד לוח: איך ישפיעו ה-iPad ודומיו על שוק המחשוב?

מחשבי לוח קיימים בישראל כבר שנים רבות. האם יש להם מקום על מדפי רשתות השיווק לצד מחשבי הלוח המלא, חסרי המקלדת, כדוגמת האייפד ומתחריו?

מחשבי לוח הם המילה האחרונה במיחשוב הנייד. מאות אלפי רוכשים פוטנציאליים ממתינים בקוצר רוח להופעת הדור הבא שלהם על המדפים: ה-iPad של אפל, ה-Slate של HP ועוד מספר מחשבי לוח מלאים הנמצאים בפיתוח.  

 

אבל תפיסת העיצוב של מסך מגע ענק, נמצאת איתנו כבר שנים רבות, בדמות מגוון מחשבים ניידים עם לוח מגע הנמכרים בישראל. מה נשתנה? איזו בשורה צפויים לשאת מכשירי הלוח החדשים, ואיזה יתרון יש להם – אם בכלל – על קודמיהם?

נייד-לוח: מורכבות ועוצמה

מחשב הלפטופ-טאבלט הוא במובן מסוים, הטוב שבכל העולמות. מדובר במחשב נייד (לרוב,מחשב עסקי) בגודל של 12.1 אינץ' בממוצע, אשר הופך בתנועה אחת ללוח כתיבה ומספק את כל עוצמת העיבוד והניידות של מחשב נייד ואת כל הנוחות של כתיבה בעט חרט. כיום נמכרים בישראל מספר דגמים של לטפופ-טאבלט, אשר מתאימים למגוון משתמשים.

 


מחשב טאבלט לפטופ, במצב לוח

לנובו היא הוותיקה בישראל בתחום, ומציגה את מחשבי X61 הישנים יותר, לצד גרסת הלוח של ה-X200 המוצלח. אלו מחשבים שמאזנים בין ביצועי מחשב עסקי טובים, ויכולות לוח מעולות.

 

יש צורך בתוכנת צד שלישי כדי לזהות כתב יד בעברית (ויסטה ו-Windows 7 תומכות בזיהוי אנגלית וסינית בלבד) כדי ליהנות ממרב יכולותיהם. הטאבלט לפטופ של לנובו הוא אמין, עמיד ונוח מאוד לשימוש.

 

אפשרות נוספת היא דגמי Gigabyte, אשר מציגים ביצועים בינוניים אך יכולות לוח סבירות ומחיר זול משמעותית, הקרוב יותר למחירי נטבוקים. מאידך, מדובר בדגמים בני שנתיים ושלוש.

 

את השילוב הטוב ביותר נותנים מחשבי סדרת TX של HP. החברה בנתה מפרטי בסיס חזקים במיוחד למחשבי הטאבלט שלה, הכוללים מעבדי AMD כפולי ליבה ומהירים, שלושה גיגה זיכרון וכרטיס מסך המסוגל להפעיל גם משחקים בצורה סבירה (בהתחשב בפלטפורמה).

 

HP שמה דגש על יישומי מולטימדיה במחשבים אלו, ולמעט בעיות חימום – אלו מחשבים מומלצים מאוד. 

 

היצרניות הגדולות לא ממהרות להספיד את נייד הלוח, ואף מתכננות להציג בשוק הישראלי דגמים חדשים, כל אחת בתחום ההתמחות שלה:

 

לנובו תשפר את גרסאות הטאבלט של סדרה X העסקית והפופולרית, HP מוכרת בחו"ל את היורש של ה-TX, שנקרא VM ואזוס - את ה-T91mt, נטבוק-טאבלט עם מסך רב מגע בגודל 8.9 אינץ'.

 

גם מחשבי Latitude TX2 של Del, ה-LifeBook T5010 של פוג'יטסו וגרסאות הלוח של סדרת EliteBook מבית HP נמכרים בעולם בהצלחה.

 

החיסרון: תג מחיר של חמש ספרות

מצד שני, לקטגוריית מחשוב זו יש חיסרון משמעותי מאוד בשוק הישראלי - שהותיר אותם הרחק מהישג ידם של ההמונים: תג מחיר שמגיע גם לחמש ספרות.

 

בעוד מוצרים אחרים מתחילים כפרימיום, מוזלים לאט לאט והופכים לנחלת הכלל במחיר עממי, הטאבלט פשוט נתקע למעלה.

 

זוהי הסיבה העיקרית שהיקף המכירה שלהם מצומצם, ומוגבל לבעלי אמצעים או אנשי מקצוע הזקוקים למחשב עליו ניתן לכתוב (כמו גרפיקאים ואדריכלים, למשל).

משונה הוא הדבר, שכן טכנולוגיית מסכי המגע, שהיתה בעבר הרכיב שייקר מחשבים אלו, התפתחה והתקדמה ומחירה ירד - כיום ניתן למצוא טלפון סלולרי עם מסך שכזה כמעט בכל כיס.

 

הלוח המלא: פשטות קסומה

דגמי הלוח המלא עדיין לא הגיעו לחנויות, ולתודעת הצרכן הישראלי. איזה שימוש צפוי לו, למחשב הלוח המלא? ברור לחלוטין מה נותן הלוח ליצרן: צינור להורדת וצריכת תכנים ואפליקציות. מה הוא נותן לצרכן?

 

היכולת לצרוך תכנים באופן מקוון אינה חדשה בקרב מוצרי המחשוב והסלולר, אך גדולת הלוח המלא היא בפשטותו: ממשק המגע, בשילוב עם מערכת הפעלה בסיסית ונוחה אשר מתוכננת להתבסס על האצבע הפרטית שלכם יותר מאשר על עטי חרט -  ייצרו חוויית שימוש אינטואיטיבית יותר מאי פעם.

 

תכונה זו יהפכו את הלוח למוצר מבוקש בשוק רחב מאוד – צעירים חובבי טכנולוגיה.

 

אחוז ניכר מהאוכלוסיה בישראל משתמש במחשב, והירידה במחירי מחשבים ניידים הופכים אותם לנפוצים יותר מאי פעם.

 

אך הלוח המלא אינו מסוגל להתמודד עם כל משימות המחשוב הנפוצות, לפחות לא באותה נוחות של מחשב נייד. 

 

מתוך כך ניתן להניח שרוכשיו יהיו משתמשים בעלי מכשיר אחר הממלא עבורם צורך זה - מחשב שולחני, למשל. הלוח המלא יהיה פלטפורמת בידור ניידת יותר מאשר כלי עבודה.

 

מהסטיילוס לאצבעות

ליין הטאבלט המלא כולל בשלב זה מוצרים בודדים, אך מתוקשרים מאוד. הראשון שבהם הוא האייפד של אפל, אשר כולל מסך רב מגע  9.7 אינץ', מעבד גיגהרץ אחד, וחנות אפליקציות גדולה מאוד, בשל קודמו, ה-iPhone.

 

בנוסף, מפתחי האפליקציות החרוצים של אפל ושותפותיה צפויים להגדיל ולהרחיב את רשימת היישומים להורדה. ה-iPad יגיע לחנויות בארה"ב בתחילת חודש אפריל וזמן קצר לאחר מכן ישווק גם מחוץ לה.

 

מתחרה חזק בקטגוריה החדשה הוא ה-Slate של HP אשר פותח בשיתוף מיקרוסופט והוצג בגאווה על ידי סטיב באלמר בתערוכת CES 2010 בחודש שעבר. המחשב הוא בעל מסך רב מגע בגודל 10 אינץ'.

 

לסלייט אמנם אין חנות אפליקציות עשירה כשל אפל – אולם הוא מבוסס על מערכת ההפעלה Windows 7, ובניגוד ללוח של התפוח, הוא תומך בפלאש, פורמט שקל ופשוט לפתח עבורו יישומים. התמיכה הפלאש מראה כי HP ומיקרוסופט רואות את הסלייט בתור כלי שיתבסס על צריכת תכנים קיימים מהאינטרנט, ופחות בתור פלטפורמה לשיווק יישומים כפי שעושה אפל.

 

מיקרוסופט מפתחת גם טאבלט משל עצמה שנקרא Courier, בעל שני מסכי שבעה אינץ' ועיצוב של ספר - כפי שמציג סרטון זה.  

 

גם סוני הצהירה על כוונתה לפתח מכשיר שישלב יכולות ספר אלקטרוני, משחקים ומחשוב בסיסי ברמת הנטבוק. עדיין לא ידוע אם מדובר בלוח מלא, אולם ניתן להניח כך לאור מבנה התחרות הקיימת ושאיפתה של ענקית האלקטרוניקה להתפתח ולהתחזק.

 

טנגו טכנולוגי

ההתפתחות הטכנולוגית כוללת בדרך כלל, את שילובם של מספר מכשירים אל תוך גוף אחד. מכשירי הניווט הייעודיים רעדו ביראה כשהופיע הניווט הסלולרי החינמי והם צפויים להיבלע לחלוטין בלועו של טלפון חכם. מצלמת הפוקט עשויה להיות המנה הבאה בתפריט.

 

קורא הכרטיסים החיצוני נעלם, ובמקומו יש היום חריץ צנוע לכל לפטופ שמסוגל לקרוא עד חמישה סוגי כרטיסים שונים.

 

מדוע הוחלט על הפרדת המחשב מהמקלדת? אופנה זו הגיעה מהעולם הסלולרי, בו התכנים שיוצר המשתמש מוגבלים למספרי טלפון, תמונות, הודעות טקסט וסרטונים.

 

כל שאר התכנים מגיעים מהרשת, מאפליקציות ייעודיות וממשתמשים אחרים. מחשב נייד אמור לאפשר למשתמש חופש יצירתי – כתיבה, איור, עריכת מסמכים ועוד.

 

צרכים אלו הם סיבה מספקת שלא למהר ולהספיד את הלפטופ-טאבלט.

 

סיכום

כבר היום ניתן למצוא נטבוקים ולפטופים בעלי יכולות רב מגע המשולבות במשטח העכבר שלהם. אולי לא ירחק היום בו כל המחשבים הניידים יהיו בעלי מסך מגע בסיסי. חבל שבזמננו אנו, עדיין צריך להיפרד מ-6,000 עד 10,000 שקלים בקירוב כדי להנות משילוב של מסך מגע ויכולת עיבוד ויצירת תכנים באותו המוצר.

 

לדעתי, יווצר שוק נפרד למחשבי הלוח המלא: משתמשים שרוצים לראות סרטים, לקרוא ספרים ולשחק במשחקים ומסך הסמארטפון קטן להם, ויתחרה בספרים אלקטרוניים.

 

מצידו השני של המתרס, יתפתחו וישתפרו ניידי המגע, וישמרו את פלח השוק שלהם. תמחור נכון יבטיח את שרידותם, ואף את הפיכתם לאיום אפשרי על הקטגוריה הפופולרית ביותר בישראל ובעולם – הלפטופים הסטנדרטיים, בעלי המקלדת בלבד.

 

השפעת האייפד ודומיו על השוק צפויה להיות חיובית מאוד: היווצרות קטגוריה חדשה תאלץ את הקטגוריות הקיימות להתמודד ולהתאים עצמן לירידה אפשרית במכירות. הדבר יכול להתבטא בטווח הקצר בהורדת מחירים, ובטווח הארוך - בשילוב יותר יכולות מגע וממשקים ידידותיים תואמים במחשבים סטנדרטיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יהיה או יחדל? טאבלט לפטופ
צילום: ניצן סדן
מומלצים