שתף קטע נבחר

ח"כ ברכה בא למשפט: בגללי מזוז לא יהיה שופט

יו"ר חד"ש, המואשם בתקיפת שוטרים בהפגנות, בטוח שחפותו תוכח - ומבטיח להמשיך להפגין. בכניסה הוא פגש את משה קצב. הדיון הופסק לזמן קצר בשל מהומה

אחוות הנאשמים: חבר הכנסת מוחמד ברכה, הנאשם בתקיפת שוטרים, הגיע הבוקר (יום ד') לדיון פתיחת משפטו בבית משפט השלום בתל-אביב. בעת ששוחח עם תומכיו שהפגינו מחוץ לבניין, הזדמן למקום אורח מוכר: נשיא המדינה לשעבר משה קצב, הנאשם באונס, שמשפטו מתנהל בדלתיים סגורות.

 

קצב עצר ליד ברכה, לחץ את ידו בחום, שאל לשלומו והמשיך בדרכו. "יש שני משפטים, אבל אין קשר ביניהם", הזכיר יו"ר סיעת חד"ש. הוא מואשם בהעלבת עובד ציבור, תקיפה והפרעה לשוטר בעת מילוי תפקידו - בארבעה אירועים שונים בהפגנות בהן השתתף. באחד מהם חנק לוחם של שירות בתי הסוהר. ברכה טוען שהאישום הוא חלק מ"מסע רדיפה להשתקת חופש הביטוי".

 

בשיחה עם ynet חזר הבוקר ח"כ ברכה על טענתו לפיה אלו אישומי שווא שיופרכו בבית המשפט אחד לאחד - ותקף את היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, שהחליט להעמידו לדין. "כתב האישום נגדי מלמד עד כמה נמוך מני מזוז יכול היה לרדת, וכשיופרכו האשמות סיכוייו של מזוז להיות חלק מבית המשפט העליון יהיו אפסיים".

 

מחוץ לאולם הפגינו כ-30 מתומכיו, ביניהם חברי הכנסת מסיעתו דב חנין, עפו אגברייה וחנא סוויד, וראש הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית בישראל, השייח ראאד סלאח - שבעצמו הורשע בתקיפת שוטרים. כן באו חברים בוועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל ופעילי שמאל. "מי שנאשם לאורך כל הדרך בהפעלת אלימות כלפי מפגינים זו המשטרה, דווקא אלו שצריכים להגן על הזכות למחאה פוליטית. אם בית המשפט העליון נדרש להתערב כדי לאפשר הפגנות בשכונת שייח ג'ראח, זה מסגיר את התנהלות המשטרה במרחב הדמוקרטי", אמר ברכה.


משה קצב יוצא מבית המשפט. לחיצת יד חמה (צילום: ירון ברנר)

 

"אם מישהו חושב שבתגובה לכתב האישום ארתע, אז אני אומר שהדבר הראשון שעשיתי מיד לאחר שהוגש הוא ללכת ולהפגין נגד הגדר בבלעין. אני גאה להיות בשטח - אני לא מייצג פוליטיקה אלטיסטית אלא נמצא בין האנשים וכך אמשיך להיות", הוסיף ברכה, שלא ביקש חסינות פרלמנטרית כמו ח"כ סעיד נפאע, "כי אני מכיר את האמת".

 

בהפגנה מחוץ לבית המשפט צעקו פעילי השמאל "יהודים וערבים מתנגדים להיות אויבים". במקום פרץ עימות בין מבוגר נכה לבין המפגינים. האיש צעק לעברם "בושה וחרפה שאתם פה היום, אנחנו ניצולי השואה, הקמנו את המדינה, אין לכם זכות דיבור. על גופנו הוקמה המדינה". אחת מפעילות השמאל השיבה לו: "לך לעזאזל".


ברכה והשייח ראאד סלאח מחוץ לאולם בית המשפט (צילום: ירון ברנר)

 

גם הדיון שבו הוקרא כתב האישום הופסק לזמן קצר בגלל מהומה מחוץ לאולם. תומכי ברכה - בהם בני משפחתו וחברי הכנסת - זעמו על כך שהאולם צר מלהכיל את כולם.

 

ברכה מיוצג על ידי עורכי הדין אורנה כהן וחסן ג'ברין מארגון עדאלה. ג'ברין לא הכחיש שבהפגנות היו "חיכוכים" בין ברכה לשוטרים, אבל "כאלו שקורים בכל הפגנה". לדבריו, לפי פסיקת בית המשפט העליון, כאשר הוכח שהפעילות בהפגנה היא פוליטית - לא מגישים כתב אישום.

 "לא היה חבר כנסת יהודי שהואשם על התנהגותו בהפגנות בהן השתתף נגד ההתנתקות. מאחורי כתב האישום הזה יש שיקולים זרים ואצבע קלה על ההדק".

 

עורכי דינו של ברכה פנו לאחרונה בשמו לאיחוד האירופי ול"איחוד הפרלמנטרי הבינלאומי" (IPU). באיחוד האירופי בחרו לשלוח נציגים מטעמם שיעקבו מקרוב אחר התנהלות המשפט, וכבר היום הגיע לאולם תיירי ואלה, שזכה לתרגום סימולטני. האיחוד הפרלמנטרי פנה ליו"ר הכנסת, רובי ריבלין, וביקש ממנו הבהרות לגבי ההליך. בכינוס הבא שצפוי להתקיים בסוף החודש בבנגקוק יעלה לדיון נושא הגשת כתב האישום נגד ברכה.

 

בהכנת הידיעה השתתפה שרון רופא-אופיר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ ברכה. "אני בשטח, לא אליטיסט"
צילום: ירון ברנר
מני מזוז. התיק באמת ישפיע עליו?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים