שתף קטע נבחר

זירת הקניות

שקיות פלסטיק "מתכלות" פוגעות בסביבה

מחקר בריטי מצא ששקיות פלסטיק הקרויות "מתכלות", שמכילות תוסף כימי הנקרא oxo ומסייע לחומר להתפרק, אינן טובות יותר לסביבה משקיות רגילות. אי אפשר לעשות מהן קומפוסט ואי אפשר למחזר אותן; הפתרון היחיד עבורן הוא הטמנה או שריפה

חשבתם ששקיות הפלסטיק המכונות "מתכלות" ידידותיות יותר לסביבה? אז זהו, שכנראה שלא. מחקר חדש מצא שהרכיב הכימי הגורם להן להתפרק עלול לגרום לנזק סביבתי.

 

אם יש מוצר יומיומי שהעולם התאחד נגדו - הרי שזו שקית הפלסטיק. מדובר על תוצר לוואי של תעשיית הנפט שעלות הייצור שלו זעומה ולכן הוא מחולק חינם ובלי הגבלה. השקיות הרגילות עמידות מאוד ושורדות באתרי ההטמנה במשך מאות שנים. במשך הזמן הזה הן פולטות לאוויר, לקרקע ולמקורות המים חומרים כימיים רעילים. אבל השקיות לעיתים לא מגיעות להטמנה אלא מושלכות בשטח, ואז הן לא רק מפגע אסתטי אלא גם עלולות לגרום לחנק של חיות בר ביבשה ובים.

 

במדינות רבות בעולם הוצאו השקיות מחוץ לחוק ואסור לחלק או לשווק אותן. גם בארץ, בעתיד הלא רחוק, ניתן יהיה להשיג רק שקיות רב-פעמיות או שקיות "מתכלות". השאלה היא למה הכוונה מתכלות - האם מדובר בשקיות שגם אם משליכים אותן למטמנה הן נעלמות כלא היו? האם ניתן להשליך אותן לערימות קומפוסט ולהפוך אותן לדשן אורגני? האם ניתן למחזר אותן כמו שממחזרים בקבוקים פלסטיק?

 

לאחרונה, בניסיון למצוא פתרון שיאפשר המשך של השימוש בשקיות בלי לפגוע בסביבה, החלו להימכר בעולם ובארץ שקיות הקרויות "מתכלות". מדובר בשקיות הקרויות באנגלית "oxo-degradable"; הן מכילות כמות קטנה של חומר כימי שמאפשר לשקיות להתפרק ולהתפורר בקלות יתרה לאחר זמן מה כאשר הן חשופות לאור ואוויר.

 

המחקר החדש, שפורסם בבריטניה, מצא שמוצרי פלסטיק המכילים את תוספי ה-OXO גורמים דווקא נזק לסביבה. ראשית, משום שכדי להתפרק צריך אור ואוויר - כלומר שאי אפשר לגרום להם להתפרק בערימות קומפוסט. שנית, משום שהרכיב שגורם להן להתפרק במגע לאור ואוויר נותר בחומרי הגלם, כך שאי אפשר להשתמש בו כחומר גלם בתעשיית המיחזור (כי המוצר הממוחזר עלול להתפרק ולהתפורר). לפיכך, הדרך היחידה להיפטר משקיות ה-OXO היא להטמין אותן במטמנות - בדיוק כפי שעושים עם השקיות הרגילות.

 

"מאחר שאי אפשר להפוך אותם לדשן בקומפוסט, המונח 'מתכלות ביולוגית' מטעה", אמר תת-השר הבריטי לנושא סביבה, דן נוריס. "אנו מקווים שהמחקר יגרום ליצרנים ולמשווקים להפסיק ולטעון שהמוצרים הללו טובים יותר לסביבה מפלסטיק רגיל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
שקיות פלסטיק רגילות. "המתכלות" לא טובות יותר
צילום: גבי מנשה
מומלצים