שתף קטע נבחר

טיול בדרך המאגרים: חוויה שהיא כולה מים

החורף שעומד להסתיים בקרוב, סיפק לא מעט ימי חמסין אבל גם ימי גשם חזקים שמילאו את מאגרי המים בארץ. הבריכות בצפון, למשל, מושכות לא רק ציפורים ודגים, אלא גם מטיילים רבים שבורחים מהשגרה אל חיק הטבע. חלק א'

לא רק שביל ישראל חוצה את הארץ לאורכה מצפון לדרום, יש לנו גם את "דרך המאגרים" שמתאימה לטיול ברכב לכל המשפחה.

 

כ-210 מאגרי מים הוקמו על ידי קק"ל בכל רחבי הארץ. מסע בעקבות מאגרי המים מתחיל ברמת הגולן ומסתיים בערבה, ועונת החורף שהולכת ומסתיימת היא שעתם היפה של המאגרים. בעוד הם עומדים מרוקנים ומבוישים בעונת הקיץ, הם זוקפים קומה ומתמלאים גאווה בימים הקרים.

 

חלקם מתמלאים ממי קולחין וחלקם ממי נגר של נחלים שוצפים. צורתם כאגם מים גדול שמושך אליו ציפורים ועופות מים. בחרנו מתוך עשרות מאגרים הפזורים ברחבי הארץ את אלה שניתן לצפות בהם מקרוב ואפילו לשבת בסמוך ולערוך פיקניק ליד המים.

 

מאגרי הגולן: פיקניק על שפת המים

על ציר המפלים ברמת הגולן הנמתח לאורך כביש 98 פזורים מאגרי מים גדולים. חלקם ממוקמים בגובה הכביש (בעיקר בצד שמאל של הדרך) והאחרים גבוהים יותר. את הראשון, "מאגר חיתל", ניתן לראות אחרי שעוברים את הישוב אבני איתן מימין, ממשיכים בכביש 98 שבסמוך לישוב רמת מגשימים משנה את מספרו לכביש 808, אחרי הישוב חיספין נמצא מאגר בני ישראל שהוא הגדול שבמאגרי הגולן, בצד שמאל של הכביש.


פסל אבן של פרה בשטח של מאגר בני ישראל  (צילומים: רונית סבירסקי)

 

עצרו וטפסו על הגבעה שצופה אל המאגר. מפת המאגרים, המפלים והנחלים של כל האזור ניצבת לצד הכביש ולידה פסלי כבשים. בין מאגר "בני ישראל" למאגר "רוויה" תוכלו לעצור באתר בג'וריה, שהוא פינת חמד ששמה עובר מפה לאוזן (פונים שמאלה בפנייה לקיבוץ נטור ומייד אחרי הפנייה פונים בשנית שמאלה). אחרי הגשמים מצטברת שלולית חורף שנשארת עד האביב. הגשמים מציפים את השטח בין עצי האיקליפטוסים וכך תוכלו לשבת לצד השלולית ולערוך פיקניק על שפת המים. הדרך ממשיכה לכיוון מאגר רוויה, מאגר שעבניה ומאגר דבש.

 

מאגר רשפים: נקודת תצפית לעבר עמק המעיינות

בעמק המעיינות (בקעת בית שאן) ממוקם "מאגר רשפים", שמגיעים אליו מכביש 669 סמוך לקיבוץ רשפים. מאגר מים שצבעם כחול כהה ועל גדותיו נקודת תצפית לעבר עמק המעיינות ושטחי החקלאות הירוקים. פנורמה של 360 מעלות, רכס הגלבוע, רמת צבאים, קיבוצי העמק, בית השיטה וניר דוד.

 

במאגר הוקצו שטחים לגידול דגים עם מתקנים מיוחדים שמזרימים חמצן למים. הציפורים הנודדות נמשכות אל הדגים ומדי פעם אפשר לצפות בלהקות השטות במים או נוחתות בלב המאגר. לעיתים אפשר לצפות בלהקות שקנאים או פלמינגו בדרכן מאירופה אל ארצות החום. אם ממשיכים לטפס למעלה צופים במאגר מים קטן יותר ששמו "שיין".


מאגר מים שצבעם כחול כהה. מאגר רשפים

 

מאגר שפעה (בית שאן): על ציר נדידת הציפורים

המסלול ממשיך לאורך כביש 669, חולפים על פני קיבוץ שלוחות ומתחברים לכביש 90 כשמשמאל נמצא גן לאומי בית שאן. פונים בכביש 90 לכיוון בית שאן ומיד ימינה לטירת צבי. לאורך הדרך ניתן לראות בריכות דגים ובאופק זוהרים מימיו של מאגר שפעה (בית שאן).

 

פונים שמאלה לכביש פנימי כחצי קילומטר אחרי קיבוץ עין הנציב (כקילומטר מצומת שלוחות), ומשם בשביל אספלט עד למבנה שאיבת מים. לפני המבנה פונים ימינה, עוברים גשרון וממשיכים בנסיעה עד למאגר בית שאן, הדרך עוקפת את המאגר ממזרח ומגיעה עד למצפור הממוקם על המאגר, ושאליו הוסדרו מדרגות נוחות.

 

קירות המאגר מצופות ביריעות פלסטיק שחורות למניעת חלחול מי הקולחין. לצד המאגר הוקם מבנה שמשמש כמכון טיהור למים. המאגר שהוקם על ידי קרן קיימת, אגודת אפיקי מים ורשות המים, סייע בהפחתת הזיהום מנחל חרוד, ועזר להפוך אזור של אדמה גירית וקשה לשטחים חקלאיים פורחים וכרמי זיתים שמיועדים לייצור שמן. כיוון שהוא נמצא על ציר נדידת הציפורים תכננו אותו גם כאטרקציה תיירותית והוסיפו במקום מצפור. הקימו גדר מסתור עם חלונות הצצה קטנים שמהם ניתן לצפות בציפורים שנוחתות על פני המים ותרות אחרי מזון.


שקנאים תופסים מנוחה במאגר שפעה

 

למאגר הוכנסו דגים על מנת לשפר את איכות המים והם מושכים אליהם את הציפורים. לנוחות המבקרים הותקנו ספסלי ישיבה ופרגולה מצלה. מיקומו הגבוה של המאגר מאפשר ליהנות מתצפית נוף אל הגבול הירדני, הרי עבר הירדן, קיבוצי כפר רופין, טירת צבי, שדה אליהו והעיר בית שאן.

 

מאגר משמר השרון: לצפות בעופות מים

מאגר משמר השרון ממוקם במפגש בין נחל שכם ונחל אלכסנדר, בסמוך לישוב חניאל שבשרון. ניתן להגיע אליו מכביש 4 ליד כפר יונה או מכביש 57 מצומת ניצני עוז. הוא מכיל 1.1 מיליון קוב מים שנאגרים מצמד הנחלים. בנייתו הושלמה לפני כשלושה חודשים ואפשרה את מילויו במי הנגר שזרמו בנחלים כבר בתחילתו של החורף הנוכחי.

 

המאגר ממוקם בנקודה שמאפשרת צפייה בו תוך כדי מסלול הליכה רגלי, רכיבה על אופניים או נסיעה ברכב על גדת נחל אלכסנדר. לאורך הנחל, מהשפך שבין בית ינאי למכמורת עד סמוך לישוב בארותיים, הוכשרו פינות ישיבה וחניוני פיקניק שחלקם כוללים מתקני משחק. סמוך למאגר משמר השרון קיים חניון פיקניק הכולל שולחנות ומתקני משחק. מחניון זה ניתן לעלות לתצפית על המאגר, לצפות בעופות המים השוהים בו, ובנוף המרהיב הנשקף ממנו על האזור כולו.


נחל אלכסנדר. בסמוך לגדותיו נמצא מאגר משמר השרון (צילום: יוגב עמרני)

 

מאגר כפר מנחם: פארק עם מתקנים מונגשים

מאגר כפר מנחם הוקם לפני כשבע שנים כמאגר מי קולחין שמקורם בישובי ההר, ירושלים ובית שמש. מגיעים אליו מכביש 383 מצומת יער חרובית על פי השילוט לכיוון תל צפית. הוא אחד המאגרים הגדולים באזור שפלת יהודה ותכולתו כשלושה מיליון קוב. ניתן לצפות בו ממצפור לזכרו של דוד קרון (ממקימי חיל המודיעין) חבר קיבוץ כפר מנחם הסמוך.

 

אפשר לשלב את תצפיות הנוף במסלול טיול אל תל צפית ובבילוי בחניוני יער חרובית, שהבולט שבהם הוא פארק הלוחם שהוקם בשיתוף פעולה של ארגון נכי צה"ל והקרן הקיימת לישראל. הפארק משתרע על שטח יער של 300 דונם ומציע מתקנים מונגשים לבעלי מוגבלויות, מסלולי טיול, תצפיות, מתקני פיקניק ומתקני משחק שגם הם מונגשים.

 

מסלולי הטיול מאפשרים הליכה ברגל, רכיבה על אופניים או מסלולי נסיעה ברכב לאורך נחל האלה בין עצי בוסתן מלבלבים.

 

10 דברים שלא ידעתם על מאגרי מים:

1. בישראל ישנם כ-600 מאגרי מים.

2. כמחצית מהמאגרים הוקמו על ידי קק"ל במטרה למחזר, לאגור ולהשקות שדות חקלאיים.

3. מאגרי מים מתמלאים בחורף ומתרוקנים בקיץ לצרכי השקייה.

4. מאגרים שמכוסים ביריעות פלסטיק משמשים כמאגרי מי קולחין והיריעות מגנות מפי חלחול המים לקרקע.

5. המאגרים הראשונים שהוקמו יועדו לתפיסת מי גשמים ובשנים האחרונות מתמקדים יותר במאגרים לטיהור מי קולחין.

6. ישראל היא המדינה המתקדמת ביותר בעולם בשימוש חוזר במי קולחין.

7. 80% ממי הביוב בארץ מטוהרים לצרכי חקלאות.

8. מאגר בני ישראל ברמת הגולן אוסף כ-7.5 מליון קוב מים בשנה.

9. רעיון "מאגרי גיא" זכה לשימוש נרחב ברמת הגולן והוא מיועד לאגור מי נחלים באמצעות סכר או סוללת עפר.

10. באזור עמק המעיינות (עמק בית שאן) יש כ-30 מאגרים שהגדול ביניהם אוצר 2.5 מליון קוב מים בשנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגדול במאגרי הגולן. מאגר בני ישראל
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים