שתף קטע נבחר

מייקל אורן: חיזוק הקשר עם ארה"ב - יעד לאומי

שגריר ישראל בוושינגטון הכחיש במאמר ב"ניו יורק טיימס", כי המשבר הוא "נקודת שפל חדשה". הוא הדגיש כי מדיניות הבנייה בירושלים אינה חדשה, אך הבהיר שהיא לא תפגע בברית

עומק המשבר הנוכחי בין ישראל לארצות-הברית מתברר גם במאמצים הבלתי-פוסקים לרככו. נתניהו כבר התנצל, קלינטון ריככה, ביידן התקשר ואובמה שיגר מסר פייסני - כולם מנסים להנמיך את גובה הלהבות. גם השגריר בוושינגטון, מייקל אורן, ממשיך במאמציו הדיפלומטים ומפרסם הבוקר (יום ד') מאמר בעיתון "ניו יורק טיימס", בו הוא מבהיר כי החברות עם ארה"ב "אינה ניתנת לערעור".

 

במאמר, שפורסם באחד העיתונים היוקרתיים בארה"ב, שב ומכחיש אורן שטען כי המשבר הנוכחי בין ישראל לוושינגטון הוא החמור ביותר מאז 1975. "בניגוד לחלק מהדיווחים, מעולם לא טענתי את זה. התקרית מצערת, אבל לא מדובר בנקודת שפל היסטורית חדשה". אתמול הוא פרסם הודעה בה דחה באופן חד-משמעי את הדברים.

 

אורן המשיך והדגיש שמדובר במחלוקת ולא במשבר. "ישראל וארצות-הברית חולקות חברוּת רבת-מימדים, אבל גם בין בנות הברית הקרובות ביותר ייתכנו מחלוקות. ראש הממשלה נתניהו לא התכוון לחדד את המחלוקות שקיימות זה מכבר בין ישראל לארצות-הברית בנושא הבניה בירושלים. הוא התנצל על עיתוי ההודעה על הרחבת הבנייה והבטיח למנוע הישנות מקרים מביכים מסוג זה". הוא הדגיש כי ישראל מחויבת הן לתהליך השלום, והן ליחסים הבילטראליים עם ארה"ב.

 

שגריר ישראל בוושינגטון הבהיר כי מדיניות ישראל לגבי הבנייה בירושלים אינה חדשה או תקדימית, ולא צפויה להשתנות. "מדיניות זו אומצה על-ידי כל ראש ממשלה בישראל - מגולדה מאיר ועד יצחק רבין - מאז אוחדה העיר מחדש ב-1967. ישראל שבה והדגישה כי ירושלים תישאר בירתה המאוחדת, בה רשאים הן יהודים והן ערבים לבנות היכן שירצו".

 

"היינו גמישים מול כל מנהיג שהושיט יד לשלום"

אורן הדגיש, עם זאת, כי מדיניות זו אינה צריכה להעמיד בסכנה את מאמצי השלום עם הפלסטינים או את הברית הישראלית-אמריקנית. "מדיניות ישראל בירושלים לא מנעה את הסכמי השלום עם מצרים וירדן - למרות מתנגדיה הרבים.

היא גם לא מנעה מהפלסטינים לנהל משא-ומתן עם ישראל במשך יותר מ-15 שנה אחרי הסכמי אוסלו. ישראל, מצדה, הפגינה גמישות ונדיבות יוצאת דופן כלפי כל מנהיג ערבי שהושיט את ידו לשלום". 

 

אורן סיים את דבריו במסר חד משמעי: המחלוקות בין ישראל לארה"ב אינן מעמידות בספק את היחסים. "גם אם קיימת מחלוקת עם הבית הלבן בנוגע לכמה שלבים בתהליך השלום, אל להן להעמיד בספק את הקשרים החזקים ביננו. עם ישראל רואה בחיזוק היחסים עם ארצות-הברית מטרה לאומית עליונה בחשיבותה. הערכים המשותפים לנו - דמוקרטיה, כבוד האדם ושלטון החוק - מאפשרים לחברות ביננות להישאר יציבה ובלתי-ניתנת לערעור".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא נעמיד את היחסים בסכנה. אורן
צילום: AP
הברית אינה ניתנת לערעור. עם סגן הנשיא ביידן
צילום: דיוויד לינמן, הבית הלבן
מומלצים