שתף קטע נבחר

אובמה ניצח בקרב הבריאות, ומה עם המלחמה?

נשיא ארה"ב והמפלגה הדמוקרטית הם המנצחים הגדולים בקרב על הבריאות, אבל הם לא יכולים לנוח על זרי הדפנה, מאחר שהבחירות לקונגרס כבר בפתח. השאלה הגדולה: האם השמחה הליברלית תצליח לגבור על הזעם השמרני?

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, חברי מפלגתו ועשרות מיליוני אמריקנים חוגגים היום (ב') את ההישג ההיסטורי שלהם בקונגרס. אולם השמחה לא תימשך זמן רב, משום שעל ידי אישור הרפורמה בבריאות ייתכן שהם גם הכשירו את הקרקע לתבוסתם בבחירות בסוף השנה.

 

הקרב על הבריאות - כל הדיווחים ב-ynet

 

אובמה והדמוקרטים מפנים את מבטם לנובמבר הקרוב, אז יערכו בחירות חדשות. אובמה אמנם יישאר בבית הלבן עד 2012 לכל הפחות, אבל לפי החוק האמריקני, כל 435 חברי בית הנבחרים צריכים לעמוד לבחירה מדי שנתיים. 100 הסנאטורים נבחרים לכהונה בת שש שנים, וכך בנובמבר ייערכו בחירות לשליש מהמושבים.   


עכשיו הם מחייכים. הנשיא וסגנו חוגגים את ניצחונם (צילום: הבית הלבן)

 

"וול סטריט ג'ורנל" קבע בכותרתו כי "עכשיו, הקמפיין מתחיל". עורכי העיתון סבורים כי אישור חוק הבריאות אולי הציל את נשיאות אובמה, אבל הדיון הסוער של השנה החולפת הצית מחדש את הוויכוח הבסיסי העומד בלב המדינה האמריקנית - מה הן מגבלותיו של הממשל. 

 

"הרפובליקנים הבטיחו להפוך את תבוסתם בקונגרס לניצחון פוליטי", נכתב ב"ג'ורנל". "הם מתכוונים לשמור את נושא הבריאות בסדר היום הציבורי עד לנובמבר 2010. הם מתעקשים שעשרות חברי קונגרס דמוקרטים ייאבדו את מושביהם, בגלל הצבעה אחת".

 

סקרים שנערכו באחרונה בארה"ב מלמדים שלפחות 20 חברי קונגרס דמוקרטים, שנבחרו במדינות שמרניות, צפויים להפסיד בנובמבר. הסוקר הרפובליקני ביל מקלנטרף הודה שסוגיית הרפורמה כנראה תידעך עד הבחירות, אבל ההתנגדות אליה לא תיעלם. "לא נשאר זמן כה רב עד נובמבר", אמר.

 

קרל הנדריק, בעל טור בעיתון "בולטימור סאן", ביטא את התחושות הקשות המלוות את שמרני ארה"ב. "החירות שלנו נגנבה בליל יום ראשון. ב-15 החודשים של כהונת אובמה, הוא השתלט על התעשייה, המערכת הפיננסית ומערכת הבריאות. האם מישהו מפחד כאן? אני כן. הוא וחבריו הדמוקרטים רמסו את החוקה בדרך להשתלטותם על הכלכלה - והם עדיין לא סיימו".

 

כלכלה, כלכלה ועוד כלכלה

הדמוקרטים, מצדם, מקווים שאישור הרפורמה תאפשר להם להשאיר את הנושא הנפיץ מאחור ולהתמקד בסוגיות אחרות בזמן הקמפיין, כמו המשבר הכלכלי והאבטלה הגואה. ראש מטה הבית הלבן, רם עמנואל, הראה את מטרה זו בראיון לתקשורת. "העדיפות הראשונה של הממשל הנוכחי היא הכלכלה. העדיפות השנייה של הממשל הנוכחי היא הכלכלה".   


הפגנת הימין מול הקונגרס, אתמול (צילום: AFP)

 

הנוף הפוליטי ביום שאחרי אישור הרפורמה שונה למכביר מכפי שהיה לפני שנה. ערב השבעתו של אובמה לנשיא בינואר 2009 הכריזו הדמוקרטים על עידן ליברלי חדש. אולם מאז הצליחו הרפובליקנים לצבור תמיכה, לא מעט בזכות ההתנגדות לרפורמה בבריאות.

 

ג'ון אבלון, פרשן האתר "דיילי ביסט", כתב כי "אחרי שנה של דיון ציבור סוער, העם האמריקני נותר מפולג באופן עמוק ביותר, ולדמוקרטים צפוי מאבק

קשה בסתיו. ההימור הפוליטי של הדמוקרטים הוא שבסיס התמיכה הליברלי שלהם יתייצב לצדם, בשל הניצחון בנושא החשוב ביותר להם, ושהוא יגבר על טינת השמרנים".

 

הרפובליקנים יבקשו להפוך את הבחירות לקונגרס למעין משאל-עם על הנשיא אובמה, בעוד הדמוקרטים ישתדלו בכל מאודם להסיט את הדיון הציבורי הרחק ממערכת הבחירות. השאלה הגדולה שתיפתר רק בעוד שבעה חודשים, היא האם השמחה הליברלית תתגלה כחזקה יותר מהכעס השמרני?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאושרת. יו"ר הקונגרס ננסי פלוסי
צילום: רויטרס
היסטוריה. ביידן ואובמה
צילום: רויטרס
מחכים לנובמבר. מתנגדי הרפורמה
צילום: AP
מומלצים