שתף קטע נבחר

סוף לעימות בנגלדש-הודו: אי המחלוקת שקע בים

30 שנות סכסוך טריטוריאלי סביב האי הזעיר ניו-מור הגיעו לקיצן, לא בזכות התערבות האו"ם אלא בגלל זיהום כדור הארץ

במשך 30 שנים ניצב אי זעיר בלב עימות דיפלומטי בין הודו לבנגלדש שתבעו בעלות על השטח. תופעת שינויי האקלים אמנם מאיימת לזרוע הרס בכדור הארץ, אך היום (ד') היא פתרה את המחלוקת - האי נעלם.

 

פרופ' סוגטה הזרה, חוקר ימי מאוניברסיטת גדבופור בעיר כלכותה שבהודו, מסר כי האי ניו-מוֹר שקע במצולות. צילומי לווין וסיורים של משמר החופים אישרו כי אין זכר לאי. "מה ששתי המדינות לא הצליחו להשיג במשך שנים ארוכות של דיבורים ומשא ומתן - נפתר בזכות התחממות כדור הארץ", אמר פרופ' הזרה.

 

מדענים במכון לאוקיאנוגרפיה באוניברסיטת כלכותה ציינו כי בשנים האחרונות חלה עלייה מבהילה בגובה פני הים במפרץ בנגל. עד שנת 2000 עלה מפלס המים בשלושה מילימטרים מדי שנה, אולם בעשור האחרון עלו פני הים בחמישה מילימטרים כל שנה. בנגלדש, שבה מתגוררים כ-150 מיליון בני אדם, היא אחת המדינות שספגו את עיקר הפגיעה משינויי האקלים.

 

אין זו הפעם הראשונה שתופעה כזו מתחרשת במפרץ בנגל. האי לוֹהָצַ'רַה, הנמצא בקרבת ניו-מור, שקע אף הוא בשנת 1996 ואילץ את תושביו לברוח ליבשת. גם האי גְהוֹרַמָרָה סובל מהתופעה וכמעט חצי משטחיו נמצאים כיום מתחת לפני היום.

 

בנגלדש, שבה מתגוררים כ-150 מיליון בני אדם, היא אחת המדינות שספגו את עיקר הפגיעה משינויים האקלים. פרופ' הזרה הוסיף שישנם לפחות

עשרה איים נוספים במפרץ בנגל הנמצאים בסכנה להיעלם. "בקרוב יהיו מספרים הולכים וגדולים של אנשים שיאבדו את בתיהם בקבוצת האיים הזו", הזהיר החוקר הבכיר.

 

הודו ובנגלדש טוענות לחזקה על ניו-מור, שאורכו 3.5 קילומטרים ורוחבו 3 קילומטרים. באי לא מתגורר אף אדם, אולם שתי המדינות מתקוטטות עליו זה 30 שנים. הודו אף הציבה במקום חיילים בשנת 1981 בניסיון לבסס את ריבונותה. כעת ניתן לומר כי הסכסוך הגיע לקיצו, לא בזכות האו"ם אלא בגלל זיהום כדור הארץ. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שטפונות בבנגלדש (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים