שתף קטע נבחר

זירת הקניות

עמק יזרעאל: מזל"ט נגד משליכי פסולת

לראשונה בישראל, מזל"ט של "אלביט" האוסף בדרך כלל מודיעין צבאי, איתר במסגרת ניסוי משליכי פסולת בטבע וגנבי בקר בשטח המועצה האזורית עמק יזרעאל. במועצה מקווים שניסוי נוסף יצליח כמו הראשון, והשיטה תיושם באופן קבוע: השטח גדול מדי לפקח בודד אבל המזל"ט הוא כלי מדהים שיכול לשמש בצורה משמעותית כמגן לסביבה

מזל"ט המשמש בדרך כלל לשימושים צבאיים, יהפוך בקרוב לשומר אדמות העמק. המזל"ט סקיי-לארק 1 שמיוצר על ידי "אלביט מערכות" הופעל לראשונה לשימוש אזרחי בשבוע שעבר בעמק יזרעאל, בניסוי שמטרתו איתור משליכי פסולת וגניבות חקלאיות. הניסוי הראשון הוכתר בהצלחה, ואחרי פסח צפוי להתקיים ניסוי נוסף. אם הכל יעבוד כהלכה - יחל המזל"ט בקרוב לסייר בשמי העמק באופן קבוע.

 

הניסוי הוא פרי יוזמה של מחלקת הביטחון במועצה האזורית עמק יזרעאל, שפנו לחברת אלביט מערכות בבקשה לא שגרתית - להעזר במזל"ט שלהם במלחמה בעברייני הסביבה. החברה, שפיתחה את המזל"ט לפני כשש שנים ומפעילה אותו ב-17 צבאות בעולם, הסכימה להרים את הכפפה, ולרתום את יכול איסוף המודיעין של כלי הטיס הקטן לשימוש אזרחי.

 

"זאת הפעם הראשונה שמתרחש ניסוי כזה בארץ למטרות אזרחיות. מדובר במזל"ט שפועל במקומות הכי רגישים, ביניהם גם באפגניסטן" אמרה ל-ynet דוברת "אלביט מערכות" דליה רוזן.

 

כדי לבחון את היתכנות השימוש במזל"ט לצרכיהם, הכינו במועצה כמה תרחישים. הם דימו השלכת פסולת בניין ופסולת גושית לוודאיות ונחלים ודימו גניבת בקר מאחד המשקים החקלאיים בעמק.

 

המזל"ט, ששוגר גם למשימת יום וגם למשימת לילה, סיפק את הסחורה מעל ומעבר למצופה. "הבנו שיש בידינו כלי מדהים, שיכול לשמש בצורה משמעותית כמגן לסביבה", אמר ראש המועצה האזורית עמק יזרעאל אייל בצר.

 

בדרך כלל, את המזל"ט מפעיל איש צוות מהקרקע. הוא נושא אותו על גבו בתוך תיק, פורש אותו, משלח אותו לאוויר ומיד מתחיל לקבל ממנו את המידע למחשב נייד. "ביצענו את הניסוי ביום עם האובך הכי כבד, והמידע ששודר למחשב בהחלט סיפק את הסחורה" אמרו באלביט.

 

"אנחנו כל הזמן חושבים איך לתגבר את נושא האכיפה ומתן תחושת ביטחון ויש לנו בעיה קשה של אכיפה בתחום איכות הסביבה. יש אנשים שרוצים לחסוך את תשלום היטלי הטמנה, והם משליכים את הפסולת בטבע. פנינו למשרד להגנת הסביבה אך פקח אחד לא יכול להשתלט על שטח כל כך גדול", אמרו במועצה.

 

עוד אמרו במועצה כי אם גם הניסוי הבא יהיה מוצלח כמו הראשון, ויינתנו האישורים המתאימים מרשות התעופה האזרחית, המזל"ט יכול להיכנס כבר בקרוב לעובדה. "אני מקווה שכמו שמהעמק הזה יצאה בשורת ההתיישבות, כך תצא מכן גם הבשורה של הגנה על איכות הסביבה" אמר בצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזל"ט סקאילארק של אלביט. ארכיון
מומלצים