שתף קטע נבחר

השר שלום מזהיר: לחץ אמריקני יחזור כמו בומרנג

על רקע הקרע עם וושינגטון, תומכים שרי ימין בכירים ברה"מ, ששמע מאחד מהם לפני הפגישה עם אובמה כי חייבים להציב קווים אדומים: "אל תימנע מעימות, גם אם זה יתפוצץ". השר הרשקוביץ ל-ynet: "אנחנו לא גרורה אמריקנית". נתניהו עושה את דרכו לישראל, ועם נחיתתו יתכנסו שרי השביעייה לדיון

ראש הממשלה עושה את דרכו לישראל, לאחר שלא הצליח להגיע להסכמות עם הבית הלבן שיאפשרו להתניע את שיחות הקרבה בין ישראל לפלסטינים. נתניהו אמנם דיבר על התקדמות לפני שעלה למטוסו בדרך חזרה לישראל, אולם פה בישראל תוקפים שרים וחברי כנסת אותו ואת האמריקנים.

 

המשנה לראש הממשלה, סילבן שלום, הזהיר הבוקר (יום ה') כי לחץ אמריקני מוגזם עלול לגרום לתגובה בלתי רצויה. "כל פגישה עם ארה"ב היא חשובה ויש לה תרומה אדירה לקשרים בין שתי המדינות.

 יש לעשות הכל כדי להגיע להבנה - אך גם ארה"ב צריכה להבין שאם הלחץ ימשיך להיות חד צדדי, זה לא יתרום, אולי אף יוביל לתוצאה הפוכה - קרי בומרנג".

 

שר המדע והטכנולוגיה, דניאל הרשקוביץ, אמר ל-ynet כי "איננו מבקשים לריב עם הידידה הגדולה שלנו. עם זאת, האחריות שלנו היא כלפי עם ישראל. אנו מדינה עצמאית ולא גרורה אמריקנית". לדבריו, יש לשבח את נתניהו "על כך שהוא עומד על אינטרסים ישראליים". הוא הוסיף, כי "אנחנו לא ממשלת שמאל, ובנייה בירושלים היא בקונצנזוס - זו עיר בירתו של עם ישראל".

 

לדבריו, יש להימנע ממצב שבו "נסגור את הכנסת, את הממשלה וניתן את המפתחות לאובמה בבית הלבן, שיקבע מה עושים. אני לא אומר את זה מהתלהמות - אבל צריך לומר לאמריקנים לא. אם האמריקנים יידעו שלממשלת ישראל יש קווים אדומים - הם יידעו לכבד את זה". שרים בכירים נוספים אמרו לראש הממשלה, כי יש להציב קווים אדומים לאמריקנים.

 

"יש אמנם חילוקי דעות, אבל אני לא חושב שאנו במשבר עמוק עם ארה"ב כמו נבואות הזעם שאני קורא בעיקר בתקשורת", אמר ל-ynet שר ההסברה, יולי אדלשטיין. "הויכוח עם ארה"ב הוא ויכוח די נקודתי. אם יש חילוקי דעות הם על התנאים מוקדמים, על מה שנראה כמו התחייבויות ישראליות למתווה מחייב. מתווה שלא רק נתניהו, אלא כל ממשלה בישראל לא הייתה מסכימה לו. נכון, יש ניסיון ללחוץ וקצת לחתוך עניינים עכשיו, אבל אני מאמין שראש הממשלה הבהיר את העמדות הישראליות לא כילד רע, אלא כמי שיודע להסביר ולשכנע".

 

לדברי אדלשטיין, הפתרון היחיד הוא דיאלוג מול הממשל האמריקני בסופו יושגו הסכמות המקובלות גם על ישראל. "אני לא קונה את התיאוריה שכל המטרה של הממשל האמריקני לשנות את הממשל של ישראל ולהפיל את הממשלה. הקואליציה הישראלית היא קואליציה לגיטימית, ישראל היא דמוקרטיה שבחרה את ממשלתה, לא תפסנו את השלטון בכוח. לכן, איני מאמין שהגענו לצמתים שצריך לקבל בהם עכשיו הכרעה אם הולכים ימינה או שמאלה", אמר.

  

השביעייה תדון הערב בקרע מול ארה"ב

בסביבתם של שרים בכירים מהימין, אמרו הבוקר כי עוד טרם נסיעת ראש הממשלה, הם הבהירו לו: "תבחר קו, אל תזגזג, אל תימנע מעימות, גם אם זה יתפוצץ, הרי ראוי שהדברים יהיו ברורים, כדי שלא נעבור מהמנדט הבריטי למנדט אמריקני. אי אפשר לומר 'כן אבל', צריך להגדיר את הקווים. צריך לומר, 'ירושלים אינם למו"מ'. אם האמריקנים רוצים, שיפוצצו".

 

מקורביו של שר בכיר אחר, אמרו: "השאלה עם מי אנחנו מנהלים את המו"מ. עם האמריקנים? עם עצמנו או עם הפלסטינים כמו שצריך להיות. כל נסיגה מההסכמות הקיימות היום בממשלה, היא תנאי מוקדם שתהיה נקודת הפתיחה לראייתם של האמריקנים והפלסטינים במו"מ. אין קווים אדומים. לא ראוי כך להתנהג".

 

יועצי נתניהו ניסו הלילה לגבש נייר התחייבות ישראלי שיוגש לנשיא האמריקני, אך נראה כי ללא הצלחה. נתניהו התנגד להודעה משותפת לסיכום השיחות בנוסח שהממשל האמריקני מעוניין, והעדיף שההסכמות יובאו לאישור פורום של שרים בכירים. עם נחיתת נתניהו והשר אהוד ברק, יתכנסו הערב שרי "השביעייה" לדון בתביעה האמריקנית.

 

וושינגטון דורשת שישראל תציג מדיניות גמישה בנושא הפלסטיני,

ובכללה הקפאת הבנייה ביהודה ושומרון ובירושלים, דיון בכל סוגיות הליבה וקביעת מועד לשיחות ישירות.

 

ובינתיים בכנסת, יש כבר מי שצופה למרחקים ומנסה לשנות את מבנה הממשלה. יו"ר סיעת "הבית היהודי", ח"כ זבולון אורלב, אמר כי יש להקים ממשלת חירום לאומית עם קדימה כדי "להדוף את התביעה להקפאת הבנייה ולחלוקת ירושלים, לנוכח הלחץ הבלתי הוגן של הנשיא אובמה". לדבריו, ממשלה כזו תהיה יעילה יותר בגיוס העולם נגד הגרעין האיראני.

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתף אמנון מרנדה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו בצאתו מהבית הלבן
צילום: AFP
בומרנג. השר שלום
צילום: דודי ועקנין
מומלצים