שתף קטע נבחר

"אובמה דורש: אבו-דיס בשליטה פלסטינית מלאה"

לפי גורמים פלסטינים, ארה"ב דורשת מישראל להעביר כבר כעת שטחים נוספים לשליטה מלאה של הרשות. עוד בתביעות: פעולה לקידום מו"מ עם סוריה, לצורך חזית מול איראן. "האמריקנים מקציבים שנתיים. סוף סוף יש לוח זמנים ברור למדינה בקווי 67'"

הפלסטינים יקבלו שליטה מלאה במרחק יריקה מירושלים? ל-ynet נודע הלילה (יום ו') מפי גורמים פלסטינים כי אחת הדרישות שהציב ממשל אובמה לראש הממשלה בנימין נתניהו היא חזרה להבנות קודמות, לפיהן אזורים נוספים ברשות הפלסטינית יעברו כבר כעת מהגדרתם כשטחי C ו-B לשטחי A. אלו אמורים לכלול את סביבת ירושלים, וספציפית את הכפר אבו-דיס, שכיום מוגדר כשטח B.

 

הביקור שהסתבך - כותרות אחרונות

 

לדברי הגורמים, אבו-דיס - שבעבר הוקמו בו מוסדות שלטון ודובר על אפשרות שישמש כבירה הפלסטינית -

 "אמור להיות לפי המתווה האמריקני חלק מאזורי A הריבוניים של הרשות".

 

הגורמים מסרו כי קיבלו איתותים מהאמריקנים שהדרישה מנתניהו ברורה - שחרור כאלפיים אסירים ומחוות משמעותיות ואמיתיות בחיי היום-יום, שלדבריהם אינן הסרת מחסום והקמת עשרה אחרים במקומו. "אבל הדרישה המשמעותית היא להחזרת המצב לקווי ערב האינתיפאדה", הדגישו.


אבו דיס. בדרך לריבונות פלסטינית? (צילום: AP)

 

בתוך כך, נראה שהמשוואה האיראנית חוזרת - ומטילה צל על ההכרעות בירושלים. גורמים ערבים אמרו כי אחת הדרישות שהאמריקנים הציג לנתניהו, היא פעולה שתוביל לחידוש שיחות השלום גם עם סוריה, כחלק מנסיון לקדם מהלך מדיני כולל באזור שיסייע בניטרול איראן ובגיבוש קואליציה ערבית רחבה ככל האפשר נגד האיראנים.

 

ההערכה ברשות הפלסטינית היא שהאמריקנים החליטו להציב בפני נתניהו את המשוואה שהועלתה בתחילת כהונתו של הנשיא אובמה, שכונתה "בושהר תמורת יצהר" - אך הפעם התמורה אמורה לכלול לא רק את ההתנחלויות המבודדות כמו יצהר, אלא גם התחייבות על הפסקת הבנייה בשטחים שסופחו לישראל. בירושלים, בינתיים, מסרבים להיענות לדרישה הזו. 

 

"האמריקנים מבינים את מה שאמרנו מזמן"

לדברי גורמים פלסטינים, "בפעם הראשונה אנחנו שומעים מהאמריקנים לוח זמנים ברור. הם מבקשים לתחום את המשא ומתן לשנתיים שאמורות להסתיים עם הקמת מדינה פלסטינית בקווי 67' שבירתה ירושלים. האמריקנים התחילו להבין את מה שאמרנו מזמן, שיש צד אחד שאינו פרטנר - וזה הצד הישראלי. אנחנו ביצענו רפורמות ביטחוניות, אדמניסטרטיביות ומדיניות - ומי שלא ביצע אף צעד זה הצד הישראלי".


בושהר תמורת יצהר? נתניהו בוושינגטון (צילום: AFP)

 

בתוך כך, הפלסטינים מדווחים שבאופוזיציה הישראלית מאותתים להם על שינוי קרוב. לאחרונה נפגש חבר הכנסת חיים רמון עם בכיר הפתח מוחמד דחלאן. הפגישה, שהתקיימה במלון בירושלים ונמשכה כארבע שעות, עסקה בהתפתחויות המדיניות, כשלטענת הגורמים הפלסטינים,

רמון הבהיר כי מצבו של נתניהו קשה מאוד וכי צפויות התפתחויות מדיניות ופוליטיות שעשויות להביא לשינוי בממשלה.

 

רמון הכחיש את הטענות. "הבל הבלים, לא היה ולא נברא. אלה סילופים של אנשים מיואשים בלשכת ראש הממשלה".

 

ל-ynet נודע גם כי גורמים בממשל האמריקני מפעילים לחצים על ציפי לבני - שביקרה בימים האחרונים גם היא בוושינגטון - כדי שזו תשקול אפשרות להצטרפות לממשלה, אם תיווצר הזדמנות לאור ההתפתחויות האחרונות והדרישות מנתניהו.

 

ברשות הפלסטינית אומרים כי ללא קשר להערכות המצב המשותפות עם גורמים בישראל ובארצות הברית, אין בכוונתם להתניע במצב הנוכחי את "שיחות הקרבה" - שאמורות להיות למעשה משא ומתן עקיף - בלי התחייבות ישראלית ברורה להפסקת הבנייה בכל ההתנחלויות.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 25/03/2010 23:50

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו בוושינגטון
צילום: AP
אבו מאזן ומיטשל. קרבה?
צילום: AP
מומלצים