שתף קטע נבחר

שוחרר הפלסטיני שבביתו הוחזק נחשון וקסמן

זיאד נג'יב איפשר לאנשי חמאס לשבות בביתו שבביר נבאללה את החייל שחטפו. כשחזר מירדן נעצר ונשפט. עם שחרורו, הונף על כתפיים בחגיגות בעיר העתיקה בירושלים

ישראל שיחררה בערב החג אסיר פלסטיני שהיה מעורב בחטיפתו של החייל נחשון וקסמן, שנרצח באוקטובר 1994. האיש, זיאד נג'יב, בן 46, הוא בעליו של הבית בביר נבאללה שבפאתי ירושלים, שבו הוסתר וקסמן על-ידי אנשי חמאס ובו התנהל הניסיון לשחררו, שגבה את חיי החטוף ואת חייו של סרן ניר פורז מסיירת מטכ"ל.

 

נג'יב היה בירדן כשחוליית חמאס השתמשה בהסכמתו בבית, ומאז הפעולה היה מבוקש במערכת הבטחון.

שלוש שנים לאחר החטיפה הוא עבר את גשר אלנבי בדרך חזרה לירושלים, נעצר, ובהמשך נידון ל-13 שנות מאסר.

 

שלשום (יום א') שוחרר נג'יב מכלא גלבוע בתום תקופת מאסרו, ובני משפחתו לקחו אותו להתפלל במסגד אל-אקצה. בירושלים קיבלו את פניו בתהלוכה חגיגית ברחובות העיר העתיקה, הוא הונף על כתפיים, זכה לברכות ונזרקו לעברו ממתקים.


נג'יב (במרכז) על רקע העיר העתיקה (צילום באדיבות אתר פאנט)

 

לקבלת הפנים באו אנשי ציבור פלסטינים רבים, בהם ראשי הוועד למען האסירים - שהם אנשים פתח. נג'יב עצמו אמר כי מצבם של האסירים בבתי הכלא קשה, וכי עסקת חילופי השבויים היא הסיכוי היחיד עבור רבים מהאסירים.

 

פעולה רצופת תקלות

וקסמן, לוחם יחידת ה"עורב" של גולני, נחטף כאשר עלה על טרמפ בצומת הטייסים במרכז הארץ. במכונית נסעו ארבעה טרוריסטים מחופשים ליהודים דתיים. הוא הוחזק במשך מספר ימים בביתו של נג'יב. יומיים לאחר חטיפתו פרסמה החולייה קלטת וידאו, ובה צולם נחשון כשהוא אומר "החבר'ה מהחמאס חטפו אותי".

 

בזמן שהממשלה ניהלה משא ומתן עם חמאס על שחרורו של השייח יאסין בתמורה לשחרור וקסמן, הצליח השב"כ ללכוד את אחד החוטפים.

בחקירתו התגלה כי וקסמן מוחזק בביר נבאללה - ולא ברצועת עזה כפי שחשבו תחילה. ראש הממשלה דאז, יצחק רבין, החליט על פעולה צבאית. 

 

את הפעולה ביצע כוח של סיירת מטכ"ל, והיא הייתה רצופת תקלות, בתחילתה לא פעלו 2 מתוך 3 המטענים שנועדו לפוצץ את קירות הבית, בהמשך התברר כי דלת החדר שבו הוחזק וקסמן היתה דלת פלדה ולא דלת ברזל. במהלך הניסיונות לפרוץ את דלת הפלדה, נורתה אש כבדה על הכוח וממנה נהרג מפקד הכוח, סרן ניר פורז. כשפרצו לבסוף החיילים לחדר, גילו כי נחשון וקסמן נורה למוות על ידי החוטפים.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חגיגות השחרור בירושלים
באדיבות: אתר פאנט
נחשון וקסמן. 16 שנים וחצי אחרי
צילום רפרודוקציה
מומלצים