שתף קטע נבחר

בדרך לתרופות חינם: 90% הנחה לניצולי השואה

אחרי כמעט שנה של הבטחות, תחל הממשלה לסבסד חלקית את התרופות ל-80 אלף ניצולי שואה מה"מעגל הראשון", בעלות של כ-50 מיליון שקלים. ניצולי השואה מברכים, אך גם מותחים ביקורת: "באושוויץ עמדנו בשורות, לא במעגלים"

הסוף לחרפה? לאחר משוכות רבות של ביורוקרטיה והחלטות פוליטיות, יכולים ניצולי השואה הנזקקים לתרופות לראות סוף כל סוף את האור בקצה המנהרה. בהמשך למעקב ynet, צפויה הממשלה להתחיל לממש בתוך שבועות אחדים את החלטתה להעניק לכ-80 אלף ניצולי שואה תרופות ללא תשלום - כשבשלב הראשון ועד לסיכום פרטיה המלאים של התוכנית, הם יזכו לכ-90 אחוזים הנחה בבתי המרקחת.

 

עד לסבסוד מלא של התרופות, ישלמו הזכאים מעל גיל 75, המהווים יותר מ-80 אחוזים מכלל ניצולי השואה, לכל היותר 100 שקל עבור התרופות שאותן הם צורכים דרך קבע. אלו שגילם צעיר יותר יתבקשו לשלם סכום מרבי של 125 שקלים. עלות ההסדר, שאותו אישר שר הרווחה, יצחק (בוז'י) הרצוג, עומדת על כ-50 מיליון שקלים בשנה, שיועברו מתקציב סל השירותים לניצולי השואה שנמצא באחריות המשרד.

 

בימים שטרם חג הפסח, השיגו משרדי הרווחה, האוצר והבריאות סיכום והוחלט להוציא את התוכנית אל הפועל. במקביל, יימשכו הדיונים עם נציגי ועידת התביעות ועם החברה להשבת רכוש בניסיון להשלים מהר ככל הניתן את מימוש ההחלטה להעניק לניצולי השואה סבסוד מלא לתרופות. אם הכל יתקדם כשורה, יחל ביצוע התוכנית כבר בתוך שלושה עד חמישה שבועות, לאחר השלמת תהליך הצלבת הנתונים והעברת מאגר השמות לכלל קופות החולים.

 

התוכנית מהווה פתרון לקשישים שעד כה נאלצו לשלם עבור תרופותיהם לפעמים אף יותר מ-1,000 שקלים בחודש. את ההנחות יקבלו הניצולים כבר בהגיעם לבתי המרקחת של קופות החולים, והן יינתנו בשיעור של עד 90 אחוזים על פי פרמטרים של גיל והיקף צריכה. השר הרצוג הביע תקווה כי היוזמה תקל על התמודדותם של ניצולים עם ההוצאות הרבות שגררו המחלות השונות. "לקראת יום הזיכרון לשואה ולגבורה, זהו מימוש חובתה של המדינה ואות לסולידאריות בסיסית".

 

לדבריו הצטרף גם מנכ"ל המשרד, נחום איצקוביץ', העומד גם בראש ועדת סל השירותים. "עבדנו על המהלך הזה יותר משנה, ועיקריו מתן סיוע נוסף לניצולי השואה ללא צורך לבחור בין צרכים אחרים לתרופות חיוניות. אנו עושים מאמצים רבים להמשיך ולהגיע להסכמות נוספות במטרה להרחיב את מתן הסיוע".

 

"המצאה של ישראלים בניסיון להרוויח כסף"

בקרב ניצולי השואה התקבל המהלך בשביעות רצון, אך חלקם הביעו תקווה כי השלמתו עד לכיסוי המלא של כלל התרופות תתבצע בהקדם האפשרי. "אני מברך על ההחלטה, אבל פחות מברך על כך שמעניקים אותה רק ל"מעגל הראשון", קרי אלו שהיו עצמם במחנות. כשעמדנו באושוויץ ונרדפנו על-ידי הנאצים לא עמדנו במעגלים אלא בשורות", אמר זאב פקטור, שנאלץ להוציא מכיסו בכל חודש יותר מ-800 שקלים על תרופות.

 

"עניין המעגלים הוא המצאה של ישראלים שנועדה לחסוך כסף. כל יהודי שחי בטריטוריה שהיטלר כבש אמור להיחשב כניצול כי אם היה נתפס - גורלו היה נחרץ. מדובר באנשים חולים וזקנים, וההוצאה על התרופות רצינית ומעיקה. אם היא ירדה מהפרק, זה בהחלט יעזור לניצולים".

 

פקטור מחה גם על הזמן הממושך שחלף מרגע ההכרזה על היוזמה ועד למימושה. "רק לפני שנה הממשלה

הבינה סוף כל סוף שצריך להכיר בנושא של ניצולי שואה, אבל הכל לוקח זמן, יותר מדי זמן".

 

ח"כ זאב בילסקי (קדימה) אמר על המהלך כי מדובר בצעד בכיוון הנכון, אך אין להסתפק בכך. "יש להגשים במלואה את החלטת הממשלה מלפני שנתיים להענקת פטור מלא מהשתתפות ברכישת תרופות על ידי ניצולי שואה", אמר יו"ר הסוכנות היהודית לשעבר, "אני מצר על כך שכספים שמיועדים למטרה זו, שתוקצבו על ידי החברה להשבת הרכוש וועדת התביעות אינם נלקחים בחשבון על ידי האוצר וכתוצאה מכך עשרות אלפי ניצולי שואה במצב כלכלי קשה לא יוכלו להנות מהטבה זו, המגיעה להם על פי החלטת הממשלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זאב פקטור. "יותר מדי זמן"
צילום: ירון ברנר
הרצוג. "מימוש חובה של המדינה"
צילום: עופר עמרם
מומלצים