שתף קטע נבחר

בזכות חוק המכר: הסיכונים ברכישת דירה קטנו

לקחי פרשת חפציבה הופנמו. כך טוען הממונה על אכיפת חוק המכר, קובי בלייך, בדיון שנערך בכנסת. לטענתו, האזרח הישראלי הפך למודע יותר לסיכונים הכרוכים ברכישת דירה. עם זאת, הוא אומר, "קשה לממונה לאתר ולמנוע גניבות בעתיד"

תיקון חוק המכר להבטחת ההשקעות של רוכשי דירות, שנעשה בעקבות פרשת חפציבה, הקטין בצורה דרמטית את הסיכונים הכרוכים ברכישת דירות חדשות בידי קבלנים יחידים וחברות בנייה. כך מסר היום (ד') לוועדת הכספים הממונה על ביצוע החוק מטעם משרד השיכון - קובי בלייך.

 

עם זאת, הדגיש בלייך בדיווח השנתי הראשון לגבי פעילותו שהוגש גם לשר השיכון אריאל אטיאס, גם אם פחתה הסכנה שקבלן יגנוב במזיד את כספי לקוחותיו, כפי שאירע במקרה הנדיר של חפציבה, "עדיין קשה לממונה לאתר ולמנוע בזמן גניבות דומות אם יהיו בעתיד".

 

צמצום הסיכונים מתאפשר לא רק על ידי תיקון החוק ואכיפתו אלא גם עקב העלייה במודעות הציבור לצורך בקבלת ביטחונות מתאימים לכספים ששולמו לקבלנים לפני קבלת הדירות. החוק החדש מבטיח את הכספים, בעיקר ברכישת דירות שנבנו עם ליווי פיננסי של הבנקים ופיקוח הדוק של הממונה על קצב מכירת הדירות. החוק מחייב את הקבלנים לדווח לממונה על כל דירה שנמכרה ועל הסדרי המימון שנעשו, לא יאוחר מ-150 יום לאחר העסקה.

 

הממונה ציין שקצב הדיווח קפץ מעשרות למאות במחצית השניה של השנה שעברה. בסך הכל הקבלנים דיווחו על מכירת 17,700 דירות למאגר הנתונים שנפתח במשרד השיכון.

 

בפנקס של המשרד רשומים כ-5,000 קבלנים. מתוכם כ-500 מוכרים שפיגרו בדיווח, ל-69 נשלחו מכתבי הרתעה לאחר שנתפסו בפיגור קיצוני בשל מכירת 590 דירות, הרבה מעבר ל-150 הימים הקצובים להם (כ-3% מכלל הדירות שנמכרו).

 

מדיווח הממונה עולה כי בשיא הפיגור (72 יחידות דיור) מחזיקות שתי חברות הבנייה של אפריקה-ישראל. רוב הפיגורים הם לגבי פחות מעשר דירות קבלן. בלייך ציין כי מאחר ש-2009 היתה השנה הראשונה להפעלת החוק החדש הוא נמנע מלהטיל עיצומים כספיים על האחראים לפיגורים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרויקט חפציבה במעלה אדומים
צילום: שלומי כהן
מומלצים