שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    חקלאי העולם התאחדו - והם מגדלים אורגני

    פיליס גלזר גילתה שהיא לא היחידה שהתמכרה לטרנד האורגני. בתערוכה בינלאומית שהתקיימה בגרמניה היא למדה שאפשר לייצר מזון ללא חומרים מזיקים, נעלי ספורט מתכלות, בגדים ללא ריסוס ומוצרי קוסמטיקה ידידותיים יותר. ויש גם שני מתכונים: מרק תפוחי אדמה וסקונס מהירים

    לאחרונה גיליתי שאני לא המשוגעת היחידה. בתערוכת ביו-פך, שהיא תערוכה בינלאומית לאוכל אורגני, סחר הוגן וקוסמטיקה אורגנית, הופתעתי לפגוש אנשים מכל יבשת בפלנטה. 43,500 מבקרים ו-2,557 מציגים שבאו מ-121 מדינות.

     

    אז מה ראיתי שם? בתערוכה שהתקיימה בנירנברג שבגרמניה, גיליתי שאפשר לייצר נקניק ונקניקיות בלי החומרים המחרידים והמסרטנים בהם משתמשים היצרנים בארץ; שחקלאים יכולים להתאגד, לגדל אורגני ולייצר מהגידולים שלהם מוצרים (כמו פסטה) לבד; שיש יצרנים שדואגים לייצר נעלי ספורט עמידות ויפות שמתכלות ולא מזהמות את הסביבה (והחברה משלמת לעובדים שכר הוגן וגם בונה להם בתי ספר).

     

    פגשתי חקלאים מנורווגיה שהתרנגולות שלהם מטילות ביצים באחו, ויצרני גבינות שהפרות, כבשים ועזים שלהם יוצאות למרעה. "תטעמי", אמרו בדוכנים רבים, "תטעמי ותראי איזה הבדל יש בטעם כשהחיות אוכלות עשבים מהטבע כמו פעם, ולא תערובות מוכנות". ואכן היה הבדל, ועוד איך.

     

    היה גם מרענן לגלות שיש אנשים שלא מסתפקים בכסת"ח אישי, אלא פועלים כדי שעניים באפריקה, מקסיקו, הודו והמזרח הרחוק יקבלו מחיר הוגן עבור העבודה שלהם, דבר שהם לא מקבלים מחברות תאגיד בינלאומיות, שרק מנצלות אותם. בתחום הטקסטיל למדתי כמה הבגדים שלנו עשויים מחומרי גלם שמרוססים בחומרי שימור, גם לפני האריזה, כדי למנוע עש. החלופה היא בגדים מחומרים אורגניים לא מרוססים וצבעים שלא מזהמים את הסביבה של המפעל. אפילו בתחום הקוסמטיקה יש אלטרנטיבות אורגניות שהן בטוחות יותר לשימוש מאשר הקוסמטיקה הרגילה (הנציגים הישראליים בתערוכה היו "ד"ר רון כדיר" ו"אורגניק קוסמטיקס" של B4U).

     

    התערוכה כללה המון טעימות של דברים, וגם המון גרסאות של תפוחי אדמה (הירק הכי אהוב על הגרמנים בחורף). אז הנה מרק תפוחי אדמה אחד שטעמתי (בגרסה בריאה יותר), פלוס מתכון לסקונס מהירים, טעימים להפליא, שמסרה לי מגדלת חיטת כוסמין שפגשתי.

     

    מרק תפוחי אדמה, כרשה ופטריות

    ניתן להוסיף שורש סלרי מקולף וחתוך לקוביות במקום, או בנוסף, לסלרי אמריקאי

     

    המרכיבים (ל-4 מנות):

    ליטר ורבע מים

    8 פטריות מיובשות (רצוי שמפיניון או שיטקי)

    1/2 קילו תפוחי אדמה מקולפים וחתוכים לקוביות

    1/2 קילו כרשה פרוסה דק

    4 גבעולי סלרי קצוצים

    1 קופסה שמנת סויה (רצוי של אלפרו)

    מלח ופלפל שחור לפי הטעם

    לקישוט:

    עירית קצוצה

    גבינת פרמזן


    (צילום: Index open)

     

    אופן ההכנה:
    1. שמים בסיר מים ופטריות ביחד ומביאים לרתיחה.
    2. מבשלים על אש בינונית-קטנה 10 דקות.
    3. מוציאים את הפטריות עם כף מחוררת וקוצצים גס. מחזירים לסיר, אך שומרים מעט לקישוט.
    4. מוסיפים תפוחי אדמה, כרשה וסלרי. מביאים שוב לרתיחה ומבשלים 30-40 דקות, עד שהירקות מתרככים.
    5. טוחנים במעבד מזון או בבלנדר ידני ומחזירים לסיר. מתבלים במלח לפי הטעם.
    6. מוסיפים את השמנת והפטריות ששמרתם בצד.
    7. מחלקים לקערות הגשה ומקשטים בפלפל שחור, שבבי פרמזן ועירית קצוצה.

     

    סקונס מהירים מקמח כוסמין מלא

    את המתכון הזה קיבלתי בתערוכה ממגדלת חיטת כוסמין בשם לידיה. ניתן להוסיף עשבי תיבול ו/או גבינה מגוררת (ואז מוותרים על הווניל ומשתמשים ב-1 כפית מלח ורק כף אחת של סוכר). אפשר גם להשתמש בקמח מלא מנופה, או חצי קמח מלא רגיל וחצי קמח לבן (או כוסמין לבן)

     

    המרכיבים:

    שתי כוסות וחצי קמח כוסמין מלא

    1/2 כוס סוכר דמררה

    1/2 1 כפיות אבקת אפייה

    1/2 כפית אבקת סודה

    1/4 כפית מלח ים

    6 כפות חמאה קרה חתוכה לקוביות (כ-75 גרם)

    1 ביצה טרופה

    1/2 כוס ריויון

    1 כפית תמצית וניל טבעי (לא הכרחי)

     

    אופן ההכנה:

    1. מחממים את התנור ל-200 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
    2. בקערה מערבבים קמח, סוכר, אבקת אפייה, אבקת סודה ומלח. מוסיפים את החמאה ומפוררים את התערובת בין האצבעות, עד לקבלת פירורים.
    3. בקערה נפרדת טורפים ביצה עם ריוויון ווניל. מוסיפים לתערובת הקמח בהדרגה ומערבבים עם כף.
    4. בעזרת כוס מדידה קטנה, או שתי כפות, יוצרים 8 עיגולים, בגודל כדור טניס, ושמים אותם בתבנית עם רווח ביניהם.
    5. אופים 17-20 דקות, או עד שקיסם שהוחדר באמצע יוצא נקי.
    6. מגישים חמים עם חמאה, גבינה לבנה (רצוי עזים) או ריבה.

     

    דבר אחד שאהבתי השבוע

    שאלו כל בן אדם ממוצע מהו בשבילו ריח "נקי" ותגלו שעבור רוב האנשים זהו ריח של כימיקלים (אקונומיקה וחומרי ניקוי עם ריחות סינתטיים). בעיני, זה לא נקי, זה מזוהם

    בכימיקלים, חומרים שבעצם לא בריאים לנגיעה, לנשימה, לזחילה של הקטנים עליהם ולהליכה עליהם יחפים. החומרים האלה מזהמים את המים, ואריזות הפלסטיק מזהמות את הסביבה אם שמים אותם במתקנים למחזור. 

     

    אני מציעה דרך לחסוך כסף רב וגם לנקות את הבית על אמת: שימוש בחומץ מדולל עם כמה טיפות של סבון כלים וכמה טיפות של שמן אתרי אמיתי כמו לבנדר. התערובת מנקה שטיחים (לא נשאר ריח של חומץ), שיש, וכמעט הכל - בזיל הזול. אפשר גם להרתיח 8 כוסות מים, להוסיף 16 אגוזי סבון (נמכר בחנויות טבע, יבואן ג'מוקה), לכסות ולשים בצד במשך הלילה. למחרת יש לכם נוזל ניקוי מרוכז. לרעיונות איך לנקות עם נוזל הניקוי החסכוני הזה, שהוא טבעי לגמרי ולא גורם לאלרגיות (גם טוב לניקוי הגוף, השיער,הכביסה ורחיצת הכלב), הכנסו לאתר הזה

     

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    כשהן נהנות החלב טוב יותר. פרות במרעה
    צילום: רוני סורג'ון
    מומלצים