שתף קטע נבחר

הרב לאו באושוויץ: שליט בשבי, ואיפה האו"ם?

יו"ר מועצת יד ושם בחר להקדיש חלק מדבריו בטקס הסיום של "מצעד החיים" לחייל החטוף בעזה, והקביל את התעלמות העולם ממצבו, לשתיקתו במהלך השואה: "הנער הזה כמעט ארבע שנים יושב בחושך במרתף. איפה האו"ם? איפה העולם?"

"לא אמות, כי אחיה; ואספר מעשי, יה. יסור ייסרני יה, ולמוות לא נתנני. חונני אדני ראה עניי, משונאיי; מרוממי, משערי מוות". כך, בציטוט מספר תהילים, פתח הרב ישראל לאו, יו"ר מועצת יד ושם, את דבריו בטקס שנערך אחר-הצהריים (יום ב') במחנה ההשמדה אושוויץ, שם נערך "מצעד החיים" השנתי. לאחר מכן הסביר: "שערי מוות - זהו המקום הזה. בית הקברות הגדול ביותר בהיסטוריה של האנושות. באושוויץ ובבירקנאו, כשני מיליון חפים מפשע שילמו בחייהם - רק בגלל שנאה".

  

יום השואה ב-ynet: 

 

בהמשך דבריו, עבר הרב לאו לעסוק בנושאים אקטואליים, והתמקד בגורלו של החייל החטוף, גלעד שליט: "מישהו אמר באירוניה, שהשם פולין הוא שתי מלים בעברית - פה לין. פה תוכלו ללון. נוכל לישון? זה נגמר פה באפר של בירנקאו, מיידאנק, סוביבור, טרבלינקה וחלמנו. כולם פה באדמה הזאת. ומה למדנו? יש לנו בן, גלעד שליט, חייל, יש אמנת ז'נבה - אם חייל נופל כאסיר מלחמה לידי האויב, איך להגיב".

 

"הנער הזה כמעט ארבע שנים יושב בחושך במרתף, שעת נהיגה מתל-אביב", הוסיף. "אף לא רופא אחד ביקר אותו בינתיים. רופא אובייקטיבי. לא של מד"א, אבל של הצלב האדום, של האו"ם. איפה האו"ם? איפה העולם? כמעט ארבע שנים, נער נחטף, יושב במרתף בחושך, איש לא יודע איך הוא".

 

התייחסותו של הרב לנושא שליט באה כהקבלה לשתיקתו של העולם לנוכח השואה. "הנאצים ציפו לראות מה העולם יעשה או יגיד. הם לא עשו דבר. אולי גינו בהצהרה אחת, לא יותר". בהמשך הוסיף: "מה העולם למד? כמעט לא דבר. לכן זה כה חשוב שאתם פה. תחזרו וספרו מה ראיתם, מה הרגשתם, מה שמעתם. העולם חייב להיות מזועזע".

 

את דבריו סיכם ברוח אופטימית: "יש לנו תקווה. יש לנו מקום לחזור אליו ולהתגאות בו. צריך לדעת שאי אפשר לשחק עם חיי אדם. יש לנו בית, ארץ ישראל והבירה הנצחית ירושלים. על נהרות בבל אמרנו: לשנה הבאה בירושלים הבנויה. עם ישראל חי". דבריו התקבלו במחיאות כפיים. 

 

שרנסקי: בילדותי שיחקתי בשדות ההרג

לפני הרב לאו דיבר בטקס יו"ר הסוכנות היהודית, נתן שרנסקי. "באנו לכאן היום כדי לזכור, אבל כה קל לשכוח", אמר. "אני עצמי נולדתי וגדלתי כמה שנים אחרי השואה. כל ילדותי שיחקתי בשדות ההרג של השואה, ולא ידעתי דבר על מה שקרה. רק לפני שנים אחדות המשטר שהיה כאן הבין את כוח הזיכרון, הוא הבין את כוח הזהות. בני דורי הבינו אותו מאוחר יותר".

 

"המטרה הייתה למחוק עם שלם, למחוק תרבות שלמה, למחוק ציוויליזציה שלמה", הוסיף. "האתגר שלנו הוא מילות הקסם: לעולם לא שוב. לכל אחד מהנמצאים פה יש מחויבות לא לשכוח. גם לישראל יש מחויבות מיוחדת. המחויבות היא לא לשכוח ולהילחם באויביה".  

 

"הסבים שלנו וסביהם ואבותיהם בחרו להישאר יהודים, למרות כל הרדיפות", המשיך שרנסקי. "אנחנו נהיה נחושים וחזקים מספיק כדי לעשות את אותה בחירה. העם היהודי אינו לבד בזיכרון השואה. אנשים צעירים עומדים איתנו כאן היום. הם, כמו מיליונים ברחבי העולם, נחושים לזכור את השואה ולהפוך את העולם לצודק יותר. זה בדיוק מה שלך קצ'ינסקי, ניסה לעשות - ואנחנו חבים לו תודה עמוקה".

 

"גאים מתמיד להיות יהודים"

יותר מ-10,000 צעירים השתתפו בצהריים במצעד השנתי, מהמתחם המרכזי של אושוויץ למחנה בירנקאו. לאות הזדהות עם המארחים הפולנים, שאבלים על הנשיא קצ'ינסקי שנהרג בהתרסקות מטוס, עוטרו דגלי ישראל בסרטים שחורים. "זה יום קשה פה לכל הפולנים, אנחנו צועדים והם מגלים הבנה מרובה לצורך שלנו להמשיך ולהנציח את השואה", אמר ל-ynet יו"ר המצעד, שמואל רוזנמן.

 

"אני גאה יותר מתמיד להיות יהודי, זו חוויה שמשנה חיים", סיפר ל-ynet בהתרגשות רבי וולסון מטורנטו, שהשתתף במצעד. "זו חוויה שמשנה חיים, זה היה בלתי ייאמן ולא דומה לשום דבר אחר שחוויתי בחיי. היה מדהים ומרגש לראות כל כך אלפי אנשים באים להצדיע לנרצחי השואה ולשורדיה. אני גאה יותר מתמיד להיות יהודי ותומך ישראל. המצעד הזה שידר עוצמה, כאשר עמדנו אחד ליד השני יהודים מכל העולם והוכחנו שאנחנו כאן למרות ובגלל הכול".

 

"אהבתי את המצעד ואת מה שהוא עושה למשתתפים, זה עשה לי טוב, זה נתן לי הרגשה שאני חיה ועם ישראל חי", הוסיפה גאנה שווין, בת ה-18 מצפון קרוליינה.

"כל הביקור בפולין היה עצוב וקשה, אך המצעד היום, בו כל היהודים מכל העולם ניצבו יחד, היה מרגש ונתן לנו הרגשה טובה".

 

"לאחר מה שראינו אנחנו רוצים לנסוע היישר לישראל", הוסיפו בני נוער בני 16-17, חברים בקבוצה שהגיעה מברזיל, ארגנטינה ופנמה. |החוויה הקשה הזו גרמה לנו לשיר בכל כוחנו את התקווה במצעד החיים, יחד עם בני הנוער היהודים מכל העולם. זו הייתה הרגשה מדהימה להיות יחד כולם, ולא פחות לראות את הניצולים ולהצדיע להם".

 

ההתרגשות העזה שאחזה בבני הנוער לא פסחה גם על הצעירים הישראלים במצעד. "אי אפשר לסכם את זה במילים - כל מה שאומר לא ישקף", אמר ברק שמו מעפולה. |זה מסע שהתחלנו ואף פעם לא ייגמר. למעשה הגענו לכאן על מנת שהמסע לא ייעצר לעולם, ונעביר לדורות הבאים את הלפיד".

 

גלעד שליט נחטף לרצועת עזה לפני 1,387 ימים.

 

Read this article in English

 

בהכנת הכתבה השתתפו יעל ברנובסקי ואביאל מגנזי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצעד החיים (ארכיון)
צילום: רויטרס
צביקה טישלר
הרב לאו. "המקום הזה - שערי מוות"
צביקה טישלר
צילום: גיל יוחנן
שרנסקי. "באנו לכאן היום כדי לזכור, אבל כה קל לשכוח"
צילום: גיל יוחנן
שליט. "שעת נהיגה מת"א"
מומלצים