שתף קטע נבחר

צה"ל במסר לפלסטינים: תרגיעו את ההפגנות

בפיקוד המרכז חוששים מהתגברות ההפגנות האלימות בגדה, ומהבערת השטחים. האלוף מזרחי הורה על שורת פעולות - בהן מעצר חשודים בהסתה ומאבק באנרכיסטים והאזרחים הזרים שמפגינים בבלעין ונעלין. גורם בכיר: "זה לא עממי ולא סמלי, אלא אלים. שימחו בשקט באמת"

צה"ל העביר לאחרונה מסרים לרשות הפלסטינית, כדי שתפעל לצמצום האלימות בהפגנות ובהפרות הסדר ברחבי הגדה המערבית, בעיקר סביב גדר הביטחון, מחשש כי אירועים אלה יביאו לתוצאות קשות ולהסלמה. אלוף פיקוד המרכז, אבי מזרחי, הנחה לנקוט בשורה של פעולות שיביאו לשינוי באווירה.

 

במקביל לשביעות הרצון הכללית מהתיאום הביטחוני, בצה"ל החלו בתהליך שמטרתו להפסיק את המראות הקבועים שחוזרים על עצמם בכל סוף שבוע בעיקר באזור נעלין ובלעין שליד רמאללה, בהן נראים כמה עשרות עד מאות פעילי שמאל יחד עם פלסטינים בעימות אלים מול כוחות הביטחון.

 

עימותים דומים גם מתרחשים באזורים אחרים בגדה. רק באחרונה נהרגו שני פלסטינים באזור ערק בורין, ליד שכם, לאחר שכוח צה"ל ירה לעברם כדורי גומי. הפלסטינים טוענים שהיה שימוש באש חיה. התחקיר לא פסק בוודאות בנושא, אבל קבע ש"היה אפשר להימנע מהתוצאות".


גז מדמיע בנעלין. שטח צבאי סגור (צילום: רויטרס)

 

מנתונים שרוכזו בפיקוד מרכז עולה כי בשנת 2009 נרשמו 120 אירועי הפרות סדר בבלעין ונעלין, כאשר אומדן הנזק לגדר ועלות השימוש באמצעי לפיזור הפגנות עמד על למעלה מ-6.1 מיליון שקל.

 בצה"ל מודאגים מהמגמה שמקבלת רוח גבית מבכירי הרשות הפלסטינית ומכונה "האינתיפאדה הלבנה". זו נראית כשורה של פעולות מחאה ו"הוצאת קיטור" של הפלסטינים במוקדים שונים תוך שימוש באבנים, בקבוקי תבערה ואמצעים נוספים - הכל באופן מאורגן ועם כיסוי תקשורתי.

 

"אירועים מהסוג הזה צריכים להתקיים ללא כל אלימות. אפשר להביע מחאה שקטה. אסור להסכים למצב שבו יידוי אבנים ובקבוקי תבערה הוא לגיטימי", אמר ל-ynet גורם צבאי בכיר, שמבין שגם הפלסטינים לא רוצים הסלמה.

 

"הפלסטינים טוענים כי מדובר במחאה שאינה אלימה, אנחנו טוענים אחרת ולא מוכנים להמשיך ולקבל את המצב הזה", הבהיר הגורם הצבאי, "אין שום בעיה שאנשים יגיעו למקום שם שלטים, שירים, אבל לא יינקטו שום צעד אלים, בטח לא אבן שהיא לכאורה תמימה, אך יכולה להרוג". 

 

עלייה של כמעט 50 אחוז בנפגעים לעומת 2008

הנתונים שנאספו בעקבות ההפגות הללו חושפים גם עלייה בהיקף הנפגעים בשני הצדדים: מ-102 בשנת 2008 (50 מתוכם מקרב כוחות הביטחון) ל-145 בשנת 2009, מהם 62 מכוחות הביטחון. אגב, 21 מהם נפצעו באופן שחייב טיפול בבית חולים, ושניים אף לא חזרו לתפקיד לחימה בעקבות הפציעה. עוד עולה כי הטיפול בהפגנות גרם לאובדן 538 ימי עבודה למערכת הביטחון.

 

באחרונה גם נעשו מספר צעדים בשטח שנועדו להנמיך את גובה הלהבות - ביניהם מעצר פלסטינים שחשודים בכך שהם שמסיתים את ההמון באופן אלים;

 גירוש אזרחים זרים שהשתתפו בהפגנות; הגברת פעילות משפטית נגד פעילי שמאל ואנרכיטסים; הצבת חיילים בעמדות נסוגות יותר מול מפגינים; וגם הצו עליו חתם באחרונה אלוף הפיקוד מזרחי, הקובע שטח צבאי סגור באופן קבוע בימי שישי בבלעין ונעלין.

 

בצה"ל אומרים שהצו נועד להבהיר לישראלים שלוקחים חלק בהפגנות שהם מפירים את החוק, ולמנוע מהם לטעון בבית משפט שלא ידעו שהם נמצאים באזור אליו אסורה הכניסה - וכך לחמוק מעונש. "מה שקורה באירועים אינו עממי ואינו סמלי, ולכן אנו פועלים במגוון דרכים לשנות את המצב הקיים, מדובר בתהליך שגם יניב בסופו של דבר תוצאות", סיכם הגורם הצבאי הבכיר.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלוף מזרחי
צילום: דובר צה"ל
צילום: אקטיבסטילס
הפגנה בבלעין
צילום: אקטיבסטילס
מומלצים