שתף קטע נבחר

הבריאות שלכם בידיים הנכונות?

באווירת ההיסטריה משפעת החזירים רכשו מיליוני מנות חיסון שכעת אין להן דורש, אבל בסך הכל מדובר בהוצאה שאינה נופלת בהרבה מזו שהוקצבה למשל להזזת בניין מעל בית קברות

מאיר שלו תיאר פעם את דרכי בדיקת המוצרים בסופרמרקט - היו שם מועכי העגבניות ומריחי גבינת הקוטג' ועוד רבים וטובים שאינם מאמינים לתאריך התפוגה הרשום על גבי האריזה וחייבים לבדוק בדיקה מעמיקה ואיכותית את מידת התאמת המוצר לדרישותיהם האישיות, למרות שעל האריזה מודפסת בדרך כלל בצורה ברורה אזהרה בניסוח חיובי "יש להשתמש לפני...", או בניסוח שלילי: "לא לשימוש לאחר התאריך המצוין על גבי האריזה". לפעמים אפשר לקרוא את התאריכים הללו ולעיתים החיפוש הוא חלק ממה שנקרא "חווית הלקוח", דהיינו, אי אפשר למצוא את התאריך ויש לבצע בדיקה ידנית או אפית של המוצר.

 

משרד הבריאות הביא ארצה כמות ניכרת של חיסונים נגד מגפת שפעת החזירים המאיימת, מתוך שיקולים שונים - חלקם מבוססים על "מה יגידו אם לא יהיו חיסונים", וחלקם התבססו על בהלה עצומה שאפפה את העולם כולו. זאת מבלי לקחת בחשבון שיקולים הגיוניים וכלכליים, - כי היה ותיקראנה מגיפה, נהיה הראשונים להוציא את החומר מהמחסן וכבוד השר וסגנו המלומד ייצאו בקול תרועה רמה.

 

בסך הכול מדובר בהוצאה על אנשים חיים שאינה נופלת בהרבה מזו שהוקצבה למשל להזזת בניין מעל בית קברות. כך שאין לדבר כאן על בזבוז, הרי לא הייתה זו הוצאה שמדינה עשירה ומפותחת איננה יכולה להרשות לעצמה. אבל עכשיו ניצב המשרד בפני בעיה – כיוון שהציבור לא הגיע להתחסן, ונשארו בידיו מיליוני מנות חיסון מיותרות, שאו-טו-טו פג תוקפן.

 

השמדת התרכיבים התרופתיים, כפי שמשמידים עודפי תוצרת חקלאית, עלולה לעורר ביקורת קשה הן על ההחלטה של שר הבריאות מר נתניהו לקנות יוקרה במחיר הרגעה, והן על הפעולה עצמה. לכן מצאו עצה: לא נשליך את החיסונים, אלא נקבל אישורים מתאימים ואכן ניתן להשיגם אצל היצרן - ונשמור את החומר אצלנו.

 

מי שקנה מזון קלוקל עלול בקלות רבה להבין כי נפל בפח לאחר טעימה של חלב שנחמץ. אולם מי שנוטל תרופות אינו מסוגל לדעת האם אכן הכדור הלבן הדומה לכל הכדורים הלבנים האחרים אכן פעיל ויביא לתגובה הרצויה.

 

יצרני התרופות חייבים על פי חוק לסמן את תאריך הייצור ואת תאריך התפוגה של התרופה. יש הגורסים כי המטרה העיקרית היא להביא לכך שתרופות יושלכו בשל תאריך התפוגה המעיד כי נס ליחה של התרופה, ולכן יהא על המשתמש לשוב אל בית המרקחת ולקנות תרופה טרייה ובריאה.

 

החוק מחייב אמנם לקבוע תאריך תפוגה, אך רבות מן התרופות, בעיקר אלה הארוזות הרמטית, אינן מאבדות מכוחן וניתן להשתמש בהן לאחר בדיקות מתאימות.

 

לעיתים, כמו במקרה של הימצאות כמות נכבדה של תרופה יקרה שתאריך התפוגה שלה חלף, מותר לבצע בדיקות מעבדתיות על ידי היצרן עצמו או על ידי מכוני בדיקה עצמאיים ואם יוכח כי החומר פעיל וכי כוחה של התרופה עדיין במותניה, יינתן האישור הסופי ופרק הזמן בו ניתן להשתמש בתרופה יוארך. כל זאת בתנאי שנשמרו תנאי האחסון וכל הוראות היצרן.

 

לפני שנים לא מעטות הייתי חלק מצוות חובשים ששינה את תאריך התפוגה שעל גבי שקיות הנוזלים בשימוש חיל הרפואה, והאריך את חייהם בשנה נוספת,על חשבון השנה בה שכבו במחסני החירום וחיכו עד שהושמדו, או לחלופין נלקחו בלילה אחד לטובת משלחת הצלה שיצאה לאזור אסון יחד עם תרופות אחרות שעמדו ממש לפני סיום חייהן אך עדיין לא פג תוקפן.

 

אם גם לאחר שנה לא יהא עוד צורך בחיסון לשפעת החזירים שנותר במחסנים, ניתן יהא תוך שמירה על צנעה להשליך את הווירוסים המתים שבתוך מנות החיסון ישר אל בור השופכין. אם יהא מזל ותפרוץ מגיפה אי שם בעולם, אפשר יהיה לשגר את המנות שאו-טו-טו יפוג שוב תוקפן, יחד עם כתבים וצלמים לאיזור האסון, לתפארת מדינת ישראל.

 

פרופ' יואל דונחין, מנהל היחידה לבטיחות החולה, המרכז הרפואי הדסה עין כרם 


פורסם לראשונה 16/04/2010 00:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סגן השר מתחסן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים