שתף קטע נבחר

זירת הקניות

שדה בוקר: חשמל מהרוח ואוכל מהשמש

בטח ציפיתם למצוא פאנלים סולאריים על גג בית הספר לחינוך סביבתי בשדה בוקר - בכל זאת, זה ממש בלב המדבר. אבל במוסד החינוך העדיפו טורבינת רוח דווקא, שמייצרת חשמל גם מרוח קלילה. וזה אפילו לא הפרויקט הכי ירוק עליו עובדים התלמידים

התיכון לחינוך סביבתי בשדה בוקר, שבין בוגריו נמנים אנשי סביבה וחוקרי אקדמיה מובילים, כבש לאחרונה שיא סביבתי חדש: על גג המבנה הוותיק, באמצע המדבר שטוף השמש, הושלמה לאחרונה התקנתה של טורבינת רוח שצפויה להפיק חשמל וגם להניב בהמשך רווחים עבור בית הספר.

 

הטורבינה, שמתנשאת לגובה של ארבעה מטרים ומשקלה 350 ק"ג, יכולה להפיק חשמל מרוח הנושבת במהירות של שני מטרים לשנייה. ד"ר חזי יצחק, האחראי על הפרויקט, מסר כי החשמל שיופק על ידי הטורבינה ימכר לרשת החשמל הארצית במחיר של 1.6 שקל לקוט"ש - והכסף ישמש לציוד עבור מעבדת המדעים בבית הספר. 

 

המיזם, שיתוף פעולה בין בית הספר, קרן יק"א ישראל, המועצה האזורית רמת נגב וחברת "לוויתן אנרגיה" הוא הפעם הראשונה בה מוקמת טורבינת רוח על בית ספר בישראל, ובשדה בוקר מקווים שהמתקן יהפוך במהירות ל"סמל המסחרי" של המוסד החינוכי. "העובדה שרואים את הטורבינה מרחוק היא גם אחת הסיבות לכך שבחרנו להציב אותה - ולא פאנלים סולאריים, כפי שאולי היה מתבקש מהמיקום המדברי שלנו", הסביר יצחק ל-ynet.

 

יצחק, המשמש כמורה לפיזיקה בתיכון וגם כחוקר במכונים לחקר המדבר באוניברסיטת בן גוריון, אופטימי מאוד באשר לתרומתו של המיזם לבית הספר, אך פסימי למדי לגבי יזמות ירוקה באשר היא. "כמות המכשולים והקשיים הביורוקרטיים שעמדו בפנינו בדרך להקמת הטורבינה היו עצומים. לא האמנתי עד כמה זה מורכב", הוא מודה.

 

תנור סולארי - צריך רק שמש 

ובכל זאת, טורבינת הרוח אינה היוזמה הירוקה ביותר שבית הספר מתגאה בה. במוסד, שהוקם בשנת 1976 על ידי קבוצת חוקרים ומורים צעירים מלאי חזון, השלימו לאחרונה תלמידי כיתה י' גם אב טיפוס ראשון מסוגו של תנור סולארי. "התנור הסולארי הוא תנור פשוט למדי להכנה, שבו מבשלים מזון ישירות מאנרגיית השמש", הסביר יצחק.

 

"התנור בנוי בדומה לצלחת עמוקה שבה מתרכזות כל הקרניים לנקודה אחת. בנקודה הזו ניתן לבשל, גם בישולים שמצריכים טמפרטורות גבוהות". את תוכנית הלימודית הייחודית מלווה פרופ' דניאל פוירמן, מהמכונים לחקר המדבר באוניברסיטת בן גוריון.

 

בשבוע שעבר נפגשו תלמידי בית הספר לחינוך סביבתי עם תלמידים מהמגזר הבדואי, במפגש שמטרתו היתה ללמד את השכנים כיצד לבנות בעצמם תנור דומה, לשימוש ביתי. "בניית התנור הסולארי לא עולה יותר מכמה מאות שקלים, ומעבר לכך מדובר גם בשיעור מדעי עבור התלמידים ובקירוב בין הילדים הבדואים ליהודים", אומר יצחק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עושים רוח. תלמידי ביה"ס והטורבינה
ד"ר חזי יצחק
חביתה - בלי להדליק אש
צילום: חזי יצחק
מומלצים