שתף קטע נבחר

פיאד ל-ynet: הישגינו בביטחון יסייעו לכפות מדינה

בראיון מ"וועידת בלעין החמישית", אומר ראש ממשלת הרשות כי בשנתיים האחרונות הוכיחו הפלסטינים שהם יכולים להשליט סדר וביטחון, וכך יצרו קונצנזוס בינלאומי שיאפשר להם להקים את מדינתם, כמתוכנן, בקיץ 2011

"אנחנו שואפים ליצור מציאות חיובית בקיץ 2011, כך שיהיה קשה להתעלם ממנה, והיא תסייע לנו בהקמתה של המדינה הפלסטינית". כך אומר בראיון ל-ynet סלאם פיאד, ראש ממשלת הרשות הפלסטינית. פיאד, שהגיע היום (ד') להשתתף ב"וועידת בלעין החמישית למאבק העממי הלא אלים נגד הגדר וההתנחלויות", אומר כי הממשלה הפלסטינית הגיעה להישגים רבים - והחשוב ביותר הוא ההישג הביטחוני: השלטת סדר וביטחון בשטחים בגדה המערבית שתחת אחריותה.

 

בתשובה לשאלה האם הרשות מסוגלת החל מהקיץ הבא להשליט סדר וביטחון ברשות, הוא משיב: "אני אענה בשאלה: מי היה מאמין ב-2007 שנצליח להגיע לכל ההישגים הבטחוניים שרשמנו בשנתיים האחרונות. תחושת ההצלחה הגבירה את הביטחון העצמי שלנו, שאנו כן מסוגלים להגיע להצלחות נוספות.

השאיפה שלנו היא שהמשא-ומתן המדיני יביא לזירוז הקמת המדינה הפלסטינית, אך אם הדבר לא יתאפשר - אנו שואפים שההישגים והעשייה החיובית שלנו יכפו את עצמם. אנו רואים קונצנזוס בינלאומי סביב העמדה שלנו וסביב מאמצי הבנייה שלנו".

 

כשפיאד מדבר על קונצנזוס בינלאומי, הוא מזכיר בגאווה רבה את נוכחותם של עשרות דיפלומטים באירוע בכפר היושב על תוואי גדר ההפרדה ממערב לרמאללה, ומשמש זה שנים מוקד קבוע להפגנות. "הנוכחות שלהם היא ביטוי לתמיכה שהתבטאה בהודעת הקוורטט מהחודש שעבר, והצהרת האיחוד האירופי מדצמבר. לצדי בוועידה ישבו נציג מזכ"ל האו"ם ונציג האיחוד. זוהי נוכחות בינלאומית רשמית שמחזקת את המאבק הזה, שהוא חלק בלתי נפרד מתוכניתנו בת השנתיים לבניית המדינה הפלסטינית".

 

לדבריו, תוכניתו עברה משלב הרעיון, חצתה את שלב הסיכוי, והיא כעת בדרך להפוך למציאות: "הבנייה שלנו, בליווי המאבק העממי הפציפיסטי והלא אלים, גייסו את התמיכה הגדולה הזו".

 

פיאד אינו מקבל את התכתיב הישראלי, לפיו מדינה פלסטינית תקום רק בתום מו"מ: "אנחנו דורשים את יישום החוק הבינלאומי להגדרה עצמית. אנחנו שומעים את הישראלים, אבל הישראלים הם לא השחקן היחיד בזירה".

 

הוא מבקש להימנע מהרושם שהתפיסה הפלסטינית שבויה במהלך חד-צדדי: "אנחנו לא מוותרים על המשא-ומתן כאמצעי להקים את המדינה, אבל אם זה לא יצלח, אנו נערכים לאפשרות השנייה - להפוך למציאות את הרעיון שלנו, שבימים אלה עובר את השינוי שלו מסיסמא למציאות".

 

"המדינה הפלסטינית תתרום ליציבות"

לדבריו, הפלסטינים ממשיכים בבניית המוסדות שעליהם תושתת המדינה. "אנחנו סומכים על התפיסה שהנחתה אותנו בשנתיים האחרונות, ומקווים שההישגים שנגיע אליהם בקיץ 2011 יהיו מנוף שיסייע להביא לקץ הכיבוש. גם ישראל, לדבריו, תרוויח מכך: "כמו שאמרתי בהרצליה, למדינה שאנחנו חותרים תהיה תרומה חשובה לשקט וליציבות באזור".

 

הוא אינו סבור שהוא אופטימי מדי: "אני סומך בעיקר על העבודה שלנו, ועל הגיבוי הבינלאומי, ומאמין שלמרות צעדי ישראל בשטח, בעיקר בתחום ההתנחלויות, נגיע לקץ הכיבוש. בינתיים אנו מתמידים ונחושים, למרות הקשיים, להמשיך בעשייה שלנו ולבנות מדינה משלנו".

 

פיאד גאה מאוד בתהליך הבנייה, ומזכיר כמה פעמים בראיון שלנוכחות הבינלאומית היום בבלעין יש משמעות גדולה המעידה על התמיכה הבינלאומית הגדולה בתפיסה ובהתנהלות התקינה והמודרנית של הרשות - ובין היתר, בהתנהלותה הבטחונית. הוא גם מרוצה ממהלכי הרשות בשטחי B ו-C: "אנו דוחים את החלוקה של האדמה שלנו לאזורים שונים. מבחינתנו הם כולם שטח כבוש. כל המאמץ הזה נועד להביא אותנו בקיץ של השנה הבאה לפתחה של מדינה פלסטינית, שתשתלב באופן חיובי באזור ותתרום להתפתחותו".

 

25 קונסולים בבלעין

את מה שהיה היום בבלעין, היו מעדיפים בישראל לא לראות. פיאד יכול בהחלט להתגאות בוועידה, וגם תושבי הכפר, שהיו הראשונים לחדש את המאבק העממי נגד ישראל, יכולים לסמן היום וי גדול: כ-25 קונסולים ונציגי שגרירויות זרות ברשות הגיעו לבלעין, להשתתף בכנס שהנחתה סגנית נשיא הפרלמנט באיטליה לשעבר, לואיזה מורגנטיני, יחד עם יו"ר הוועדה נגד הגדר בכפר, איאד ברנאט.

 

בכנס דיברו נציגי הארגונים השונים, נציגי הפתח, נציגי משפחתו של באסם אבו רחמה שנהרג בשנה שעברה בבלעין מפגיעת רימון גז שנורה ממטול בכינון ישיר, נציג הוועדות העממיות ונציג הפעילים הבינלאומיים, שמאות מהם הגיעו היום (אם כי כמאה מהם לא הצליחו להגיע מאירופה בגלל ענן האפר). ברנאט הציג בכנס נתונים על המאבק הממושך בבלעין, בנעלין, בבית ליקיא ובמקומות נוספים באזור: כ-1,200 נפצעו, ויותר מ-85 נעצרו.

 

מורגנטיני אמרה כי העם הפלסטיני אינו מתחנן, אלא מבקש את זכויותיו במאבק לא אלים בדרישה, להפלת הגדר, חלוקת ירושלים והקמת מדינתו. היא קראה לדיפלומטים להגביר את תמיכתם במאבק הזה: "זוהי ועידה שנועדה להראות לעולם שהמאבק הוא נגד התנגדות קולוניאלית".

 

ד"ר מוסטפא ברגותי, דובר המועצה המחוקקת הפלסטינית, שהיה ממובילי המאבק, קרא לדיפלומטים לטרפד את רצונה של ישראל להצטרף למועצה לשיתוף פעולה כלכלי באירופה: "זו תהיה מתנתכם לשוחרי השלום ולמפגינים בבלעין".

 

בכנס דיבר גם חבר פרלמנט צרפתי, ז'אן קלוד לה-פור, שאמר כי הישראלים מבקשים להפיל את משתתפי ותומכי המאבק בתוך מלכודת: הם רוצים כניעה של המאבק או העברתו לפסים אלימים - "אולם המאבק ממשיך להיות עממי, ואנו נמשיך לתמוך בו. אנו רואים תמיכה בינלאומית גוברת, ובצרפת נמשיך להיאבק בגדר ובהתנחלויות".

 

המילה האחרונה באירוע היתה של פיאד עצמו, שהסביר כי המאבק העממי הוא רק אחד משלושת המסלולים שבהם צועדת ההנהגה הפלסטינית לבניית מדינתה: "המאבק העממי הוא מסלול מסייע למסלול של בניית המוסדות ולמאבק המדיני שמנהלת ההנהגה הפלסטינית. כל אחד מהגורמים האלה משלים את השני". לדבריו, המאבק העממי מצליח בהתפשטותו לאזורים אחרים, ובהפיכת החרם על מוצרי ההתנחלויות לקונצנזוס פלסטיני ולמודל שהעולם הולך ומאמץ.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פיאד. בונה על מדינה
צילום: AP
מנחת הכנס, לואיזה מורגנטיני
צילום: עלי ואקד
מומלצים