שתף קטע נבחר

קיבלתי יין מלקוח. זה שוחד?

הביטויים "קבלת שוחד" או "טובת הנאה" נתפסים כאקט פלילי חמור, שמבצעים אנשים רעים בצמרת, אי שם "למעלה". אך המציאות מלמדת שגם התמימים ביותר יכולים להגיע למצב כזה, מבלי להתכוון. כך תוקירו תודה לבעל מקצוע, או תקבלו מחווה מלקוח מרוצה - מבלי להיות מואשמים בעבירה פלילית

כשרונית, יועצת המשכנתאות, קיבלה מירון, הלקוח החדש שלה, זוג כרטיסים למופע החדש של הלהקה האהובה עליה, היא חשבה שהוא מתחיל איתה. אך להפתעתה הרבה, ירון לא הזמין את עצמו להצטרף אליה.

 

בפגישתם הבאה בבנק שלף ירון שובר זוגי למסעדה, וכך הלאה: בכל פגישה – מתנה. למרות שרונית לא ממש הבינה מה העניין, היא נהנתה מתשומת הלב, והמשיכה לטפל בתיק במסירות רבה. אפילו רבה מהרגיל.

 

כשביקשה לראות את חוזה הרכישה המקורי שלשמו נאלץ ירון לקחת משכנתא, על מנת להעביר את התיק לאישור סופי, ירון הציג לה העתק דהוי ולא ברור בעליל. רונית אמרה לו שאת המסמך הזה כבר יש לה, אבל היא חייבת לחתום שראתה את המקור. אז הסביר לה ירון שהנ"ל אבד לו, וש"תסמוך עליו". ירון גם שאל, כבדרך אגב, האם נהנתה מהיין שהשאיר על שולחנה ביום חמישי.

 

לרונית לא נעים עכשיו להתעקש עם ירון על שטות שכזו, זה באמת יכול להיות מבאס לאבד מסמך מקורי. היא גם קצת חוששת שאם הוא יתרגז, הוא יספר למנהלת שלה על כל המתנות, אז היא מחליטה פשוט לחתום שהיא ראתה את החוזה המקורי ולסיים עם העניין המביך הזה.

 

"א-נ-י לקחתי שוחד??!!"

הביטויים "קבלת שוחד" או "טובת הנאה" נתפסים אצלנו כאיזשהו אקט פלילי חמור, שמבצעים אנשים רעים בצמרת, שרוצים להתעשר עוד ועוד. אך כדאי לנו לדעת, שגם תמימים ונאיביים, כמו רונית שלנו, יכולים להגיע למצב כזה, מבלי להתכוון לכך.

 

אז כיצד בכל זאת מוקירים תודה לבעל מקצוע, או לחילופין - מקבלים מחווה מלקוח מרוצה - מבלי להיות מואשמים בעבירה פלילית?

 

את מי אסור לשחד

חוק העונשין קובע כי כל עובד ציבור הלוקח שוחד, בעד פעולה הקשורה בתפקידו, דינו מאסר, או מאסר עם קנס. נותן השוחד אף הוא צפוי למאסר, אך לתקופה קצרה יותר, וזאת מאחר והוא אינו עובד ציבור.

 

קבלת שוחד נחשבת כאחת העבירות החמורות, שחיתות שלטונית במיטבה: מדובר בעובד או בבעל תפקיד הנמצא בפוזיציה כזו שהציבור מאמין לו ותלוי בו. יש לו היכולת לקבל החלטות שישפיעו על אזרחים, והוא עושה שימוש לרעה ביכולת זו, לצרכי רווח אישי. שיקוליו של אותו עובד בקבלת ההחלטות, שאמורות היו להתקבל באופן נקי ומקצועי, הם זרים ואינטרסנטיים – וזאת בניגוד גמור לציפייה הסבירה של האזרח, וזו הסיבה שמתגברות לאחרונה הקריאות להחמרת הענישה שניתנת בפועל למי שהורשע.

 

חשוב להבין שהאיסור לשחד או להיות משוחד אינו חל רק על חברי כנסת או ראשי עיריות, אלא למעשה על כל מי מאיתנו שעובד בגוף אשר מספק שירותים לציבור, או על מי שבא במגע מקצועי עם גוף שכזה. כך, רונית מהבנק, שנותנת לנו שירות, משה מקופת החולים, או דני ממכון הטסטים – כולם צריכים להתנהל בזהירות, וגם אנו צריכים להיזהר בפניותינו אליהם.

 

כמובן שלא כל מי שעובד בגוף שסיפק מתישהו, שירות כלשהו, לציבור כלשהו, ייחשב כ"עובד ציבור" לצורך החוק, ולבית המשפט היכולת לבצע ההבחנה: כך, למשל, נקבע כי עובד חברת אבטחה פרטית לחלוטין, שעבד באותה עת כמאבטח בכניסה למשרד הפנים, ודרש שוחד מהממתינים תמורת קיצור תורים, ייחשב כמי שהחוק חל עליו, וזאת בשל העובדה שהאזרחים שנזקקו לשירותי מרשם האוכלוסין, היו תלויים בחסדיו. בהתאם לכך, המאבטח הורשע ונידון ל-6 שנות מאסר בפועל, שנה מאסר על תנאי, וקנס בסך 15 אלף שקל. 

 

לא רק מעטפה עם דולרים  

האם כרטיסים להופעה או יין הם טובת הנאה? תלוי בנסיבות. כעיקרון, כל הטבה, כסף או שווה לכסף, היא אסורה, כל עוד ה"משחד" העניק ל"משוחד" משהו שגורם לו להנאה, בקשר עם תפקידו. קיימת הנחה שהנתינה תיצור מחויבות של הנהנה כלפי הנותן, בדיוק כפי שרונית חשה עתה שהיא "חייבת" לירון.

 

ערכה הכספי של ההטבה יכול להיות נמוך, ועדיין היא תיחשב לשוחד: כך, כאשר שוטר מג"ב התנה מעבר גבול בקבלת 3 חפיסות טבק ממי שביקש להיכנס בשער, הוא הורשע בעבירת השוחד, למרות שערך המתנה היה פעוט. נגזרו עליו 4 חודשי עבודות שירות, 6 חודשי מאסר על תנאי וקנס בסך 7,000 שקל (מחיר גבוה ל-3 חבילות טבק...). הודגש כי כאשר נוטל השוחד הוא שוטר, המקרה חמור עוד יותר, מאחר והוא ניצב בנקודת חיכוך רגישה, שם הוא אמור לייצג את החוק הישראלי בפני נתינים זרים.

 

מתי האקט ייחשב לשוחד?

כאשר טובת ההנאה ניתנת בעד פעולה הקשורה בתפקידו ובמעמדו של אותו עובד, המעניק את השירות, זה בדיוק מה שהחוק אוסר. טובת ההנאה יכולה להינתן במגוון דרכים:

 

1. תוך התנייה: "אם תחתמי שראית את ההסכם המקורי, אתן לך זוג כרטיסים" .

2. כהוקרת תודה כללית: "שתדע, שבגלל שאתה כל כך נחמד אליי תמיד, אני אדאג שלעולם לא תצטרך לשלם כשאתה נכנס לבר שלי, אתה וכל החבר'ה".

3. "שלח לחמך על פני המים, כי ברבות הימים תמצאנו" – אנשים שמחלקים כיום הטבות, מבלי שקיבלו עדיין כל תמורה, רק על מנת שעובד הציבור יועיל להם ביום מן הימים. כך רונית שלנו, נטולת כל עבר פלילי או כוונות זדון, עלולה להסתבך מעל הראש, מאחר ולקחה מירון את כל המתנות בלי לחשוב, ועתה נמצאת במצב של ניגוד עניינים.

 

מאחר ומדובר בהליך פלילי, בית המשפט בוחן היטב את נסיבות המקרה, ואת מערכת היחסים הספציפית בין הנותן למקבל:

 

• האם רונית הייתה מודעת לכך שהיא מקבלת מתנות בשל תפקידה?

• האם ידעה שהיא אמורה, בהתאם, לפעול לטובת האינטרס של ירון?

• האם הבינה שאסור לה לנהוג כך?

• האם ירון התכוון לשחד את רונית?

• האם אכן הכין ירון את הקרקע מראש לרגע בו יידרש להציג את המסמך המקורי, או שסתם חילק לרונית שוברים שלא היה לו צורך בהם?

 

ובין חברים?

במקרים רבים – במיוחד בצמרת הנוצצת - טענו נאשמים שהמתנה הוענקה רק מתוך יחסי קרבה וידידות. בית המשפט יבדוק במקרים אלו את טיבם האמיתי של יחסי החברות: האם למעניק המתנה הייתה מטרה, להשיג מחברו נושא התפקיד הטבה כלשהי? האם השניים אכן התיידדו, או שהידידות נבראה רק לצורכי המשפט?

בעניין זה נקבע בעבר שגם כשיש ידידות אישית בין עובד ציבור ואזרח, על עובד הציבור להיזהר במעשיו, ולהימנע ממצבים של נטילת מתנות כל עוד מטפל בענייני "ידידו", וזאת גם למניעת מראית עין.

 

אז איך בכל זאת מוקירים תודה?

סיכמנו כבר שלעובדי ציבור אסור לקחת מכם שוחד. אך מה עם מתנה לחג? לשמחתנו, בית המשפט לא עוסק בזוטות, וסלסלה לחג (או שעון בצורת חמסה) עוד לא שלחו אף אחד לכלא. לעומת זאת, הענקת צ'ק נדיב מאוד לחג, בסמיכות זמנים מעוררת חשד לבקשה שהגשתם לפקיד, יכול לסבך אתכם קשות.

 

ומה קורה כשרוצים להודות לרופא שטיפל בכם במסירות? כאן נכנס נושא האתיקה המקצועית, שהיא המקבילה האזרחית לדיני השוחד הפליליים: על ענפי מקצוע שונים חלים כללי אתיקה שונים, וכך למשל, רופא לא אמור להסכים לקבל מתנה מפציינט, בעת שזה מבקש ממנו להאריך את ימי המחלה שלו. על מנת למנוע מראית עיניים של שוחד, או התניית שירות במתנה, הקפידו תמיד להעניק מתנות צנועות וסבירות, וזאת רק בתום הטיפול בענייניכם.

 

מעניין לראות שבמקביל למלחמה שהוכרזה לאחרונה בשחיתות הציבורית, כך הולכת ומוטמעת החשיבה המוסרית-אתית בגופים פרטיים: כיום ניתן לאתר בתאגידים שונים "קוד אתי", המסדיר את מערכת הכללים האתית והמוסרית במקום העבודה. לכן, אם טרם רכשתם כרטיסים למשחק לעובד שאסור לו לקבל מתנות מלקוח – נסו לאתר את הקוד ולעיין בו.

 

דריה כנף היא עורכת דין בתחום המסחרי והחוזים. יובהר כי האמור במדור אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני ומקצועי, לא נועד להחליפו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, באשר כל מקרה ונסיבותיו. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.

 

למאגר פסקי-הדין המלא: www.lawdata.co.il

 

למאגר פסקי הדין ודיני העבודה המלא: http://www.koloved.net


פורסם לראשונה 23/04/2010 16:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
קבלת שוחד - אחת העבירות החמורות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים