שתף קטע נבחר

סיכום שבוע: האג"ח המקומיות נרטבו אך לא טבעו

הדרמה באירופה השפיעה גם על משקיעי האג"ח המקומיים, אולם בסיכום השבוע רשמו שוקי האג"ח ירידות מתונות בלבד ביחס לירידות בשווקי העולם. הותרת הריבית במשק על כנה קיזזה את החדשות הרעות מעבר לים

שבוע רווי אירועים והודעות, בזירה המקומית והבינלאומית, עבר על שחקני אג"ח, שבסיכומו רשמו שווקי האג"ח ירידות שערים, אם כי מתונות ביחס לירידות השערים בשווקי המניות בעולם.

 

הודעת הריבית "המתונה" של בנק ישראל במסגרתה הותרה הריבית לחודש מאי בשיעור של 1.5%, "קיזזה" אך במעט את החדשות הרעות (מאוד) מאירופה, כך שבסיכומו של שבוע הסערה העולמית הרטיבה אף את משקיעי האג"ח המקומיים, ובפרט אלו שהתמקדו באפיק השקלי.

 

מבחן רציני ראשון ליציבות גוש האירו  

בזירה הבינלאומית, היינו עדים להורדת דרוג החוב של יוון על ידי סוכנות הדרוג הבינלאומית P&S בשתי דרגות לדרוג של BB+, אשר אינו מהווה עוד דרוג השקעה (לשון אחרת - אג"ח זבל), על כל המשתמע מכך לגבי יכולתם של גופים מוסדיים ובתי/בנקי השקעות שונים להמשיך ולהחזיק באג"ח אלו.

 

נציין כי יוון זכתה בכבוד המפוקפק, להיות הראשונה בגוש האירו בעלת דרוג אג"ח זבל, וכתגובה להורדת דרוג זאת, שבוצעה, בין היתר, לאור התמהמהות חתימת הסכם הסיוע ליון ,שאמור היה להיחתם זה מכבר, הגיבו שווקי אג"ח הממשלתיים במרבית מדינות אירופה בירידות (פרט לגרמניה), כאשר לשם המחשה אג"ח במח"מ שנתיים של ממשלת יון (נקובה באירו) נסחרת כיום בתשואה של כ-20%!.

 

אם לא די בכך, הרי שבנוסף לפרשת יוון, לה אנו עדים ואותה אנו מסקרים מזה מספר שבועות, הרי השבוע הורד, במפתיע יחסית, אף דרוג החוב לפורטוגל, על ידי סוכנות הדרוג הבינלאומית P&S, בשתי דרגות לדרוג שלA+ וכן הורד דרוג החוב לספרד בדרגה אחת לדרוג של AA.

 

בהמשך לסקירות קודמות, פורטוגל וספרד אכן נמנות עם מדינות ה-PIGS (פורטוגל, אירלנד, יוון וספרד), שנחשבות "כבעלות פוטנציאל לבעייתיות", אך הורדות הדרוג היו מפתיעות, ומצביעות על כך כי מעבר ליוון, אף במדינות נוספות באירופה קיימת בעיה כלכלית חמורה משחשבו, כאשר השבוע חלק מהחזאים החלו לדבר על כך כי אירלנד ואיטליה נראות "כמועמדות" טובות להורדת דרוג בקרוב.

 

מעבר לשלושת הורדות הדרוג, שאינן "נעימות", ומלמדות, כאמור, על מצבן של חלק מכלכלות אירופה המצויות בגוש האירו, הרי שהתמהמהות העזרה ליוון וחילוקי הדעות הפנימיים בגוש האירו (בעיקר בין צרפת וגרמניה) לגביה ולגבי היקפה, מעמידות במבחן ראשון רציני את יציבות גוש האירו ואיחודו. ככל וגוש האירו לא יעזור לאחת מחברותיו (יוון במקרה זה), גובר החשש שגם במקרים הבאים כלכלות נוספות מגוש האירו המצויות בבעיות כלכליות (פורטוגל וספרד למשל) לא תקבלנה סיוע מהגוש, ולמעשה כל המשמעות הכלכלית של הגוש תלך ותתייר והגוש יתפרק.

 

הריבית נותרה על כנה, בינתיים

לצד חדשות שליליות מהזירה הבינלאומית, נהנו השבוע משקיעי האג"ח המקומיים מהודעת הריבית לחודש מאי, במסגרתה הותרה הריבית במשק על כנה ובשיעור של 1.5%.

 

עיון מעמיק בהודעת הריבית מלמד, כי נגיד בנק ישראל מביע שביעות רצון מכך שבניגוד לשנתיים האחרונות, מתכנסת האינפלציה אל טווח היעד הממשלתי (1%-3%), אם כי עדין נוטה לקצה העליון של הטווח. זאת, לצד שביעות רצונו של הנגיד מכך ששלל נתוני מאקרו מקומיים, נתוני סחר חוץ ותוצאות סקר החברות האחרון, מלמדים שהליך הצמיחה במשק הולך ומתבסס באופן הדרגתי. במקביל מבינים בבנק כי סביבת הריביות בשווקים המפותחים תמשיך להיות נמוכה בטווח הנראה לעין.

 

בשורה התחתונה, נגיד הבנק, איננו מתעלם מהעלאות הריבית האחרונות שביצע, ומהשוואת הריבית בישראל לריביות בעולם. תוך המשך שליחת רמיזות לגבי "מלחמתו העתידית" באינפלציה, מציין הבנק כי החודש החליט שלא להעלות את הריבית במשק, אך אין הדבר מרמז בהכרח על כוונותיו העתידיות, או במילותיו הוא:

 

"ההחלטה להותיר את הריבית לחודש מאי ברמה של 1.5% עקבית עם התהליך ההדרגתי של החזרת הריבית לרמה "נורמאלית" שנועד לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד ולתרום להמשך ההתאוששות בפעילות המשק, תוך תמיכה ביציבות הפיננסית. המסלול ייקבע בהתאם לסביבת האינפלציה, להתבססות הצמיחה במשק הישראלי והעולמי, לקצב עליית הריבית של הבנקים המרכזיים העיקריים ובהתחשב בהתפתחות שערי החליפין של השקל. ברמת הריבית הנוכחית, ממשיכה המדיניות המוניטרית להיות מרחיבה".

 

ירידה, אבל לא דרמה

וכך על אף שבוע בו היינו עדים לידיעות שליליות ביותר מחו"ל, ירדו אג"ח הממשלתיות השקליות השבוע בשיעור של עד חצי אחוז, כאשר מרבית הירידות התרכזו בחלקו הארוך של העקום. במקביל האג"ח הממשלתיות צמודות המדד, שמרו על יציבות. נציין כי פרט לאג"ח של גרמניה, מרבית האג"ח הממשלתיות בגוש האירו ירדו, חלקן בצורה די חדה, כך שבאופן כללי שוק אג"ח הממשלתיות הפגין עוצמה יחסית.

 

מדדי אג"ח הקונצרניות, שהתחילו את השבוע בצורה חיובית, "סבלו" מהמומנטום השלילי בעולם בהמשכו ורשמו בסיכום שבועי ירידות שערים, כאשר בעוד שמדד התל בונד 20 רשם ירידה מינורית, הרי שמדד התל בונד השקלי רשם ירידה של למעלה מ-1%. ושוב, גם בהקשר זה, אין המדובר "בדרמה" הדומה לירידות שחווינו בשוק הקונצרני לאחר קריסת ליהמן ברדרס.

 

מגמת ההנפקות תתחזק, בהתאם למתרחש בעולם

בגזרת ההנפקות, היינו עדים להמשך פעילות ערה השבוע, אשר אמורה להמשיך ולהתחזק, להערכתנו, במידה ושווקי אג"ח הבינלאומיים לא יקרסו וישפיעו לרעה אף על שוק אג"ח המקומי.

 

כך השבוע, הרחיבה חברה פז את סדרת אג"ח ג' הסחירה בשוק בדרוג AA- ובמח"מ של 7.8 שנים; קבוצת דלק הנפיקה אג"ח להמרה שקלי בדרוג A1 במח"מ 2.4 שנים; פועלים הנפקות צלחה בהצלחה רבה את השלב המוסדי בהנפקת שתי אג"ח בדרוג AA+ בריבית משתנה (במח"מ 2.8 שנים ו- 6 שנים); חברת חלל, הנפיקה בהצלחה שתי סדרות אג"ח לא מדורגות צמודת מדד ובריבית משתנה (במח"מים 4.7 ו-4.2 שנים בהתאמה); חברת אדגר צלחה בהצלחה את השלב המוסדי בהנפקת אג"ח צמודת מדד בדרוג BBB+ במח"מ 4.7 שנים; וחברת גינדי השקעות הרחיבה את סדרת אג"ח ג' צמודת המדד הנסחרת בשוק במח"מ של 4.4 שנים

 

על הגדר ממתינות לתורן החברות צמח המרמן, פטרוכימיים, אזורים ולוינשטיין נכסים.

 

גיל נויברגר הוא מנכ"ל רוטשילד קרנות נאמנות, ויריב יוריסטה הוא אנליסט בבית ההשקעות רוטשילד

 

הכותבים הם מנהל ההשקעות הבכיר ואנליסט באדמונד דה רוטשילד שרותי השקעות בע"מ ("החברה"), העוסקת בניהול השקעות ובשיווק השקעות. אין באמור משום הצעה, המלצה ו/או שידול לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ני"ע כלשהם. הכותב, החברה ו/או חברות קשורות שלה, ו/או קרנות נאמנות שבניהולן, עובדיהן,נושאי משרה, בעלי שליטה בהם, עשויים להחזיק לרכוש ו/או למכור ני"ע המתוארים בכתבה ו/או שיש להם זיקה אחרת לני"ע, כולם או חלקם, אחרי, במהלך או לפני פרסום הכתבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבורסה בת"א
צילום: דנה קופל
מומלצים