שתף קטע נבחר

מחיר יקר: 'על מעצר מתנחלים משלמים פלסטינים'

אלימות "תג המחיר", לאחר כל התנגשות בין מתנחלים לבין צה"ל, הפכה להיות כבר כמעט עניין שבשגרה עבור הפלסטינים. הם טוענים לאוזלת יד מכוונת בטיפול בתופעה, שמעוררת חשש גם בהתנחלויות: "זה עוד ימיט עלינו חורבן"

שריפת שדות, כלי רכב ובתים, עקירת עצי זית, השחתת גני ילדים - כל אלה מהווים שרשרת ארוכה וכמעט-רגילה של מעשי אלימות מצד מתנחלים נגד פלסטינים, המכונים "תג מחיר". האחרון שבהם התרחש אתמול (יום ה') בחווארה, שם יידו תושבים מיצהר אבנים, שרפו שדות וזרעו הרס בגן ילדים ובבתים פרטיים.

 

כבר תקופה ארוכה שהאזרחים שמשלמים את מחיר הפורענות, חשים כי כוחות הביטחון הישראליים אינם עושים די כדי להשליט סדר ועל-מנת למגר את התופעה. הם, יחד עם ארגוני זכויות אדם שונים, טוענים להיעדר אכיפה מספקת ויד רפה בענישה, הן מצד כוחות הצבא, שלדבריהם היו עצמם עדים לחלק מאותם אירועים ועמדו מנגד מבלי לנקוף אצבע, והן מצד המשטרה - שלפי נתוני ארגון "יש דין" - נכון לשנת 2008 - סגרה יותר מ-80 אחוזים מתיקי החקירה בנושא. כל אלה מכשירים, לטענתם, קרקע פוריה להמשך מעשי ההתנכלות כלפי הפלסטינים.

 

עם התגברות התופעה צוטטו בכלי התקשורת השונים, כבר לפני כשנה, גורמי ביטחון שהבטיחו להקים בצה"ל גוף שיהיה אמון על הטיפול באירועי "תג המחיר", אולם מבדיקה עם הצבא עולה כי עד כה לא יצא הדבר לפועל, ואת המענה לאירועים ממשיכות לספק היחידות בשטח.

 

"אנו רואים שבשנתיים-שלוש האחרונות מדובר בארגון של ממש. הם לומדים איך וכיצד לפגוע הכי טוב בפלסטינים וכיצד להימלט. התקריות נעשו יותר מאורגנות ונרחבות", סיפר זכריה סדה, פעיל בארגון "רבנים לזכויות אדם". סדה מכיר את התופעה מקרוב, שלדבריו זרעה פחד של ממש בקרב הפלסטינים. "הם חוששים בכל מקום שהמתנחלים יפגעו בהם. אם למשל הם נוסעים ליד התנחלויות, הם מפחדים שמתנחלים יצאו ויהרסו להם את האוטו וינפצו את השמשה, כפי שכבר קרה בעבר".

 

אלא שאת האחריות מטיל סדה לא רק על המתנחלים עצמם, אלא גם על הטיפול הלקוי של כוחות הצבא בתופעה. "בחלק גדול מהתקריות נמצאים כוחות הביטחון בשטח ובפירוש לא עושים מספיק כדי למנוע את המעשים האלה. באחד האירועים הקודמים הגיע לכפר עימתן רכב עמוס במתנחלים, שהציתו שלושה כלי-רכב ואז נמלטו. בכניסה לכפר היה ג'יפ של צה"ל ולפי עדי-ראייה הרכב נעצר ליד הג'יפ, המתנחלים דיברו עם החיילים ופשוט המשיכו לנסוע משם בלי שום בעיה".


החששות התממשו. חלון מנופץ בכפר חווארה (צילום: רויטרס)

 

סדה האשים כי לא מדובר באירועים שהטיפול בהן אינו אפשרי, ואמר כי כאשר הרשויות מעוניינות לספק מענה לאלימות - הן אכן עושות זאת. "לפני שבועיים שרפו שני כלי-רכב בכפר ג'ינסאפוט וריססו כתובת 'תג מחיר'. זרם החשמל נותק בכפר בניסיון לתפוס את המפגעים, מה שמראה שכשרוצים לפעול נגד המתנחלים - יכולים".

 

במחוז ש"י במשטרה הכחישו את הטענות שהציג סדה, ואמרו כי אכיפת החוק מתבצעת באופן שיוויוני באשר לתלונות שמגישים שני צדדים. הם אף ביקשו לחדד כי במהלך השנה הקודמת, הוגשו כתבי אישום נגד כל מי שהיה מעורב באלימות נגד פלסטינים.

 

ניצני האלימות הופיעו, אבל בצבא לא ענו

התגברות הפגיעה בפלסטינים הביאה אותם להבחין בדפוס הפעולה של האחראים למעשי האלימות ואף לחזות בסימנים מקדימים לבוא הרעה. "ביום חמישי בבוקר הזהרנו את תושבי הכפרים הסמוכים ליצהר שיהיה 'תג מחיר'", סיפר סדה. "התחלנו להבין פחות או יותר מתי ואיך המתנחלים מגיבים. ניסינו להתקשר גם לכמה קציני מת"ק שלא ענו לנו - ושלחנו מכתב לצבא. אמרנו להם שזה הולך לקרות ושהם האחראים לביטחונם של הפלסטינים כי מדובר בשטח C. למרות זאת, נגרם נזק כבד מאוד והפלסטינים הם ששלמו את המחיר על מעצר המתנחלים, שרק זמן קצר אחר כך כבר שוחררו".

 

סדה אף הפנה את האצבע המאשימה לתופעה כלפי ממשלת ישראל עצמה - ואמר כי העובדה שזו לא נוקטת אמצעים משמעותיים לעצור את ההרס למרות שביכולתה לעשות זאת מהווה לא אלא תמיכה שלה באלימות.


מתקנים את הנזק, חוששים מהעתיד. "פגיעות טרוריסטיות" (צילום: AFP)

 

"אלו פגיעות טרוריסטיות לכל דבר וזה רק ילך ויתגבר. אם רואים בכל יום בשטח שהמתנחלים חוזרים ותוקפים זה אומר בבירור שהמשטרה לא מספקת טיפול ראוי. כוחות הביטחון הישראליים יכולים לבצע משימות נרחבות ולדעת מה עושה כל אחד ואפילו לאן כל ציפור עפה בשמיים, אז הם יכולים גם לעצור מתנחלים שמתנכלים לפלסטינים. זה לא קורה בפועל", האשים הפעיל. "הממשלה בישראל חייבת לצאת בקול ברור נגד התקריות האלה. כל עוד היא לא עושה את זה, זה מתפרש כאילו היא תומכת בהן. המצב עלול להידרדר כך שלא ניתן יהיה לשלוט על התבערה בגדה המערבית".

 

 "זעקת 'הקוזאק הנגזל' של הערבים"

בניגוד לסדה, הטיל פנחס ולרשטיין, מנכ"ל מועצת יש"ע לשעבר הידוע בהתנגדותו הנחרצת לפגיעה בפלסטינים, את מלוא האחריות על הנהגת המתנחלים. "כל פגיעה בחיילי צה"ל או באזרחים חפים מפשע היא בלתי נסלחת ואסור לעבור עליה לסדר היום. צריכה להיות אמירה ברורה של מנהיגי הציבור והרבנים ביהודה ושומרון על הגבולות הלגיטימיים של המאבק. 'תג המחיר' עוד יביא עלינו חורבן".

 

עם זאת, ביקש ולרשטיין להדגיש כי התופעה אינה נחלתו של רוב ציבור המתנחלים. "אין שום אפשרות לטייח את זה. צריכה להיות אמירה חד-משמעית כך שאנשים ידעו שאם הם הולכים לעשות מעשה כזה לא יהיה להם גב וכך לא ניתן יהיה לשייך את זה לציבור הכללי ביהודה ושומרון".

 

מנגד, "ועד מתיישבי השומרון" בחרו להטיל את האשמה למצב דווקא על הפלסטינים, וטענו כי הדיווחים על הפגיעה בהם נובעים מאכיפה בררנית כלפיהם בסיוע ארגוני שמאל קיצוניים. "אנו מביעים צער על כך שאותם אנשים לא מקיימים מעקב אחר אירועי האלימות הרצחניים שמבצעים הערבים מדי יום ביומו. הארגונים משקיעים את כל מרצם בהסתה נגד אחיהם היהודים. זו זעקת 'הקוזאק הנגזל' של הערבים".

 

לנוכח העובדה כי אירועים שונים בשטחים שמבצעים פלסטינים, בין היתר ידויי אבנים אל כלי רכב באזור חווארה, ביקשו בוועד להדגיש כי "בשנים האחרונות מתקיימת בשומרון אכיפת יתר נגד יהודים, כפי שזה בא גם לידי ביטוי בפעולות הקשות ביצהר מאמש".

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הכתבה השתתף שמוליק גרוסמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השחתת המסגד ביאסוף. בתמיכת הממשלה?
צילום: AFP
רכב שהוצת בכפר בשומרון
באדיבות רבנים לזכויות אדם
מומלצים