שתף קטע נבחר

נשיא בוליביה הלאים 4 חברות אנרגיה

בין החברות שהולאמו, חברת בת של ענקית גז צרפתית. "אנחנו מחזירים את האור לכל הבוליביאנים", אמר מוראלס שהצהיר כי המדינה שולטת כעת ב-80% מייצור החשמל

נשיא בוליביה, אוו מוראלס אמר היום (שבת) כי הלאים ארבע חברות אנרגיה, כולל חברת בת של ענקית הגז הצרפתית GDF סואץ, בניסיונו להדק את השליטה הממשלתית על הכלכלה המתרוששת של המדינה. מוראלס, חבר קרוב של הוגו צ'אווס נשיא וונצואלה, הלאים את תעשיית המפתח של המדינה בתחום הגז הטבעי מיד לאחר שעלה לשלטון בשנת 2006 ומאז הלאים כמה חברות שירותים ביניהן גם חברת הכרייה הגדולה באנדים ותאגיד טלקומוניקציה גדול.

 

"אנחנו כאן...כדי להלאים את כל המפעלים ההידרואלקטריים (מפעלים מפיקי חשמל ממים) שבעבר נשלטו בידי המדינה, כדי שיעמדו בחוקה החדשה של המדינה הבוליביאנית. שירותים בסיסיים לא יכולים להיות עסקים פרטיים, אנחנו מחזירים את האנרגיה, את האור, לכל הבוליביאנים", אמר מוראלס בנאום במרכז מחוז קוצ'במבה.

 

מוראלס הסביר כי המדינה שולטת כעת ב-80% מהחשמל המיוצר בבוליביה וכי היא מתכוונת להשלים את ההשתלטות על המגזר. צו ההלאמה שנקרא בקול על ידי דוברו של הנשיא, איוון קנאלס, ציין כי המדינה לוקחת שליטה על החלקים שהחזיקו משקיעים פרטיים בארבע חברות אנרגיה, כולל החברות קוראני, גואראקאצ'י וחברת ווייל הרמוסו שהיא חברת מחוללי האנרגיה הגדולה במדינה.

 

החברות הללו נוצרו בשנות ה-90 בעקבות הפרטת חברת החשמל הלאומית של המדינה והן אחראיות על ייצור כחצי מאספקת החשמל בשוק הבוליביאני. 50% מחברת קוראני (Corani) מוחזקים בידי חברת בת של חברת GDF סואץ הצרפתית, החברה הצרפתית לא מסרה עדיין את תגובתה להלאמה. 50% מחברת גואראקאצ'י מוחזקים על ידי חברה בריטית המקימה ומפעילה תחנות כוח ברחבי דרום אמריקה, וחברת ווייל הרמוסו היא תאגיד פרטי. בשלושת החברות הללו מחצית מהמניות הוחזקו על ידי משקיעים פרטיים כששאר המניות היו בידי המדינה.

חברת האנרגיה הרביעית שהולאמה היום היא חברת ELFEC, המספקת את החשמל למחוז קוצ'במבה במדינה ונשלטת בידי העובדים ומשקיעים בוליביאניים.

 

מוראלס אמר כי הממשלה הבוליביאנית ניסתה לשכנע את המשקיעים למכור את המניות ברשותם, שנדרשו לה כדי להפוך לבעלת השליטה בחברות, אך נכשלה. "זו מחויבות המדינה לפצות את המשקיעים על נכסיהם...עשינו מאמץ להגיע להסכמה עם החברות הפרטיות הבינלאומיות, אבל הן סירבו להגיע לסיכום", טען מוראלס. כמה מהחברות החלו בהליכים משפטיים בנוגע לפיצויים שהוצעו להם במסגרת ההלאמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החוקה מחייבת. מוראלס
צילום: AP
מומלצים