שתף קטע נבחר

ביס מההיסטוריה: עוגת תבלינים רומית

לכאורה זהו סתם מתכון לעוגה בחושה, אבל מאחוריו מסתתר מחקר קטן שערכה נעמה הלוי בעקבות עוגת תבלינים מסתורית שנהגו לאכול בימי רומא העתיקה. אם מעניין אתכם לאכול את העוגה של יוליוס קיסר, זה הזמן למצוא עלי דפנה טריים

לפני כמה שבועות פרסמתי כתבה שנושאה היה ניחוחות האניס. במסגרת המחקר שערכתי לקראת הכתבה נתקלתי במידע יוצא דופן שמייד תפס אותי והתגלה בהמשך כאתגר לא פשוט אך משעשע.

 

על פי כמה סיפורים, נהגו ברומא העתיקה לאכול בסיומם של משתה או ארוחה חגיגית גדולה עוגת תבלינים מיוחדת שכללה בין היתר את תבלין האניס. העוגה, פרט להיותה קינוח טעים בסוף ארוחה גדולה, נועדה לעזור במלאכת העיכול של אותה ארוחה כבדה. שמה של העוגה הוא Mustace.

 

חשבתי שיהיה זה רעיון נחמד לחקור ולחפש עוד חומר על העוגה המעניינת אך לא הצלחתי למצוא מידע נוסף עליה. בסופו של דבר הצלחתי למצוא רשימה חלקית קטנה של מרכיבים: קמח, סובין, גבינת שמנת, תירוש ענבים (הנקרא באנגלית must), אניס וכמון. העוגה, כך סופר, הוגשה על מצע של עלי דפנה טריים - אותם עלים ששימשו להכנת זרי הניצחון של הרומאים ושמהם הגיע אלינו הביטוי "נח על זרי הדפנה".

 

למרות המחסור במידע - ואולי דווקא בגללו - הצבתי לעצמי מטרה: לשחזר את העוגה הרומית העתיקה. כמובן שיש צורך בהרבה גמישות. הרי לרומאים העתיקים לא היה קמח לבן או גבינה לבנה 9%. כנראה שגם אבקת הכמון שלהם לא הייתה כזו הומוגנית והתירוש צלול כל כך.

 

אתגר נוסף היה להשיג עלי דפנה טריים. את היבשים ניתן לקנות בכל מקום, אבל לא היה לי מושג היכן משיגים עלים טריים. לבסוף קיבלתי כמות נאה מחברה נחמדה שהוריה מגדלים ער אציל (דפנה) בחצר ביתם. פיזרתי אותם בתחתית התבנית וגם הנחתי כמה עלים יפים על הבלילה. עלי הדפנה נתנו טעם מיוחד מאוד לעוגה והיוו גם קישוט נאה.

 

נוסף לכל הקשיים, ראוי לציין כי אין רחוקה ממני מתחום הקונדיטוריה. הקצפת חלבונים מלחיצה אותי, העובדה כי טעות קטנה בכמויות יכולה לחסל קרם או בצק מטרידה אותי מאוד ולעומת זאת ההמתנה לתפיחה, לישה והמתנה לתפיחה נוספת לא מצליחות להרגיע אותי. כך שהאתגר בלנסות ולנחש את המתכון לעוגת התבלינים הרומית העתיקה היה גדול שבעתיים עבורי.

 

למרות כל הקשיים, הצלחתי בסופו של דבר להגיע למתכון מיוחד וטעים מאוד. כך לפחות טען כל מי שטעם את העוגה. חלקם אפילו ביקש את המתכון. אז אם יש לכם יצר הרפתקנות קולינרי, קבלו מתכון למסע בזמן אל רומי העתיקה - וקחו ביס ממיטב מטבחה של אחת האימפריות החשובות בהיסטוריה. עצה ידידותית: הישמרו מברוטוס.


טעם מיוחד וקישוט נאה. עלי הדפנה על העוגה (צילום: נעמה הלוי)

 

עוגת תבלינים בסגנון רומי

מומלץ להגיש את העוגה כשהיא חמה, לצד כוס יין אדום מתוק או תירוש

 

המרכיבים:

1 כוס קמח לבן תופח

3/4 כוס סובין חיטה

1 כוס שמן קנולה

3 ביצים

250 גרם גבינה לבנה 9%

1 כוס יין תירוש

1/4 1 כוסות סוכר

3/4 כוס קמח מלא

3-4 כפות זרעי אניס

1 כפית אבקת כמון או 2 כפיות זרעי כמון

כ-20 עלי דפנה טריים או יבשים שלמים

 

אופן ההכנה:
  1. שמים בקערה גדולה את הקמח הלבן והסובין. מוסיפים את הגבינה, השמן והביצים ומערבבים.
  2. מוסיפים את התירוש, הסוכר והקמח המלא ומערבבים. מוסיפים את הכמון והאניס ומערבבים.
  3. מושחים תחתית של תבנית במעט שמן ומסדרים עליה כ-10 עלי דפנה.
  4. מוסיפים לתבנית את עיסת העוגה. מסדרים על העוגה את שארית עלי הדפנה.
  5. אופים בחום של 180 מעלות כ-40 דקות, או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עוגת תבלינים רומית
צילום: נעמה הלוי
מומלצים