שתף קטע נבחר

הקולות של אתונה: "תסכול של דור שלם"

בהפגנות באתונה נהרגו שלושה, וסוף המאבק לא נראה באופק. היוונים זועמים על תוכנית הקיצוצים, גמלאי בן 78 אומר: "כנראה אקח את המכנסיים שלי שוב ושוב לחייט, אולי אלבש אותם הפוך". מומחה ליוון: "העם הזה תמיד מוכן לצאת למחאה"

היוונים כועסים וחוששים לעתיד, והתוצאה - אתונה בוערת. תוכנית הקיצוצים שהציגה ממשלת יוון, על מנת לקבל סיוע זר שיכסה את גירעון הענק אליו נקלעה, תפגע עמוק בכיסם של אזרחים משלל שכבות החברה. ההמונים שהפגינו אתמול (ד') יצאו לבטא את תחושות התסכול שלהם, את הכעס כלפי הפוליטיקאים ואת דפוסי ההתנהלות המושחתים של המדינה. בינתיים שילמו בחייהם שלושה אזרחים. תקווה לא נראית באופק.  

 

אתונה בוערת, החדשות האחרונות:

 

"ההפגנה היא לא רק על הקיצוצים של הממשלה, זה מרד נגד הפוליטיקאים עצמם", עדכן בעמוד הטוויטר שלו שליח חדשות ערוץ 4 הבריטי ליוון, ג'ונתן רוגמן, שנכח בהפגנות הגדולות בהן נהרגו שלושה יוונים. "המפגינים צועקים לכל עבר - גנבים, גנבים".

 

המהומות באתונה, ממצלמת חובבים
 
מלקולם ברבנט, שליח רשת ה-BBC הבריטית, פרסם את רשמיו באתר הרשת: "לא ראיתי כזו עוצמה של כעס מזה זמן רב. האנשים הבינו עד כמה הצעדים המפלצתיים האלה הולכים להכות בכיסם, והם שיגרו מסר ברור לקהילה הבינלאומית. ההפגנה נראתה מאורגנת מאשר בעבר, עם יעדים 'צבאיים' מובהקים, אך מקרי המוות היממו את המפגינים. חוסר שקט חברתי הוא בעיה רצינית שתגרום לאי-אמון עמוק בממשלה היוונית".

 

"בממשלה לא מקשיבים לנו"

המפגינים דיברו רבות על הפגיעה בכיסם לעומת העזרה לבנקים, והדגישו את חוסר האונים אותו הם מרגישים. "אנחנו מפגינים כי בממשלה לא מקשיבים לנו. הם מספקים ערבויות לבנקים אבל מקצצים לנו בפנסיה", אמרה אריאקי טסיולה, מלצרית בת 45.

 

החילוץ הדרמטי מהבנק הבוער
 

ספירוס פפספירוס בן ה-78 אמר לניו-יורק פוסט: "יש דברים אחרים שהממשלה יכולה לעשות לפני שהיא לוקחת כסף מגמלאי שמשתכר 660 דולר בחודש. אנשים פה מאוד כועסים והרבה אנשים מחוץ לאתונה בכלל לא מבינים מה מתרחש. כשיקבלו את הצ'ק הבא מהביטוח הלאומי הם יגיעו להפגין באתונה עם הילדים והנכדים שלהם. איך שהדברים נראים, אני לא אקנה יותר בגדים חדשים, אלא אקח את המכנסיים שלי שוב ושוב לחייט, אולי אפילו אלבש אותם הפוך".

 

"אנשים מכל שכבות החברה זועמים כאן", אמר מפגין אחר. "רוב הכעס מופנה כלפי הממשלה, שהוכיחה כי היא בעצם יותר אכזרית מזו של תאצ'ר. יהיה תוהו ובוהו באתונה. הקרבות עם השוטרים צפויים להימשך". יאניס פנגופולוס, מראשי איגודי העובדים הגדולים במדינה, הוסיף: "אנשים כאן מאבדים את זכויותיהם, מאבדים את עתידם. המדינה לא תיכנע בשקט".

 

ולאן מועדות כעת פניה של יוון? ד"ר אנג'ל צ'ורפצ'ייב, מומחה להיסטוריה ולחברה היוונית מאוניברסיטת חיפה, מנסה לעשות מעט סדר בתמונה. "אנחנו רואים גל התנגדות עזה של העם היווני לתוכנית הקיצוצים בעקבות הפגיעה בהכנסות האנשים, הן בסקטור הציבורי ובמגזר הפרטי", אמר ל-ynet. "זה המשך של מעגל השביתות והמהומות ביוון בשנים האחרונות, בעקבות אלימות השוטרים. רק בשנה האחרונה היו שלוש שביתות כלליות".

 

"אפילו העיתונאים שיתפו פעולה"

צ'ורפצ'ייב מסביר כי מאז ומעולם היוונים לא סמכו על הפוליטיקאים וטיפחו איגודים מקצועיים חזקים: "בעיני החברה היוונית לפוליטיקאים תמיד יצא שם רע בגלל פרשות שחיתות. ליוון יש מסורת מאוד חזקה של איגודים מקצועיים בעלי כוח, ואלה הרכיבו את תהלוכות הענק. כל הסקטורים שיתפו פעולה ללא יוצא מן הכלל, אפילו עיתונאים ועובדי תחבורה. היוונים תמיד מוכנים לצאת למחאה נגד כל דבר שנראה להם".


הפגנת הענק מול הפרלמנט באתונה. "כולם שיתפו פעולה" (צילום: AFP)

 

מלבד האופי ה"מחאתי" של העם היווני, מזכיר ד"ר צ'ורפצ'ייב גם כי האזרחים התרגלו לחיים נוחים - ללא תשלום מסים. "אחת המחלות של הכלכלה היוונית היא העובדה שכבר שנים רבות היוונים פשוט מתחמקים ברובם מלשלם מסים - ממוכר עיתונים ועד למנכ"ל הבכיר ביותר. זה אורח החיים היווני - אנשים לא מכריזים על ההכנסות שלהם לפי החוק ועובדי מס ההכנסה מושחתים. בעבר היה מקרה מפורסם של פשיטה על קליניקות פרטיות של רופאים בשכונה יוקרתית באתונה, שהצהירו על הכנסה מינימלית, וחמקו מתשלום מס".

 

לדברי צ'ורפצ'ייב, ההפגנות אתמול ואלו שיתקיימו בהמשך הן רגע מכונן וקריטי בחברה היוונית. "כולם חוששים לעתידם. לפני שנתיים החלו המהומות של דור ה-700, שכונה כך בגלל ש-700 אירו הוא השכר הממוצע לשכיר צעיר במשק. זה תסכול של דור שלם שלא רואה עתיד, ולא רואה אור בקצה המנהרה. אז זה התגלגל לתקופה ממושכת של מהומות ברחבי יוון ואני חושב שזה יחזור על עצמו".

 

"אלימות בהפגנות, הנובעת מהשתתפותם של גרעין אנרכיסטי ש'תופס טרמפ' להביע מחאה נגד הממשל, תוביל לאלימות משטרתית שבתורה תגרום שוב למהומות", מעריך צ'ורפצ'ייב. "קשה לראות את הסוף ולא נראה שהסוף יגיע מהר כל כך. החברה היוונית, הרגילה לאורח חיים מסוים, תתקשה להשתנות ולעצב את עצמה תחת מציאות חדשה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רודפים אחר השוטרים
צילום: AP
מניפים שלטים
צילום: AFP
ומפגינים. אתונה, אתמול
צילום: רויטרס
מומלצים