שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    קרפ דה לה קרפ: מדריך בלינצ'ס חגיגי

    באיזה קמח כדאי להשתמש, למה מומלץ לתת לבלילה "לנוח" ואיך מוודאים שייצא דק-דק? השף יניב גור אריה עם טיפים להכנת קרפ מושלם ו-5 גרסאות חגיגיות, מבלינצ'ס גבינה וצימוקים קלאסי ועד קרפ נוטלה ודובדבנים

    תקראו לו קרפ, תקראו לו בלינצ'ס, זה לא ממש חשוב. מה שחשוב הוא שהוא יהיה דק ככל הניתן. אם הקרפ יהיה עבה מדי נקבל מוצר דמוי פנקייק דחוס ולא טעים, והוא גם ייקרע בקיפול או בגלגול. אבל לא צריך לפחד מהכנת קרפים. הנה כמה טיפים:

     

    • יוצקים רק מצקת אחת למרכז המחבת החמה, מנערים את המחבת בזריזות, כדי לצפות את כולה בבלילה, ואז הופכים מיד את המחבת כדי להיפטר מעודפי בלילה.
    • אם יש זמן מומלץ מאוד לתת לבלילה לנוח כ-1/2 שעה לפני הטיגון. הקרפ "ייתפס" טוב יותר.
    • ניתן לקנות ברשתות השיווק קמח שנקרא "קמח עוגה" (לא להתבלבל עם קמח תופח). שימוש בקמח כזה להכנת הקרפ מומלץ מאוד כי הוא ייתן לנו קרפ עם מרקם יותר נעים ופחות צמיגי.
    • מומלץ לקנות מחבת מיוחדת להכנת קרפים. מחבת קרפים היא דקה, נמוכה ומצופה בחומר מונע הידבקות. לעיתים יש לה אפילו "בטן" קטנה שמקלה על הפיכת הקרפ. שימוש במחבת ייעודית מקל מאוד על הכנת הקרפים.
    • מומלץ להצטייד במשקל אלקטרוני ולמדוד את כל המרכיבים במדויק. דיוק בהכנת קרפים, כמו באפייה, תמיד מניב תוצאות טובות יותר.
    • "קללת הקרפ" - הקרפ הראשון שמכינים מכל בלילה תמיד נקרע ולא מצליח. למה? ככה. אל תבהלו. זורקים את הראשון לפח וממשיכים באומץ.
    • החלפת הסוכר בבלילה בדבש תניב קרפ מתוק יותר ושחום יותר.

     

    מתכון בסיסי לקרפ

    המרכיבים (ל-25 קרפים):

    200 גרם (כוס וחצי) קמח

    קורט מלח

    50 גרם (1/4 כוס) סוכר

    4 ביצים

    1/2 ליטר חלב

    60 גרם חמאה מומסת

    2 כפות ברנדי

    מעט חמאה לטיגון

     

    אופן ההכנה:

    1. מערבבים היטב סוכר, מלח, ביצים, חלב, חמאה וברנדי בעזרת מטרפה, עד לתערובת חלקה.
    2. מוסיפים בהדרגה את הקמח, תוך כדי ערבוב במטרפה, עד לקבלת בלילה חלקה. מעבירים דרך מסננת על מנת להיפטר מגושים.
    3. מחממים מחבת טפלון שטוחה על להבה בינונית ומשמנים אותה במעט חמאה מומסת בעזרת נייר סופג.
    4. יוצקים אל המחבת מצקת אחת מן הבלילה ומטלטלים את המחבת כך שהבלילה תתפזר באופן שווה.
    5. בתנועה חדה וזריזה הופכים את המחבת מעל קערת הבלילה כדי להיפטר מעודפי בלילה – קרפ צריך להיות דק ככל הניתן.
    6. מטגנים שתי דקות על להבה בינונית, הופכים את הקרפ בעדינות בעזרת תרווד דק ומטגנים עוד דקה מצד שני. מוציאים ומעבירים לצלחת.
    7. מכסים במגבת נקייה בזמן שמטגנים, באותו אופן, את יתר הקרפים.

     

    גיוונים אפשריים:
    1. קרפ בטעם שוקולד - מחליפים 20 גרם (2 כפות) מהקמח בכמות זהה של אבקת - קקאו.
    2. קרפ מקמח כוסמת - הקרפ הצרפתי הכפרי המקורי עשוי מקמח כוסמת, אשר מעניק טעם אגוזי מיוחד וצבע כהה אופייני. כדי להכינו ממירים 80 גרם (1/2 כוס) מהקמח בקמח כוסמת ומגדילים את כמות החלב ל- 600 מ"ל. קמח כוסמת ניתן להשיג בכל חנויות הטבע והבריאות. קרפ כוסמת יתאים מאוד להכנת קרפים מלוחים.
    3. קרפ "בריאות" מקמח מלא - מכינים בדיוק כמו קרפ מקמח כוסמת.

     

    בלינצ'ס גבינה קלאסי

    המרכיבים:

    10 קרפים מוכנים

    למלית:

    250 גרם גבינת כנען, כחושה או ריקוטה

    50 גרם (1/4 כוס) סוכר

    1 כפית תמצית וניל

    3 כפות צימוקים כהים

    1 כפית רום

    2 כפות צנוברים קלויים

    להגשה:

    אבקת סוכר


     

    אופן ההכנה:

    1. משרים צימוקים בכפית רום ל-10 דקות.
    2. מערבבים את כל חומרי המלית.
    3. מניחים 2 כפות מלית בתחתית כל בלינצ'ס ומגלגלים לגלילה מהודקת.
    4. מפזרים מעל אבקת סוכר ומגישים.

     

    קרפ נוטלה עם רוטב דובדבנים

    קרפ ונוטלה כבר הפך לחיבור כמעט קלאסי. החיבור בין טעם הנוטלה אל הדובדבנים, שעונתם בדיוק מתחילה, באמת נהדר. מחוץ לעונת הדובדבנים הטריים ניתן להשתמש בדובדבנים קפואים, בפירות יער וגם בשזיפים טריים או מיובשים. המשקיענים שביניכם יכולים לקשט את המנה בברס אגוזי לוז מסוכרים (קנויים או תוצרת בית). הוסיפו גם גלידת וניל טובה ויש לכם קינוח קיצי משובח במיוחד.

     

    המרכיבים:

    10 קרפים מוכנים, בטעם שוקולד

    לקצפת נוטלה:

    1 צנצנת נוטלה

    250 מ"ל (1 חבילה) שמנת מתוקה

    לרוטב דובדבנים:

    25 גרם חמאה

    1 סלסילה דובדבנים מגולענים

    1/4 כוס סוכר

    1 כפית תמצית וניל איכותית

    1 כף חומץ בלסמי

    1/4 כוס יין אדום

    5 עלי נענע פרוסים דק


    (צילום: אבנר צרפתי)

     

    אופן ההכנה:
    1. לקצפת: מערבבים היטב שמנת ונוטלה. מעבירים לקערת מיקסר עם בלון הקצפה ומקציפים עד לקצפת יציבה.
    2. מניחים במרכז כל קרפ 3 כפות מהקצפת ומקפלים מהצדים כמו מעטפה. שומרים במקרר עד ההגשה.
    3. לדובדבנים: במחבת רחבה מניחים סוכר, יוצקים עליו 2 כפות מים ומחממים על להבה בינונית מבלי לערבב, עד שהסוכר הופך לקרמל ומקבל גוון חום בהיר.
    4. מוסיפים דובדבנים, חומץ וחמאה ומבשלים 2 דקות. בשלב זה נוצרים קצת גושים של קרמל במחבת -  זה בסדר הם יימסו בהמשך.
    5. מוסיפים יין ומבשלים עוד כ-5 דקות, עד שכל הקרמל נמס והרוטב מסמיך, מוסיפים נענע קצוצה ומסירים מהאש. ניתן להשתמש ברוטב קר או חם.
    6. להגשה: חוצים את הקרפ ומניחים בצלחת. מניחים לידו מרוטב הדובדבנים.

     

    בלינצ'ס "ביס" גבינה עם שסק טרי

    ווריאציה מתחכמת על בלינצ'ס הגבינה הקלאסי שהופך לחטיף מתוק מהודר. הגבינה היא מסקרפונה עשירה והשילוב עם השסק הטרי נותן עוד נופך נהדר. כמו כל דבר טוב שנגמר מהר, השסק מופיע ומיד נעלם. מחוץ לעונת השסק המנה תהיה נפלאה גם עם משמשים, תאנים או תותים.

     

    המרכיהים (ל-30 יחידות):

    1/2 כמות בלילת קרפ

    לקרם מסקרפונה:

    250 גרם (1 חבילה) מסקרפונה

    250 גרם (1 חבילה) גבינת ריקוטה

    100 גרם (1 שקית) אבקת סוכר

    גרגירים ממקל וניל אחד או 1 כפית תמצית וניל

    קליפה מגורדת מלימון אחד צהוב

    לשסק:

    15 יחידות שסק טרי

    1 כפית סוכר

    1 כף ליקר תפוזים


    (צילום: אבנר צרפתי)

     

    אופן ההכנה:

    1. הבלינצ'ס: אם יש לכם מחבת קטנה בקוטר 15 ס"מ, מכינים בה קרפים קטנים במיוחד.
    2. אפשרות אחרת היא הכנת קרפים רגילים במחבת גדולה שאותם קורצים לעיגולים בגודל 12 ס"מ בעזרת כוס או חותכן עוגיות.
    3. הקרם: מערבבים היטב את כל החומרים ומעבירים למקרר לפחות לשעה.
    4. השסק: מקלפים את השסק, חוצים ומגלענים. מניחים בקערה, מוסיפים סוכר וליקר, מערבבים בעדינות ומכניסים למקרר לפחות ל-1/2 שעה.
    5. מניחים במרכז כל בלינצ'ס כפית קרם גבינה. מניחים מעל 1/2 שסק ומקפלים לשניים כאשר הקרם מעט בולט בצדדים. הקרם "ידביק" את הבלינצ'ס וימנע ממנו להיפתח.

     

    קרפ נורמנדי במלית תפוחים חמה

    ניתן להכין את המלית גם מאגסים או חבושים

     

    המרכיבים:

    16 קרפים מוכנים

    למלית:

    6 תפוחי "גרני סמית" חתוכים לקוביות

    100 גרם חמאה

    50 גרם (1/4 כוס) סוכר

    1 כפית תמצית וניל

    2 כפות קלבדוס או ברנדי

    1/2 כוס רכז סיידר

    להגשה:

    2 כפות חמאה מומסת

    100 גרם שקדים מולבנים פרוסים

    אבקת סוכר


    (צילום: אבנר צרפתי)

     

    אופן ההכנה:

    1. מטגנים תפוחים בחמאה להזהבה קלה, מוסיפים סוכר ווניל ומטגנים עוד 3 דקות.
    2. מוסיפים קלבדוס ורכז סיידר ומבשלים כמה דקות עד לסמיכות.
    3. מורחים את המלית מעל הקרפ ומגלגלים.
    4. לפני ההגשה מחממים תנור ל-190 מעלות. מורחים כל קרפ בחמאה ומפזרים עליו שקדים פרוסים. מכניסים לתנור ל-3-4 דקות, עד שהקרפ חם והשקדים זהובים.
    5. בוזקים אבקת סוכר ומגישים.

     

    קרפ סוזט

    המרכיבים (ל-4 מנות):

    8 קרפים מוכנים

    לרוטב:

    1 כוס מיץ תפוזים

    1 כף קליפת תפוז מגורדת

    1 מקל וניל

    2 כפות סוכר

    30 גרם חמאה

    לטיגון:

    30 גרם חמאה

    3 כפות ליקר תפוזים

    להגשה:

    פלחי תפוז ללא ציפה משני תפוזים

    גלידת וניל איכותית


    (צילום: אבנר צרפתי)

     

    אופן ההכנה:

    1. הרוטב: בסיר רחב מניחים סוכר עם כף מים ומבשלים על להבה גבוהה עד לקבלת קרמל בצבע חום עמוק. מוסיפים מיץ תפוזים וגרידת תפוז. חוצים את מקל הווניל לאורכו ומגרדים את הגרגירים לתוך הסיר, מוסיפים גם את המקל עצמו.
    2. מבשלים את הרוטב כ-10 דקות עד שהוא מרוכז וסמיך. מסירים מהאש, מוציאים את מקל הווניל, מוסיפים חמאה ובוחשים עד שהיא נמסה.
    3. מקפלים כל קרפ ל-4, ממיסים חמאה במחבת רחבה ומוסיפים את הקרפים, מחממים לחום גבוה ואז יוצקים את ליקר התפוז, מקרבים בזהירות גפרור אל המחבת ומדליקים. כשהלהבות נרגעות, מוסיפים את הרוטב לבישול של עוד דקה.
    4. מניחים קרפים בצלחת עמוקה. יוצקים עליהם מהרוטב, מניחים מעל כדור גלידה ומקשטים בפלחי תפוז. ומוסיפים ליקר תפוזים ופילטים של תפוז. מצננים לטמפרטורת החדר ומגישים.

     

    יניב גור אריה הוא השף של "סטוקו" - מתחם אירועים.

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צריך להיות ממש דק. קרפ
    צילום: אבנר צרפתי
    מומלצים