שתף קטע נבחר

חייל! למה להיכנס לאוברדראפט? קבל הדרכה

פרוייקט חדש בצה"ל מנסה לתת מענה לבעיה כואבת במיוחד: חיילים רבים אינם יודעים כיצד להתנהל כלכלית ונכנסים לחובות כבדים. בשבוע שעבר הוכשרה קבוצה ראשונה של משקיות ת"ש שיתמחו בהדרכה והכוונת חיילים בנושא

שימו לב לנתון הבא: חיילי חובה מוציאים בממוצע 1,000 שקל בכל חודש, כאשר הכנסתם החודשית עומדת על 350 עד 700 שקל. במחלקת פרט באגף כוח אדם יודעים לספר כי מגיעים אליהם לא מעט מקרים של חיילים במצבים קשים של הגבלות בנק ישראל, עיקולים, חובות בשוק האפור ועוד, בכללם לוחמים, חיילים בודדים, זכאים לתשלומי משפחה וחיילי "תחום אפור".

 

 

על פי נתונים שפרסמה לאחרונה חטיבת המחקר והמידע של הכנסת, 2 מכל 3 חשבונות בנק פרטיים בישראל נמצאים במצב של אוברדראפט תמידי.

 

כבר בגיל מוקדם נוצר הרגל מגונה אצל רבים להוציא יותר כסף מההכנסות שלהם. בהיעדר חינוך פיננסי בישראל, המצב הולך ומחמיר במשך השנים, כשהצעדים הפיננסיים נעשים קריטיים יותר ובעלי השלכות לטווח ארוך.

 

מש"קיות הת"ש ביחידות בשטח מבינות כיום שבפגישה עם חייל בבעיה כלכלית, פעמים רבות מקור הבעיה הוא בהתנהלות כלכלית לא מאוזנת. חיילים בצה"ל אינם מודעים לסכומי הכסף אותם הם מבזבזים, על מה הם מוציאים את כספם ולא מבינים שקיימת בעיה שורשית בהתנהלותם הכלכלית.

 

התנהלות לא מאוזנת, מתחילה בדברים קטנים ונערמת אט אט להתחייבויות בסכומים גדולים - הוצאות על פחיות, שק"ם, משקפי שמש, אלכוהול במסיבות ועוד מיני הוצאות שניתן לצמצם בקלות ולשמור על רמת חיים סבירה, ובכך למנוע הידרדרות לאוברדראפט ולהלוואות אקספרס של אלפי שקלים במהלך השירות הצבאי.

פרוייקט חדש בצה"ל, שמקורו ביוזמה של חייל, מנסה לתת מענה לבעיה. תחת הכותרת "S.O.S – נגמר לי הכסף!", מוכשרות מש"קיות ת"ש בהכשרה ייחודית שנבנתה עבור צה"ל. את ההכשרה מעבירה המאמנת הראשית של עמותת "פעמונים" – הארגון הגדול בישראל לשיקום כלכלי של משפחות ומקנה למש"קיות כלי אימון וכלים ליצירת תוכנית אישית לכל חייל שמגיע אליהן עם בעיות כלכליות.

 

בין הייתר כוללת התוכנית: תכנון חזון כלכלי וגזירת הוצאות והכנסות, שימוש אפקטיבי וארוך טווח בכלי הסיוע הכלכלי של צה"ל ומשרד הרווחה, מניעת נפילה למלכודות שיווקיות בתחנות מרכזיות ועמידה בפיתויים מיידיים, סגירת חובות שנצטברו בעבר לחברות הגדולות ולהוצאה לפועל.

 

ההכשרה מחוברת בצורה מלאה לשטח: המש"קיות מקיימות סימולציות של פגישות עם חיילים, עורכות קניות ברשתות שיווק, מבקרות בלשכת התעסוקה, בביטוח הלאומי ומקבלות את כל הכלים הנדרשים לצורך התמודדות יומיומית ועמידה בלחצים הרבים שיעברו לאחר מכן.

 

בשלב זה, כתוכנית ניסויית, עברו 10 מש"קיות ת"ש מצטיינות מחיל הים את תוכנית ההכשרה החדשה והן ידריכו את החיילים הנזקקים לסיוע. בכוונת צה"ל להרחיב את התוכנית ולהכשיר מחזורים נוספים של מש"קיות בחילות השונים.


פורסם לראשונה 14/05/2010 16:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר לוי
ניתן לצמצם בהוצאות
צילום: אמיר לוי
צילום: אמיר לוי
איך נזהרים ממלכודת שיווקית?
צילום: אמיר לוי
מומלצים