שתף קטע נבחר

נשיא ברזיל רמז בטהרן: יש לכם זכות לגרעין

לולה דה סילבה נפגש עם מנהיגי הרפובליקה האיסלאמית: "ברזיל סבורה שלעם האיראני ולממשלת איראן יש זכות להגן על עצמאותם ולצעוד לעבר קידמה והתפתחות"

נשיא ברזיל, לולה דה-סילבה, נועד הבוקר (יום א') עם עמיתו האיראני מחמוד אחמדינג'אד ועם מנהיגה הרוחני של הרפובליקה האיסלאמית. הביקור בטהרן נתפס במערב כניסיון אחרון לגשר על הפערים ולהגיע להבנות שיאפשרו להפיג את המתיחות סביב תוכנית הגרעין של איראן ללא סנקציות חריפות.  

 

בעת פגישתו של האורח עם מנהיגה העליון של איראן, איתוללה עלי חמינאי, אמר דה סילבה כי "ברזיל סבורה שלעם האיראני ולממשלת איראן יש זכות להגן על עצמאותם ולצעוד לעבר קידמה והתפתחות".


אחמדינג'אד ולולה בטהרן. מושכים זמן? (צילום: AFP)  

 

דה סילבה לא התייחס ישירות לתוכנית הגרעין, אך שב בכך על עמדתו הידועה התומכת במשא ומתן בכל הנוגע לתוכנית הגרעין של טהרן. לדבריו, "המטרה המרכזית של הביקור היא הרחבת היחסים בין ברזיל לאיראן ושיתוף פעולה בין שתי המדינות בנושאים בינלאומיים".

 

ניסיון התיווך של נשיא ברזיל, חברה לא קבועה במועצת הביטחון, הוא אולי הניסיון האחרון לפני שמעצמות המערב יחליטו על סבב סנקציות רביעי על איראן.

זאת, בשל סירובה לשעות לדרישות מועצת הביטחון להשעות את תוכנית הגרעין שלה. טרם ביקורו אמר דה סילבה בראיון לאל ג'זירה כי "זה קל יותר למישהו כמוני שאין לו נשק גרעיני לבקש ממישהו לא לפתח נשק כזה".

 

שגרירת ארה"ב באו"ם, סוזן רייס, אמרה בסוף השבוע כי ביקורו של הנשיא הברזילאי באיראן לא יפגע בהמשך השיחות של חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה ובדרכן לגיבוש הסנקציות. "ההתקדמות שלנו בשיחות מחזקת למעשה את הנשיא לולה, והוא יעביר את המסר שלו לטהרן כשהלחץ גובר". לדבריה, "ההחלטה במועצת הביטחון לא תוכתב על-ידי ראש מדינה כלשהו הנוסע למקום כלשהו".

 

ארה"ב לא מאמינה בשיחות

ארצות-הברית ורוסיה כבר הבהירו שאינן מאמינות כי הביקור יניב פירות, אך הנשיא הברזילאי נחוש בדעתו להוכיח שיחסיו הטובים עם אחמדינג'אד הופכים אותו למתווך נייטרלי, שיצליח להוכיח לאיראן שניתן להגיע לעסקה הוגנת עם מעצמות המערב. באיראן קיבלו בברכה את הצעתו של לולה לתווך במשבר, יחד עם טורקיה. אך בארה"ב בטוחים שזו דרכה של הרפובליקה האיסלאמית להרוויח עוד זמן.

 

שר החוץ של טורקיה, אחמט דבוטולו, נמצא גם הוא בטהרן, שם אישרו כי החל "סבב ראשון"

של שיחות סביב "הנושא הגרעיני". בראיון לרשת "אל-ג'זירה" אתמול, הסביר לולה שהוא נתפס כמתווך ראוי, משום שלארצו אין נשק גרעיני. "מאוד קשה לשכנע מדינה לא לפתח גרעיני, כאשר את מגיע ממדינה גרעינית", הוא אמר. "יותר קל למי שאין לו פצצת אטום לבקש את זה".

 

ההסכם שאותו מנסה לולה לקדם הוא עסקת הגרעין שהובילה הסוכנות לאנרגיה אטומית של האו"ם. לפי תנאי העסקה, איראן תוציא חלק ממלאי האורניום המועשר שלה למדינה אחרת, והוא יוחזר אליה בצורת מוטות דלק גרעיניים לצרכים רפואיים. איראן הסכימה בתחילה לעסקה, אולם מאוחר יותר התעקשה שההחלפה תתבצע בשטחה, תנאי שהמעצמות התנגדו לו מחשש שהיא תוכל לייצר פצצה גרעינית במהירות יחסית.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פגישת המנהיגים, היום
צילום: AP
מומלצים