שתף קטע נבחר

חג הקציר והבתולה שבשמים

קבוצת בתולה שבשמים מסמלת את עונת הקציר, הפוריות וכמובן את חג השבועות, שבהיותו חג חקלאי מושפע מתנועת הכוכבים בשמים ומחילופי העונות. היכן מופיעה הבתולה במיתולוגיה ואיפה ניתן למצוא אותה בשמים בחג הביכורים?

השבוע חל חג השבועות. זהו אחד משלושת הרגלים והוא נקרא גם חג הביכורים משום שהוא מציין את הבאת הביכורים לבית המקדש, את סוף ספירת העומר החלה מחג הפסח וכמובן – את הקציר.

 

שבועות הוא חג חקלאי החל תמיד בעונה זו של השנה, מה שהעלה את הצורך להתאים את הלוח העברי, המושתת על מופעי הירח, ללוח השמשי, שבלעדיו לא ניתן לעסוק בחקלאות.

 

לכן הלוח העברי מתאים את 12 מחזורי הירח למחזור החמה ועיקר תחכומו הוא בעיבור הנדרש כדי לגשר על הפער שבין 354 ימים שהן 12 מחזורי ירח לבין 365 ימים שהם מחזור הקפה אחד של כדור הארץ סביב השמש.

 

החודש הראשון בלוח העתיק היה ניסן, חודש האביב, והוא נחוג בתוך תקופת זמן של חודש מיום שוויון האביב החל בסוף חודש מרס. לאחר 7 שבועות חל כמובן חג השבועות, המשתקף גם בקבוצות הכוכבים בשמים.

 

קבוצת בתולה

הקבוצה המסמלת את חג השבועות, את עונת הקציר וכן את הפוריות, היא קבוצת בתולה. בעבר הרחוק זרחה קבוצת בתולה בשעות הערב של סוף האביב, כאשר הגיעה עת הקציר.

 

מי שיביט בשעות הערב מעט צפונה מהזניט יבחין בשבעת כוכביה הבהירים של העגלה הגדולה. כעת, נמשיך את הקשת שיוצר היצול של הדובה הגדולה לכיוון דרום ונגיע לכוכב בולט מאוד – הבולט ביותר בין כוכבי השבת - זהו ארקטורוס בקבוצת רועה הדובים.

 

נמשיך את הקשת לכיוון דרום ונגיע לכוכב זוהר נוסף, תכול. זהו ספיקה, אלפא בקבוצת בתולה. לזיהוי קבוצת בתולה בשמים אפשר להיעזר במפת כוכבים מסתובבת המראה את מיקומן של קבוצות הכוכבים בהתאם לתאריך ולשעה.

 

קבוצת בתולה, שנראית כתיבה מוארכת ומקושתת קמעה, סימלה לעמים רבים בזמן העתיק את דמותה של האלה האחראית על הקציר והתבואה, שזוהתה בתרבויות העמים העתיקים כאם הגדולה או אמא אדמה.

 

דימוי זה היה חובק עולם, והיה מקובל אצל עמי הפרת, הסהר הפורה, אגן הים התיכון ואף מרכז אמריקה. ייתכן שמקור הדימוי של הקבוצה לאם הגדולה הוא באגן הנילוס, בין האלף ה-6 לאלף ה-4 לפני הספירה, אז שהתה השמש בתחומי הקבוצה בנקודת הקיץ כאשר היתה בשיא גובהה בשמים, שכידוע זהו זמן הבשלת התבואה ועת הקציר.

 

הקבוצה נשאה שמות של אלות ונשים רבות הקשורות לאלת הקציר או לקציר עצמו כגון פרספונה ודמטר, עישתר, חוה, רות המואבייה ומרים הבתולה.

 

כאמור, ברוב העולם העתיק נקראה הקבוצה בשם בתולה. ביהודה, למשל, נקראה הקבוצה בשם זה והבתולה האוחזת אלומת חיטים בידה היתה כנראה גם סמלו של שבט אשר שהתברך בתבואה רבה: מאשר שמנה לחמו והוא יתן מעדני-מלך (בראשית מ"ט כ').

 

ההודים קראו לקבוצה קָניָה, כלומר בתולה, וכך היא נקראה גם בפרס. אולם גם בבבל וגם בפרס היא נקראה לעתים בשמות שפירושם תפרחת החיטה. פירוש שמו הלטיני של הכוכב הראשי בקבוצת בתולה, ספיקה, הוא "אגד שיבולים". זהו גם אחד מכוכבי השבת שנשתייר שמו, שיבולת, וכך הוא נקרא בקרב העמים הקדומים באזור.

 

פרספונה

במיתולוגיה היוונית מזוהה קבוצת בתולה עם פרספונה, בתה של דמטר, אלת התבואה. פרספונה היפה נחטפה על ידי האדס, אל השאול. משנעלמה פרספונה חרבה האדמה, ודמטר שהיתה האם הגדולה ואלת הפוריות, גרמה באבלה לעצירת היבול ומנעה מהאדמה לתת את פריה.

 

גם דמטר, כמו עישתר המסופוטמית ואיסיס המצרית, היתה בעלת שתי פנים: טובה מצד אחד ונקמנית ולוחמנית מן הצד השני. בסופו של דבר היא השיגה הסכם עם האדס, לפיו תשהה פרספונה מתחת לאדמה במשך שלושה חודשים מידי שנה - אלו חודשי החורף. בחודשים אלו האדמה עוצרת את יבולה כביטוי לצערה של דמטר.

 

ההסכם הושג בתיווכה של הקאטה, דמות נשית ובוגרת שגם הקפידה על ביצועו של ההסכם. הקאטה מסמלת את הירח, ואכן תפקידו של זה בימי קדם היה לשמור על חלוקת הזמן בתוך השנה, לחלק אותה לחודשים ולדאוג למחזוריות העונות (מתוך האנציקלופדיה של שמות הכוכבים).

 

קבוצת בתולה מצויה קרוב מאוד לקוטב הצפוני של מישור הגלקסיה שלנו. לכן, כאשר אנו מביטים לכיוון קבוצת בתולה, אנו מביטים בניצב לשביל החלב בקבוצה ענייה יחסית בכוכבים, אך מפורסמת בזכות צביר הגלקסיות שלה המונה למעלה מאלף גלקסיות.

 

השנה מתארח בקבוצת בתולה אורח חשוב – זהו כוכב הלכת שבתאי המצוי כעת סמוך לגבולה המערבי של הקבוצה עם קבוצת אריה. שבתאי ישהה בקבוצת בתולה עד שנת 2013 ויחלוף כ-4.5 מעלות מצפון לספיקה בחודש מאי 2012. ספיקה עצמו הוא כוכב ענק כחול שקוטרו גדול פי 8.5 מקוטר השמש שלנו.

 

מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב- YNET.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארז ארליכמן
יגאל פת-אל - קוסמוס טלסקופים
 האגדוה הישראלית לאסטרונומיה
קוסמוס
מומלצים