שתף קטע נבחר

אחרי חודשים: אושרו עוד תקנים לשירות הלאומי

בעקבות הפרסום ב-ynet ולאחר תקופה ארוכה שבה נמנעו מלקבל החלטה, אישרו משרדי האוצר והמדע תוספת תקנים לשירות לאומי-אזרחי שתמומן בכספי עשר קרנות יהודיות מארצות-הברית, שנאותו לתרום לשם כך כ-7 מיליון דולר

ישראל כמעט פספסה הזדמנות לקבל כ-7 מיליון דולר לטובת קידום שירות אזרחי-לאומי  - אבל הערב (יום ה') הודיעו שר המדע והטכנולוגיה, דניאל הרשקוביץ, ומנכ"ל משרדו - כי בעקבות הפרסום ב-ynet על ההשתהות הארוכה בהכרעת הממשלה באשר לכספי התרומות שהציעו לתרום לשם כך גורמים יהודים בארצות-הברית, הושגה הסכמה עם משרד האוצר על מתווה לאישור התוכנית.

 

"ברגע שהקרנות ישימו את הכסף, יגיעו התקנים הרצויים", נמסר בהודעה מטעמם. את הסכום צפויות לתרום עשר קרנות יהודיות-אמריקניות גדולות, שהציעו למדינה תמיכה כספית במטרה לקדם שירות לאומי-אזרחי עבור צעירים מאוכלוסיות מוחלשות אשר לא התקבלו לצה"ל - צעירים ערבים, חרדים, בעלי מוגבלויות, צעירים בסיכון, צעירים עולים ומהפריפריה. אולם בינתיים, הממשלה לא קיבלה החלטה בנושא, גם חודשים אחרי שהועלתה ההצעה הנדיבה.

 

כיום ישנם 1,300 תקנים בלבד לשירות לאומי, למרות שישנם כ-4,500 צעירים לא מגוייסים, אשר כן היו

מעוניינים לתרום את חלקם, בין היתר משום שכדחויי שירות צבאי, זכויות רבות נשללות מהם בחיים האזרחיים. הקרנות התנו את העברת הסכום של 6 עד 8 מיליון דולר בהחלטה של המדינה להקצות תוספת של 500 תקנים לשנה, במשך ארבע שנים. 

 

מאחורי היוזמה החדשה עומדים מספר ארגונים חברתיים, ביניהם עמותת גוונים, עמותת בת עמי, מרכז מעשה, מרכז הצעירים של הג'וינט וקרן גנדיר. מטרת הארגונים היא לאפשר שירות אזרחי-לאומי משמעותי עבור צעירים מוחלשים. לשיטתם, העשייה ההתנדבותית הינה כלי לצמצום פערים חברתיים והפיכת הצעירים לאזרחים יצרניים שלא יהיו חלק מהשכבות המוחלשות.

 

בשנת 2007 הוקמה מנהלת השירות האזרחי-לאומי במשרד ראש הממשלה, וכעת ממונה עליה משרד המדע. בשנת ההתנדבות תשס"ט (2008-2009), פירסמה המנהלת מכרז המאפשר לשלב 1,000 מתנדבים נוספים בשירות - ערבים, בעלי מוגבלויות, תושבי פריפריה וצעירים בסיכון או במצוקה. 

 

דביר מעודה, בן 19 משדרות, מתנדב בשירות לאומי-אזרחי במרכז הלמידה "מרכז תכלית" לנערים בסכנת נשירה מבית הספר. הוא סובל משיתוק מוחין, ונעזר בהליכון וכסא גלגלים. במסגרת השירות, הוא עובד בעבודה משרדית ומעניק פעמיים בשבוע שיעורים פרטיים באנגלית ומתמטיקה.

 

"עוד דרך לתרום למדינה"  

"רציתי להתגייס לצה"ל אבל לא הצליח", הוא מספר, "קיבלתי פטור וההתנדבות נפלה באמצע בגלל ביורוקרטיה. אני במכינת כנפיים שעוזרת לי לצאת לחיים והיא עזרה לי להשתלב בשירות הלאומי. זו הפעם ראשונה שעבדתי בחיים. יש המון סיפוק, צריכים אותי שם. זה נותן לי להרגיש משמעותי וטוב לשמוע ולדעת שאתה חשוב בחיים של הילדים. שירות לאומי זה עוד דרך לתרום למדינה, ולא צריך להתייאש אם הצבא לא רוצה. זה מעצב אישיות ואופי, אתה לומד על עצמך דברים, זה חשוב".

 

רונית עמית, מנהלת קרן גנדיר אשר תומכת בארגונים החברתיים, נפגשה לאחרונה עם שר המדע, פרופסור דניאל הרשקוביץ, ועם בכירי משרדו, בניסיון לקדם את ההצעה. "כמחצית מבני ה-18 בישראל לא מגוייסים על

ידי הצבא", היא מספרת, "מדובר ברוב של צעירים מאוכלוסיות מוחלשות אשר אי הגיוס מהווה עבורם גזר דין בטוח של כניסה לשכבות סוציו-אקונומיות נמוכות. ישנם אלפי צעירים המעוניינים להתנדב לשירות אזרחי-לאומי ואין תקן עבורם. הם מתקשרים לעמותות ומבקשים להצטרף ואין תקנים. חוק טל בא להגן על החרדים כך שכל חרדי שירצה להצטרף יש לו תקן, אבל אם אתה ערבי או נכה המדינה אומרת 'אין לנו תקן בשבילך'".

  

Read this article in English 


פורסם לראשונה 20/05/2010 21:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השר הרשקוביץ. ההסכמה הושגה
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים