שתף קטע נבחר

המדינה תתן ערבות לעידוד יצרני חשמל פרטיים?

ועדת הכספים דנה בבקשת האוצר לתת ערבות של עד 7 מיליארד שקלים לעידוד כניסת יצרני חשמל פרטיים. נציג חברת OPC שבבעלות חלקית של החברה לישראל, אשר כבר זכתה במכרז ולא תהנה מהערבות, טען: אנו מופלים לרעה

ועדת הכספים לא הכריעה היום (ג') בבקשת שר האוצר לאשר מתן ערבות מדינה עד שבעה מיליארד שקלים כדי לעודד כניסת יצרני חשמל פרטיים נוספים לשוק החשמל במטרה לבטל את המונופול של חברת החשמל ולהגביר את התחרות בשוק.

 

 

הערבות מיועדת למי שיקים תחנת כוח בהספק של למעלה מ-100 מגה-ואט בדלק קונבנציונאלי, ולמי שיקים תחנת דלק סולארית בהספק של למעלה מ-12 מגה-ואט. הערבות תינתן רק ליצרן פרטי שיסדיר את הצד הפיננסי של הקמת התחנה עד סוף 2011. הערבות תהיה בתוקף עד סוף 2035.

 

האוצר קבע כי הערבות לא תינתן ליצרן שכבר זכה במכרז שפרסמה המדינה להפעלת תחנת כוח אם קיבל רישיון ייצור קבוע ותעריף מוסכם עם רשות החשמל על החשמל שיספק לחברת החשמל. מגבלה זו חלה בפועל רק על חברה אחת, OPC, בבעלות החברה בישראל וחברה צרפתית, שהיתה המתמודד והזכיין היחיד במכרז הממשלתי שפורסם ב-2001. 

 

החשב הכללי שוקי אורן הסביר שהגנת המדינה לא ניתנת ישירות ליצרן החשמל או לבנק שיספק לו את האשראי, אלא אך ורק במקרים שבהם חברת החשמל לא תוכל לפרוע את התחייבויותיה ליצרן החשמל הפרטי שיספק לה את האנרגיה. זאת, כדי להתגבר על מגבלות האשראי של ישראל שמטילות מעמסה כפולה על היצרן ועל חברת החשמל.

 

לדבריו, תנאי הערבות מגבילים אותה ליצרנים גדולים בלבד שיקימו תחנות בהספק של מאות מגה-ואט ורצינותם תתבטא גם בהשלמת ההסדר הכספי בזמן הקצר של שנה וחצי. "אנחנו לא מחלקים מתנה שתטיב עם כולם", אמר אורן.

 

לדברי החשב הכללי ערבות מתבקשת במצב הקיים כשחברת החשמל היא גם צד בהתקשרות וגם מנהל המערכת, לפי החוק שאמור לפקח על ההתקשרויות. האוצר אמנם פועל להפרדת הסמכות של מנהל המערכת מחברת החשמל אבל בינתיים אין מנוס מההסדר כדי למשוך יצרנים נוספים לתחום.

 

החברה שלא תקבל ערבות: תנאים מפלים 

נציג חברת OPC, עו"ד משה שחל, טען שהמדינה עושה משגה חמור ומתן הערבות הוא "משובש ורע". לדבריו החברה שהוא מייצג לא צריכה ערבויות ומתנאי הערבות משתמע כי המדינה, השולטת בחברת החשמל, כאילו נותנת ערבות לעצמה ומזמינה הסדרים דומים עם יזמים בשוק הגז הטבעי (שגם הוא מיועד לייצור חשמל) ואחרים.

 

שחל ציין כי הכלל הזה תקף גם לגבי חברה שהנה מתחרה פוטנציאלית עם כוח ייצור בהיקף דומה (חברת דורעד) שאחד משותפיה הוא חברת קצא"א (קו צינור הנפט אילת אשקלון) הממשלתית. "חברה שהכסף שלה הוא של המדינה, יכולה להתחרות בחברת החשמל שבבעלות המדינה?" שאל שחל. 

 

הוא הזהיר כי החברה שהוא מייצג תפנה לבג"ץ נגד יישום מתן הערבות על פי התנאים שכיום מפלים את החברה לרעה אם הערבות תאושר.

 

נציג חברת דורעד עו"ד אהרון מיכאלי, הגיב שטענות שחל כבר נדחו בבג"ץ בעתירה קודמת שלו בנושא. "כולם דמגוגיה, הם מעוניינים רק שהערבות לא תאושר ושחברות מתחרות אחרות לא יוקמו", אמר והוסיף כי הערבות הכרחית לדעתו כדי לקדם את ביטול המונופול של חברת החשמל וכניסת יצרנים נוספים.  

 

בוועדה היה היום רוב לאישור הערבות על פי הדעות שהציגו חבריה, אולם היו"ר ח"כ משה גפני מיהדות התורה דחה את ההכרעה לשבוע הבא ודרש לזמן את היועץ המשפטי לממשלה בעצמו, או לפחות את סגנו כדי להבהיר מספר סוגיות משפטיות שעלו בדיון ומטרידות אותו. "בדיון כזה צריכה להשתתף הסמכות המשפטית הממשלתית הגבוהה ביותר. אני לא רוצה להשאיר את ההכרעה לבג"ץ" אמר גפני. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ועדת הכספים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים