שתף קטע נבחר

ביום האחרון: גיוס חרדים, חוק דרעי ובחירה ישירה

בין שלל החוקים שיעלו היום בקריאה שלישית יש כאלה השנויים מאוד במחלוקת, כמו החוק להארכת הסטטוס קוו בכל הנוגע לגיוס בני הישיבות, החוק להקמת ועדה ציבורית לקביעת שכר הח"כים והחוק לניכוי חצי מתקופת המאסר לאסירים המשתחררים בגין התנהגות טובה, המכונה "חוק דרעי"

לכאורה, אמור היום (יום ב') להיות יומה האחרון של הכנסת לפני הפגרה, אלא שייתכן שחוק הפגרה לא יעבור במליאה בגלל התנגדות הימין. כדי שהכנסת תצא לפגרה, היא חייבת לאשר במליאה חוק התוחם את זמן החופשה ומטרתה, אבל הימין מעלה הסתייגויות הקשורות למצב הפוליטי, שעשויות להשאיר את המערכת הפוליטית בבניין הפרלמנט, בניגוד לתוכניות.
שורה ארוכה של חוקים אמורים לעלות היום במליאה בקריאה שלישית, חלקם שנויים מאוד במחלוקת. להלן רשימה מקוצרת:
1.הוראת השעה, שיזם ח"כ יצחק כהן מש"ס - לפי חוק זה, יישמר הסטטוס קוו בכל הנוגע לגיוס בני ישיבות ארבעה חודשים נוספים. כלומר, מתן הפטורים יימשך. אף על פי שראש הממשלה, אהוד ברק, מתנגד לחוק ומעוניין לכפות משמעת סיעתית בעניין, כמה מחבריו למפלגה דווקא תומכים בו, כמו הח"כים סלאח טאריף ואלי בן מנחם, החברים בוועדה המיוחדת לעניין גיוס בני הישיבות. טאריף שוחח אתמול עם יו"ר ש"ס, אלי ישי, בעניין והבטיח לו לא לעכב את החקיקה בוועדה. הוא עשוי להצביע בניגוד למשמעת הסיעתית.
וכך, למרות הגיוס הכללי שמנסה ברק לארגן נגד החוק, הוא צפוי לעבור. הימין, ובראשו אריאל שרון, שינה את עמדתו מההתנגדות לחוק טל לתמיכה בהוראת השעה. ברק שהצביע בעד חוק טל, פנה לכיוון ההפוך, ויחד עם מר"צ ושינוי יתנגד לחוק.
2.החוק לשריון שלילת זכות השיבה לפליטים – חוק שיזם ח"כ ישראל כץ מהליכוד, שנועד לחשק את הממשלה אם תיענה לתביעות של הרשות הפלסטינית ותכיר בזכות השיבה. לפי החוק, נאסר על ראש הממשלה להסכים לכניסת פליטים לישראל, ללא אישור מוקדם של 61 ח"כים לפחות. ועדת החוקה, חוק ומשפט תכין את החוק לקריאה שנייה ושלישית, והוא אמור לעלות להצבעה בהמשך היום. הרוב מובטח.
3.רציפות חוק שינוי הבחירה הישירה – מאחר שהחוק עלה במושב הקודם של הכנסת, יש להצביע על רציפותו למושב הנוכחי. ההצבעה התעכבה עד לגיבוש רוב ובגלל התהפוכות הפוליטיות. את היוזמה הובילו הח"כים אופיר פינס ועוזי לנדאו והשר יוסי ביילין - קואליציה של שתי המפלגות הגדולות, הליכוד והעבודה, בתמיכת הסיעות הערביות, נגד קואליציה חזקה לא פחות של ש"ס, שינוי, המפד"ל, האיחוד הלאומי–ישראל ביתנו, ישראל בעלייה וחלק ממר"צ.
אלא שבימים האחרונים התגבש, למורת רוחה של מפלגת העבודה, הסכם בין ש"ס לליכוד, לפיו הליכוד לא יתמוך בחזרה לשיטה הקודמת תמורת תמיכתה של ש"ס. העסקה הזאת אמנם בוטלה תוך שעות ספורות, לאחר שנחשפה בתקשורת, אבל למרות זאת, בינתיים אין ליוזמי החוק רוב. החוק יעלה היום בקריאה ראשונה בלבד.
4.החוק לטיפול נפגעי גזזת – חוק ש"תקוע" כבר שנים, ואמור להעניק פיצוי לנפגעי מחלת הגזזת משנות ה-50.
5.החוק להקמת ועדה ציבורית לקביעת שכר הח"כים – הצעה שיזם ח"כ אבי יחזקאל מהעבודה, ולפיה שכר חברי הכנסת יטופל על ידי ועדה חיצונית, ללא זכות וטו של הח"כים. ראש המתנגדים בליכוד לחוק זה, מאיר שטרית, טוען: "אם הציבור נתן לנו מנדט לשבת בכנסת, זה כולל גם מנדט לקבוע את שכרנו בהגינות".
6.תיקון לחוק ביטוח בריאות ממלכתי – החוק מעניק פטור לקשישים מתשלום על תרופות מסוימות וביקור רופא.
7.החוק הסלולרי – הצעה שיזם ח"כ אופיר פינס מהעבודה, לפיה יחויבו החברות הסלולריות לפרסם את רמת הקרינה הנפלטת מהמכשיר.
8.חוק העישון – חוק המגביל את מספרן ואת תוכנן של מודעות המפרסמות סיגריות ומוצרי עישון.
9.תיקון לחוק הבחירות – לפי חוק זה, ליו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט מישאל חשין, יש סמכות לקנוס מפלגות שהותירו אשפה ברחובות לאחר הבחירות.
10."חוק דרעי" - זהו הכינוי לחוק שיזם ח"כ ראובן ריבלין מהליכוד, המעורר מחלוקת עזה, ולפיו יוקדם שחרור האסירים בגין התנהגות טובה עד לחצי מתקופת המאסר. ריבלין מסביר את החוק בעומס הקיים על בתי הסוהר. המתנגדים טוענים שהחוק פופוליסטי ויחזיר את העבריינים לרחובות מהר מדי.
11.חוק ערוץ 33 – לפי החוק יותרו שידורי פרסומות בערוץ 33, המשדר כיום את שידורי הכנסת. החוק יעלה היום בקריאה ראשונה בלבד.
12.חוק להלוואות דיור מוגדלות לעידוד ירושלים – את החוק יזם ח"כ מאיר פורוש, ולפיו הרוכשים דירות בירושלים יזכו להלוואות מוגדלות, כדי לעודד את המגורים בבירה. מיותר כמעט לציין כי רוב הנהנים מהחוק יהיו חרדים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארכיון ידיעות אחרונות
יצחק כהן. יוזם הוראת השעה בנוגע לבני הישיבות
ארכיון ידיעות אחרונות
אתר הכנסת
ישראל כץ. יוזם החוק לשריון שלילת זכות השיבה
אתר הכנסת
צילום: גלי תיבון
ראובן ריבלין. יוזם "חוק דרעי"
צילום: גלי תיבון
מומלצים