שתף קטע נבחר

  • דעות ומאמרים
זירת הקניות

פרה שהתעללו בה - בשר טמא

האם יתכן שכבד אווז יהיה כשר לאכילה כשידוע שמגדלים תוקעים צינורות לתוך גרונו כדי לפטם אותו? ומה לגבי ירקות ופירות שמרוססים בחומרי הדברה שגורמים נזק עמוק למערכת האקולוגית? הרעל הזה יכול בהחלט לקבל תעודת כשרות. צריך כשרות מסוג חדש - כזו שלא מעלמת מהמוסר ומהסביבה

הלכות הכשרות הנהוגות כיום בעולם היהודי הדתי אינן מעניקות כל חשיבות לאיכותו האקולוגית של המזון: האם התוצרת החקלאית רוססה או לא; האם היא מלאה בחומרי דישון שמרעילים את אוכליהם; האם התרנגולת שנשחטה בשחיטה כשרה זכתה גם לחיות חיים כשרים, או שמגדליה וסוחרי הבשר התעמרו והתעללו בה בכל דרך אפשרית עד שכבר באמת מאסה בחייה?

 

למעשה, על פי מנהגי ועדות הכשרות של היום, החושבות עדיין באופן צר ומצומצם ביותר, רעל יכול - באופן אבסורדי - להיות כשר למהדרין. תנועת ההתחדשות היהודית טוענת כי הדברים הללו לא יתכנו. התורה צוותה עלינו מצוות צער בעלי חיים וחומרת העבירה על צער בעלי חיים איננה שונה מאכילת חזיר.

 

למעשה, התלמוד עיגן וחוקק חוקים מפורטים לשמירה על החי כבר לפני 1,300 שנה, על בסיס החוקה התורנית העתיקה. חכמי המשנה דאגו לחמור הרובץ תחת כובד משאו בזמן ששליטי הארץ הרומאים עוד שיסו אריות מורעבים בשבויים חסרי ישע לתשואות קהל אלפי צופים. אך כיום, העולם הדתי שכח את מקורותיו והרגישות הזו אבדה לנו.

 

כשרות מעוותת 

האם יתכן שכבד אווז יהיה כשר לאכילה כשידוע כי מגדלי האווזים מפטמים אותו בכפייה, תוקעים צינורות לתוך גרונו  ומאביסים אותו במזון שגורם להשמנה, לגידולים בכבד ולקריסת מערכות כללית?

 

הוא הדין ביחס לגידול "עגל חלב", שנמנעת ממנו התנועה בכלוב צר ודחוק מיום היוולדו כדי ששריריו ישארו רפוסים ובשרו יהיה רך וטעים לחיך. וכך גם לגבי תרנגולות, שמטילות ביצים בצפיפות איומה, תוך שינוי באור ובחושך סביבם כדי שירבו להטיל, שההטלות המרובות גורמות להן קרע במערכת המין הנקבית, ושהמגדלים חותכים את מקוריהן כדי שלא יתקוטטו.

 

האם ירקות ופירות מרוססים בחומרי הדברה יכולים להחשב כשרים אם אלה האחרונים גורמים נזק רב למערכת האקולוגית?

 

התשובה של היהדות המתחדשת היא לא. מתוך הבנת התלות ההדדית בין האדם, בעלי החיים, הצמחים, האדמה והשמיים בכדור הארץ, אי אפשר להעלים עין מהעיוותים הללו. אנו קוראים לשינוי בדפוסי החשיבה של הכשרות היהודית, ובחינה מחודשת של הזווית שדרכה אנו מסתכלים על נושא הכשרות.

 

אין הכוונה לומר שצריך להחליף לחלוטין את דיני הכשרות. אבל אני בהחלט אעדיף לאכול תרנגולת אורגנית, אפילו אם היא רק כשרה בדיעבד. סדרי העדיפויות צריכים פשוט להשתנות.

 

איזה ריח יש לכסף?

שאלות הכשרות האקולוגית אינן מסתכמות בכשרותם של מוצרי מזון. כיהודים אנו מצווים על יצירת מערכות המושתתות על צדק חברתי וכלכלי. אולם חברות בינלאומיות, מנצלות את הכפר הגלובלי כדי להפיק הון בניצול כח עבודה זול מארצות העולם השלישי.

 

תו הכשרות האקולוגי אמור להקיף גם סוגי מוצרים אלה. הוא אמור להציב רף מוסרי-כלכלי בפני חברות תעשיתיות, שיעגן את זכויות עובדיהן וידאג לכך שהיצור לא יפגע בסביבה הטבעית או האנושית.

 

הרעיון של כשרות אקולוגית איננו מיועד ליהודים בלבד. זהו כלי שבאמצעותו יכולים כל בני האדם לחייב את חברות הענק לנהוג בדרכים המתחשבות בכדור הארץ ויושביו בדרך למכירת מוצריהן. גם מוסלמי או נוצרי יזכה לקבל מוצרים שהאופן שבו הגיעו אליו הייתה ידידותית לסביבה - כל סביבה, ללא גבולות של דת, לאום או מידת האדיקות. אחרי ככלות הכל, כולנו שותפים לחיים בכדור קטן אחד.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שיה אגוזי
כשרה במותה. ובחייה?
צילום: שיה אגוזי
מומלצים