שתף קטע נבחר

זהירות: "מטפלים" לכם בירושה

שכרתם מטפלת להוריכם הקשישים? לקחתם עוזר צמוד לבן משפחה סיעודי? עו"ד בועז קראוס, המתמחה בדיני משפחה וירושות, מציג עצות משפטיות שיסייעו לכם לוודא שהם לא ינסו להשתלט על הירושה שלכם

לבתי המשפט מוגשות מדי פעם תביעות, הנוגעות למקרים שבהם מטפלת סיעודית טוענת, כי הפכה לידועה בציבור של מטופל שלה לפני שנפטר, ולכן היא זכאית לרשת אותו. רוב המטפלות והמטפלים הסיעודיים עושים עבודתם נאמנה, ועם זאת, לעתים קורה שמטפל או מטפלת מנסים לנצל לרעה את תפקידם ולזכות בממון על חשבון משפחת המטופל.

 

 

באמצעות עו"ד בועז קראוס, המתמחה בדיני משפחה וירושות, גיבש מוסף "ממון" מדריך משפטי, המצביע על אירועים הצריכים להדליק נורות אדומות למטופל ולבני משפחתו בכל הקשור למערכת היחסים שבין המטופל למטפליו.

 

המטפלת מתנדבת לעבוד ללא תשלום

לדברי עו"ד קראוס, כשמטפלת מתנדבת לעבוד ללא תשלום, זהו איתות חמור ומיידי. "הסיבה היחידה לכך היא הרצון להראות מצג לפיו יחסי עובד-מעביד הומרו ביחסי בני זוג", אומר קראוס, ומספר על תיק שטיפל בו: "א' (השם שמור במערכת) הקשיש שמח מאוד כאשר המטפלת שלו הפסיקה ליטול שכר עבור הטיפול בו. אלא שלמטפלת היו תוכניות אחרות לחלוטין. לאחר פטירתו היא טענה כי הייתה בת זוגו, ידועה בציבור. לדבריה, תחילה נשכרה כמטפלת, אולם בחלוף השנים הם התאהבו, והיא הפכה לבת זוג לכל דבר. מיותר לתאר את ההלם שאחז בילדיו של א', כאשר סיפרו להם שהמטפלת רוצה לרשת את מחצית עיזבונו".

 

לדברי קראוס, יש לא מעט מקרים של מטפלות באנשים מבוגרים, שגילו כי אין כל הבדל בינן לבין בנות זוג ידועות בציבור. כדי להיחשב כזו, צריכים להתקיים אלמנטים פשוטים יחסית של חיים משותפים במשק בית משותף.

 

התופעה התרחבה במיוחד לאחר העליות הגדולות מחבר העמים. בעבר, ברוב המקרים – לא היה כל קשר תרבותי בין המטפלת למטופל. כעת, במקרים לא מעטים המטפלת הייתה יכולה להיות בת זוג של המטופל אלמלא הפרש הגילים. שניהם לעתים קרובות מאותו מוצא תרבותי, דוברים את אותה שפה והרקע התרבותי קרוב – מה שמביא את המטפלת להיות אף חלק מהמשפחה המורחבת.

 

כך ניתן לראות סרטי וידאו ותמונות מאירועים שבהם המטפלת מתנשקת ומתחבקת עם המטופל ובני משפחתו. "במקרה של א'", אומר קראוס, "טענה המטפלת לאחר פטירתו כי הם אף קיימו יחסי מין, ומי יכול להכחיש זאת? הרי אין עדים מלבד המטפלת. גיליתי כי אותה מטפלת חביבה כבר ניצלה בעבר מטופל קשיש, וחשיפת מקרה זה הביאה אותה לחזור בה מטענותיה".

 

במקרה אחר התנדבה קרובת משפחה של המנוח ב', שהיה רווק ערירי, לטפל בו ללא תשלום, וטענה כי היו למעשה נאהבים. לדברי עו"ד קראוס, "היא עברה להתגורר בדירתו, ליוותה אותו לכל טיפול רפואי ויצאה עמו לטיול בחו"ל – ועל בסיס כל אלה טענה לאחר פטירתו, ולתדהמת יתר בני המשפחה, כי היו נאהבים והיא זכאית לרשת את עיזבונו. בסופו של דבר הוכחנו כי מדובר בקשר של מטפלת בלבד, ולכן דחה בית המשפט את טענתה".  

 

צילומי יתר

יש לשים לב אם לפתע המטפלת מתחילה לתעד את עצמה ואת המטופל באירועים ובמצבים שונים. "את התמונות והסרטים תראו כמוצגים ראייתיים בבית המשפט כהוכחה לקשר הנפלא ביניהם, שאמור להוכיח את היותם ידועים בציבור", מציין עו"ד קראוס.

 

הפרד ומשול בקרובי המשפחה

כדאי לראות אם המטפלת מתחילה לסנן מבקרים ובני משפחה. יש מקרים שבהם לחלק מהם, שהיא חושדת כבעייתיים – קשה להתקרב למטופל. תירוצים כמו "הוא ישן", "הוא לא מרגיש טוב", "הוא עייף" וכו', מצביעים על רצון למנוע השפעה על המטופל.

 

התעניינות יתר ברכוש

יש לשים לב אם קיימת חריגה בהתעניינות המטפלת בשאלות הקשורות לרכוש, אם היא נוהגת להתלוות אל המטופל בביקוריו בבנק, גם כאשר יש קרוב משפחה שעושה זאת עמו, ואם חל שינוי ביחס המטופל לבני המשפחה.

 

צריך גם להבחין אם קיימת התנדבות יתר מצד המטפלת להרחיב את מסגרת העבודה אף לימי חופש, ללא תשלום, וכן אם המטופל נפגש עם אנשים שאינם מוכרים לו, מה שמהווה לעתים חשש להכנת הקרקע להחתמתו על מסמכים כצוואה או הסכם מתנה.

 

חתימה על מסמכים בלתי ידועים

הקירבה היומיומית למטופל, וברוב המקרים אף הירידה הקוגניטיבית שלו, שהייתה הסיבה לשכירת מטפלת, מאפשרות לעתים למטפלות בעייתיות להחתים את המטופל על מסמכים שונים, כצוואה וכהסכם מתנה.

 

עו"ד קראוס מספר על תיק שבו נטען, כי המטפלת החתימה את המנוח על צוואה לטובתה, לאחר תקופת טיפול של חודשים ספורים. "אני מייצג את ארבעת ילדיו, שנדרשים כעת לנקוט הליכים לפסילת צוואה זו. הגדילה לעשות מטפלת אחרת, שלאחר פטירתו של המנוח בו טיפלה לא רק טענה שהייתה ידועה בציבור שלו, אלא גם הציגה צוואה ששתי חברותיה היו עדות לה". חוקרים פרטיים שהופעלו על ידי עו"ד קראוס "נפלו" על שתי העדות באותו הזמן, ומאחר שלא ציפו לחקירה ולא תיאמו גרסאות – אמרה כל אחת מהן דבר אחר והתברר ששיקרו. די היה בכך כדי לבטל את התביעה.

 

איך מתגוננים?

רצוי לנקוט מספר פעולות פשוטות וחשובות כשמגיעה מטפלת לטפל בבן משפחה, או כאשר מתעורר חשד לניצול של המטופל. תחילה רצוי לגרום לכך שהמטופל יערוך צוואה. צוואה גוברת על זכויות ירושה של ידועה בציבור.

 

לפי החוק, אדם יכול להוריש את רכושו למי שהוא רוצה. רק בהיעדר צוואה – עיזבונו עובר ליורשים לפי דין, ומחצית מהעיזבון מועבר לבת הזוג. בהתאם לחוק בישראל – מעמדה של ידועה בציבור זהה למעמד של אישה נשואה מבחינת הזכות לרשת. לפיכך, בהיעדר צוואה, המטפלת, ככל שתוכרז ידועה בציבור, יורשת מחצית מהעיזבון. עריכת צוואה לטובת הילדים או קרובים אחרים – שוללת את זכות הירושה של הידועה בציבור.

 

רצוי גם לשוב ולחתום על צוואה קיימת מדי פרק זמן מסוים, מחשש שהמטופל הוחתם על צוואה מחודשת, שכּן הצוואה האחרונה היא הקובעת.

 

לדברי עו"ד קראוס, "חשוב מאוד להחתים את המטפלת עם תחילת העסקתה על מסמכי ויתור, לפיהם גם אם תהיה זכאית לקבל רכוש מהמטופל, בצוואה או כמתנה – היא מוותרת מראש על זכאות זו ומתחייבת להשיב את אשר תהיה זכאית לקבל. הסכם שנוגע לירושה, שבו אדם מוותר על זכותו להיות יורש למשל, אינו תקף, אולם הסכם המתייחס לעיזבון ולרכוש הוא הסכם תקף. לפיכך ההסכם צריך להתייחס לרכוש ולעיזבון".

 

במצבים שהקשר בין המטופל לבני המשפחה תקין לחלוטין – ניתן להעביר את רכוש המטופל על שם בני המשפחה, ובכך למנוע לחלוטין כל מצב של ניצול.

 

לדברי עו"ד קראוס, אם המטפלת לא הוחתמה עם ההתקשרות איתה על מסמכי ויתור, ניתן להציב לה תנאי להמשך העסקתה בכך שתחתום כעת. "סירוב לחתום על מסמכים שכאלה מצביע על כך שהחשש כבר הפך למציאות. כמו כן, פעולה פשוטה של רישום הערה על נכס מקרקעין יכולה למנוע ביצוע פעולה בנכס ללא ידיעת הקרובים. רצוי גם ליידע את פקיד הבנק לגבי החשש הקיים. במצב כזה כל פעולה חריגה בחשבון של המטופל תדליק נורה אדומה אצל פקיד הבנק, שידאג ליידע את בני המשפחה באירועים חריגים".

 

הכתבה התפרסמה לראשונה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התופעה התרחבה אחרי העלייה מבריה"מ
צילום: liquidlibrary
מומלצים