שתף קטע נבחר

משבר מנהיגות ביפן: 4 ראשי ממשלה ב-4 שנים

יוקיו הטויאמה הצטרף לרשימה ארוכה של ראשי ממשלה שלא שרדו שנה בתפקיד. האם הציבור חסר סבלנות או שהפוליטיקאים לא מספקים את הסחורה? פרופ' בן-עמי שילוני סבור שהיפנים מתגעגעים למנהיג הכריזמטי ג'וניצ'ירו קואיזומי

ארץ הדלת המסתובבת. כשיוקיו הטויאמה עלה לשלטון קיוו היפנים שהדלת המסתובבת בלשכת ראש הממשלה סוף סוף תיעצר. אולם התפטרותו היום (ד') הוכיחה שגם המהפך ההיסטורי שחולל לפני שמונה חודשים לא מספיק לשינוי מהותי. "זה משבר מנהיגות שפוקד את יפן כבר ארבע שנים, ואף מנהיג לא מחזיק מעמד", מסביר פרופ' בן-עמי שילוני, מומחה ליפן מהאוניברסיטה העברית.

 

טלטלה ביפן: הכתבות האחרונות ב-ynet

 

רק לפני שמונה חודשים הצליח הטוימה להוביל את המפלגה הדמוקרטית למהפך היסטורי שהקיץ את הקץ על 54 שנות שלטון כמעט רצופות של המפלגה הליברל-דמוקרטית השמרנית. מאז הוא נקלע לשלל משברים פוליטיים, ובראשם השארת הבסיס האמריקני באוקינווה, שבסופם התפטר במטרה לחזק את מפלגתו לקראת הבחירות בחודש הבא.  


שמונה חודשים בתפקיד. הודעת ההתפטרות, היום (צילום: רויטרס)

 

כשסקרים גילו שאחוזי התמיכה בהטויאמה ירדו ל-20 אחוזים בלבד פעלו בכירי המפלגה הדמוקרטית לאלץ אותו לפרוש. כך הוא הפך לראש הממשלה הרביעי של יפן שהתפטר בארבע השנים האחרונות. "פעלתי במרץ לשפר את חיי האזרחים, וזה מעציב אותי מאוד שאיש כבר לא מוכן להקשיב לי. הכל נובע מכישלון שלי", אמר בהודעת ההתפטרות.

 

"הציפיות ממנו היו עצומות, ולכן האכזבה כל כך גדולה", אמר ל-ynet פרופ' שילוני בניסיון להסביר את נפילתו המהירה של ראש הממשלה הצעיר. "האכזבה מהמפלגה הקודמת גרמה ליפנים לחשוב שהיא לא מסוגלת לנהל את ענייני המדינה. התקווה הגדולה, הטויאמה, התגלה כמנהיג עוד יותר גרוע שלא יודע לנהל ולא יודע לקבל החלטה".

 

הצל של קואיזומי

הטויאמה יכול להתנחם בעובדה שהוא לא לבד. מאז פרישתו של ג'וניצ'ירו קואיזומי בספטמבר 2006 הושבעו ביפן ארבעה ראשי ממשלה, שכולם לא הצליחו לשרוד יותר משנה בתפקיד: שינזו אבה כיהן עד ספטמבר 2007, יסואו פוקודה נשאר בתפקיד עד ספטמבר 2008, טרו אסו היה בלשכת ראש הממשלה עד ספטמבר 2009, והטויאמה הצליח לשמור על הכסא רק שמונה חודשים.

 

הדפוס החוזר ברור: מנהיג חדש נכנס ללשכת ראש הממשלה כשהוא זוכה לתמיכה בסקרים, ולבסוף פורש תחת לחץ כשדעת הקהל פונה נגדו. השאלה שמטרידה את מנוחת יפן היא אם הזירה הפוליטית לא מסוגלת לייצר מנהיגים ראויים או שמא הציבור היפני פשוט חסר סבלנות ולא נותן לראשי הממשלה מספיק ימי חסד.

 

"הבעיה היא במנהיגות. לא קם שם ראש ממשלה שיודע מה הוא רוצה ופועל בהצלחה להשיג אותו", אומר פרופ' שילוני. "הציבור לא חסר סבלנות. דווקא נתנו להטויאמה המון קרדיט, אבל הוא אכזב את הציבור". 


מנהיג כמעט אמריקני. קואיזומי וחבר בביקור בבית אלביס , 2006 (צילום: AP)

 

פרופ' שילוני סבור שהבעיה נעוצה במורשת שהותיר קואיזומי, שאמנם לא זקף לזכותו הישגים גדולים אך זכה לאהדה מרשימה. "היפנים הסתדרו במשך שנים ארוכות בלי אישים חזקים בפוליטיקה, אבל כל עוד המנגון פעל. קואיזומי הנחילת מורשת המזכירה את זו של ג'ון קנדי בארצות הברית. ייתכן שהוא היה כל כך כריזמטי שהיפנים מתגעגעים למנהיג שיכול לתקשר עם העם.

 

"קשה להצביע על הצלחות גדולות של קואיזומי, והוא אף נחל כישלון חרוץ בנושאי חוץ, אבל הוא הצליח לסחוף אנשים בהופעתו, בצורת הדיבור ובאישיות שלו",

אומר המומחה. "זה מה שהציבור היפני מחפש וזה בדיוק מה שהמערכת הפוליטית הנוכחית לא מצליחה לספק לו". 

 

קרב הירושה במפלגה הדמוקרטית כנראה יעלה לשלטון את שר האוצר, נאוטו קאן, או שר החוץ, קטסויה אוקדה. אז מה צפוי לראש הממשלה הבא? "קאן הוא שווה ערך בכוחו להטויאמה במפלגה, אבל אין לו רקורד מיוחד. במובן זה הוא מעין תואם הטיואמה. שר החוץ הרבה יותר רציני וחזק. השאלה היא אם ילכו על המנהיג הוותיק או הרציני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקורבן האחרון. הטויאמה
צילום: רויטרס
נגמר ברע. אסו
צילום: רויטרס
לא הלך לו. אבה
צילום: רויטרס
גם פרש. פוקודה
צילום: AP
צילום: רויטרס
יצא בשלום. קואזיומי
צילום: רויטרס
משבר מנהיגות. פרופ' שילוני
מומלצים