שתף קטע נבחר
צילום: jupiter

קטנות בצלחת: וודקה

למה היא עיצבנה את נשיא רוסיה, מה עשו ממנה בשבדיה של המאה ה-15, מה הקשר שלה לקלצ'ניקוב, ומה זה "חגורת הוודקה"? דברים שלא ידעתם על המשקה האלכוהולי השקוף

מים קטנים: השם וודקה מגיע מהמילה הרוסית "ווֹדָה", שמשמעותה מים. הסיומת "קָה" מסמלת הקטנה, לרוב מתוך חיבה.

 

תרשום לי וודקה: משערים כיום כי המילה "וודקה" תיארה במקור אלכוהול שזוקק מדגנים ושימש לצרכים רפואיים. עם השנים והתפתחות טכנולוגיית הזיקוק, שימשה המילה לתיאור נוזל אלכוהולי שזוקק למטרות שתייה.

 

דגני בוקר: את הוודקה מפיקים לרוב מדגן תוסס. הדגנים הנפוצים המשמשים לייצור וודקה הם: חיטה, דורה, שיפון ותירס. כמו כן משמשים להכנת וודקה תפוחי אדמה, סלק ושאר צמחים. בשל אופן זיקוק הוודקה ושימוש בפילטרים פחמיים, הוודקה היא אחד המשקאות האלכוהוליים הטהורים ביותר. 


בשבילי - רק מים קטנים (צילום: צביקה טישלר) 

 

המספר החזק: כמו מים, גם וודקה היא לרוב שקופה וצלולה. שלא כמו מים, וודקה מכילה בין 35% ל-60% אלכוהול. הוודקה הרוסית הקלאסית מכילה 40% אלכוהול וזאת בזכות הכימאי הנודע דמיטרי מנדלייב, שקבע את הסטנדרט הזה בעת שכיהן כראש המשרד למשקלים ומידות במאה ה-19. ככל הנראה, מנדלייב טען שאחוז האלכוהול המושלם בוודקה הוא 38%, אך מטעמי נוחות ביורוקרטית (המס שהוטל על יצרני וודקה נקבע על פי אחוז האלכוהול במשקה) עוגל המספר ל-40%.

 

היי-טק: הייצור המסחרי של וודקה החל במאה ה-14, והיה זה הצאר איוון האיום שהקים את מונופול הוודקה הראשון, כאשר חילק רשיונות לייצור וודקה רק לבני אצולה שהיו מקורבים לו. יש הטוענים כי במאות ה-18 וה-19, תעשיית הוודקה היתה הענף המתקדם ביותר מבחינה טכנולוגית מכל ענפי התעשייה והמחקר ברוסיה.

 

משקה החיים: האזכורים הראשונים של ייצור וודקה בפולין מתוארכים למאה ה-15. במקור היא נקראה אוקוויטה (שיבוש של הביטוי הלטיני "אקווה ויטה", שמשמעותו "מי החיים") והשימוש בה לא היה מוגבל לשתייה בלבד. מרשם רפואי משנת 1534 מתאר משחת אפטרשייב כ"וודקה המשמשת לשטיפת הסנטר לאחר הגילוח".


מפעל לייצור וודקה, או אפטרשייב (צילום: עמית מגל) 

 

משקה קטלני: גם בשבדיה זיקקו וודקה במאה ה-15, אבל שם השימוש העיקרי בה היה דווקא בתהליך ייצור אבק שריפה לרובים.

 

רפואה אלטרנטיבית: וודקה יכולה להיות יעילה מאוד לחיטוי צריבת מדוזה. שימוש מעניין אחר הוא לטיפול בריח רע מכפות הרגליים.

  בלי תוסף: מכיוון שהוודקה חסרת טעם כמעט היא מאוד פופולרית כבסיס לקוקטיילים רבים. הקוקטייל הפופולרי הראשון באמריקה נקרא "פֶּרֶד מוסקבאי" והכיל וודקה וג'ינג'ר אייל. אבל אם אתם ברוסיה, אל תעצבנו אף אחד ושתו את הוודקה שלכם נקייה מכל תוספת, אחרת סתם תצאו פארשים.


שקוף שזה וודקה (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

תביא שלוק: מספרים שבתקופת הצאר פטר נדרש כל שגריר זר בחצר הצאר לשתות את "כוס הנשר הלבן", כלומר לא פחות מליטר וחצי וודקה.

 

שותה הכפר: ייתכן שהסיפור הנ"ל לא ממש מדויק, ויעיד על כך המקרה של תחרות שתיית הוודקה שנערכה ב-2003 בבר בוולגודונסק (Volgodonsk) ברוסיה. המנצח בתחרות שתה כליטר וחצי וודקה, אך בעת הענקת הפרס נפטר מדום לב.

 

פרס נובל: לפי כמה שנים חשף הגנרל מיכאיל קלצ'ניקוב, מי שהמציא את הרובה המפורסם הקרוי על שמו, את הפיתוח החדש שלו - וודקה. "תמיד רציתי לשמר ולשפר את השם הטוב של הנשק שהמצאתי על ידי עשיית דברים טובים", אמר הגנרל הקשיש. "לכן החלטנו ליצור וודקה תחת אותו שם". אין ספק, האיש יודע לשמח אנשים.


גנרל מיכאיל קלצ'ניקוב והוודקה שלו (צילום: AP)

 

אז מה הטעם: כשהוודקה הגיעה לארצות הברית במאה ה-19 היא יועדה בעיקר לשוק המהגרים ממזרח אירופה. רק במהלך המאה ה-20, ובעיקר לאחר מלחמת העולם השנייה, הפכה הוודקה פופולרית בקרב הקהל האמריקני. הסיסמה ששימשה את יבואני המותג "סמירנוף" לכיבוש לבו של הצרכן האמריקני היתה "הוויסקי הלבן של סמירנוף - אין טעם, אין ריח". ב-1975 גברה הוודקה על הבורבון והפכה למובילת טבלת המשקאות האלכוהוליים הנצרכים בארצות הברית.

 

לחיות בפריזר: הפופולריות של הוודקה בארצות הקרות שבמזרח וצפון אירופה נובעת בין היתר מכך שמשקה מזוקק כל כך אינו קופא בקלות.

 

למה מי מת: נשיא רוסיה, דמיטרי מדבדב, הכריז בשנת 2009 מלחמה על האלכוהוליזם במדינתו, אותו הגדיר כאסון לאומי. הנשיא הזדעזע מתוצאות מחקר שחשפו כי כל אזרח רוסי שותה בממוצע 18 ליטר של אלכוהול טהור מדי שנה. ברשויות הרפואה במדינה מעריכים כי מחלות הקשורות בצריכת אלכוהול אחראיות למחצית מכלל מקרי המוות בין גילאי 15 ל-54.


ברוכים הבאים לחגורת הוודקה. מדבדב ופרס (צילום: רויטרס) 

 

חגורת נפץ: נהוג לחלק את אירופה לשלוש חגורות אלכוהול - חגורת היין, חגורת הבירה וחגורת הוודקה. האחרונה כוללת את המדינות הנורדיות, המדינות הבלטיות, פולין, בלרוס, רוסיה ואוקראינה.

 

אנחנו אירופה: יש הטוענים כי צריכת הוודקה בישראל מוסיפה אותה לרשימת מדינות "חגורת הוודקה". בשנת 2009, 75 אחוזים מכלל בקבוקי השתייה החריפה שנמכרו בישראל הכילו וודקה. העראק, המשקה השני בפופולריותו, מהווה רק 10 אחוזים בלבד מנתח הבקבוקים.

 

עין תחת עין: מאחורי הכינוי Vodka eyeballing מסתתר משחק שתייה חדש בקרב צעירי ארצות הברית ובריטניה - מזיגת וודקה ישירות לתוך העין. המטרה - להשתכר מאוד - ומהר. בדרך, מזהירים רופאי העיניים, הם עלולים לאבד את הראייה.

 

 

  • מי היה הלורד סנדוויץ', מיהם "בולסי השניצל" ועוד המון דברים שלא ידעתם על האוכל שלכם במדור קטנות בצלחת

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
לחיים! קלצ'ניקוב משמח אנשים
צילום: איי פי
וודקה אינסייד. בלאדי מרי
צילום: ויז'ואל פוטוס
מומלצים