שתף קטע נבחר

פסטיבל קולנוע דרום ננעל בצבע אדום

אחרי ההקרנה החגיגית של "פעם הייתי" של אבי נשר ובאמצע הופעת הנעילה של הזמר אביב גדג', הגיעו הקסאמים והזכירו לפוקדי הפסטיבל שהשקט בשדרות הוא תמיד עניין זמני

חמשת הימים המוצלחים של פסטיבל קולנוע דרום כמעט והשכיחו לגמרי את מיקומו של האירוע על קו התפר, בטווח הקסאמים מול רצועת עזה. גם המשט ההומניטרי לעזה, שהסתיים בהרוגים, לא פגע באירוע למרות חששות המארגנים. אבל השקט, כך התברר הלילה (ה'), היה רק עניין של זמן.

 

שעה קלה אחרי הקרנת טרום הבכורה החגיגית של "פעם הייתי", סרטו החדש של הבמאי והתסריטאי אבי נשר, והרמת הכוסית השמחה שאחריה, עלה לבמה שברחבת הסינמטק בשדרות הזמר אביב גדג', לשעבר סולן להקת אלג'יר, להופעת הנעילה.


גדג' בשדרות. האדום עצר הכל (צילומים: תמר דהן)

 

הרחבה התמלאה באנשים, גדג' והלהקה חיממו כלים וקולות, הבירה זרמה כמו מים ואז זה התחיל. "צבע אדום", זעקו הרמקולים בהפתעה, והזכירו שבמקום הזה, שקט היא מילה יחסית וההפוגה תמיד זמנית. ההופעה הופסקה בעיצומה ואל מבנה הסינמטק הממוגן ומרכז הצעירים שבסמוך לו מיהרו מאות אנשים. בהתחלה זה נשמע כמו סרט. מישהו שאל: "זה אמיתי?" הרגליים הממהרות למצוא מקלט סיפקו לו את התשובה. דקות ספורות אחר כך, ספרו כמו במשחק כדורגל את הנפילות. שתיים באשדוד, אחת בזיקים, אחת בשדרות, מרחק לא רב מהסינמטק.

 

ברמקול הודיעו על רגיעה. גדג' חזר לבמה. הקהל חזר לאיטו לרחבה. כוחות המשטרה שאבטחו את המקום ביקשו לקפל את האירוע. "יש התרעות נוספות", אמר מפקד האזור, "אין צורך לזרוע פניקה, אבל צריך להיות זהירים". אבנר פיינגלרנט, ראש החוג לקולנוע במכללת ספיר ומייסד הפסטיבל, ניסה לדחות את הקץ אבל התרצה. "אני לא רוצה לקחת סיכונים", אמר פיינגלרנט, "זה מקום פתוח וריכוז גבוה של אנשים באזור אחד. זו התגרות".

 

כבר ביום שני, עם התפוצצות סיפור המשט במים הבינלאומיים ממערב לישראל, פיינגלרנט צפה פגיעה. "הייתי בטוח שלא נעבור את זה", הוא אומר. "אנשים פה זהירים, התבצרות בבית היא תגובה טבעית. אבל העיקר שהצלחנו להגיע לקו הסיום. זה לא ברור מאליו. החיים פה על הקצה מכל הבחינות". המסיבה נגמרה. הסטודנטים של ספיר הלכו לחגוג בקיבוץ ניר עם. אולי שם יהיה שקט יותר.


נשר (משמאל) ושותפיו ל"פעם הייתי". סרט שבא מהלב

 

ודווקא עכשיו מהדהדות תובנות מסרטו של אבי נשר שנבלע בכל ההמולה. במחברות קולנוע דרום, שמלוות את הפסטיבל ומציעות קריאה ביקורתית של הסרטים המוקרנים בו, יש התייחסות לסרט כאל חלק מטרילוגיה שמתייחסת אל האחר בחברה הישראלית, זה שנשאר בשוליה. שלושת חלקי הטרילוגיה - "סוף

העולם שמאלה", "הסודות" וכאמור, "פעם הייתי", שבמרכזו ניצולי שואה בעיר התחתית בחיפה של סוף שנות ה-60 - הוקרנו בעשור האחרון בהקרנות טרום בכורה בפסטיבל קולנוע דרום, ולא בכדי.

 

"אנחנו ילדים של מהגרים משם", אמר נשר לפני ההקרנה, "היינו משוכנעים שאנחנו היהודים החדשים. שהם הפרימיטיבים שהלכו כצאן לטבח וכשהבנו את מידת ההחמצה, כבר היה מאוחר מדי ומה שנותר זה לעשות על זה סרטים. עשיתי סרט על אבא שלי שאיננו ועל בני דורו, סרט עלי ועל הכאב. זה סרט שבא מהלב, סרט אישי ואני מקווה שהוא ייגע גם בלב שלכם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גדג'. השקט שאחרי
צילום: תמר דהן
נשר. שוב מתחיל בדרום
לאתר ההטבות
מומלצים