שתף קטע נבחר

ליברמן מגן על ההסברה: האופוזיציה פגעה במדינה

האחראי על מדיניות החוץ בימים של לחץ בינלאומי כמעט חסר תקדים - מפנה את חיציו דווקא כלפי פנים: "שמעתי דוברים רמי דרג מקדימה, וזו חציית קו אדום". בראיון ל-ynet אמר ליברמן כי יסכים להסרת הסגר על הרצועה, תמורת ביקורים לגלעד שליט. טורקיה, לדבריו, מנסה לחדש את האימפריה העותמנית

שר החוץ תומך בהסרת המצור על עזה תמורת ביקור של גלעד שליט - ותוקף את האופוזיציה על עמדותיה בעקבות התקרית הקטלנית על סיפון ה"מרמרה". אביגדור ליברמן אמר היום (א') בראיון ל-ynet: "אפשר לפתוח מעברים יבשתיים, בתנאי שייתנו נגישות לנציגי צלב אדום לבקר את גלעד שליט". שר החוץ, שאמור לעמוד בראש המאמץ בזירה הבינלאומית - דווקא מאשים את האופוזיציה שביקרה את זירת ההסברה שהופקרה: "אנשים שנכשלו פעם אחר פעם, במקום להודות בכישלון, להסיק מסקנות וללכת הביתה, כל מה שנשאר להם זה להטיח בוץ באחרים".

 

ליברמן דחה על הסף את הטענות כי אינו מתאים לתפקידו, וכי הוא מחבל ביחסי החוץ של ישראל: "מי שאומר את זה הם אנשים אומללים שאין להם שום טיעון אמיתי, רציני.

ביום שהייתה הפרשה עם הספינה הטורקית, ביום אחד היו כ-186 הופעות של אנשי משרד החוץ בעולם, ושל אנשים שגייסנו. כבר מיום חמישי, לפני הגעת המשט, התחלנו בהערכות מצב, הפעלנו חדר מצב והתכוננו. ההערכות שלנו היו מדויקות לגמרי. כל מה ששידרנו לראש הממשלה ולשביעייה היו שידורים נכונים".

 

ומה לגבי הירדמות ההסברה? "אני רק שר החוץ, אני לא דובר. היו לי כמה וכמה הופעות באותו היום. איך בדיוק הסבירו ציפי לבני ורמון את מלחמת לבנון השנייה ואת עופרת יצוקה? אני ראיתי שכל ההסברה שלהם הובילה להקמת ועדת גולדסטון. קצת צניעות. צריך קצת הערכה שקשורה לקרקע. להטיח האשמות באחרים זה הכי קל. מה הייתה התוצאה של לבנון השנייה, עם כל הדו"חות של וינוגרד וליפקין שחק, ותחקירים? חבל שלא האשימו אותי בלבנון השנייה ועופרת יצוקה. הייתי מתחיל עם זה. ומה היה אחרי ג'נין? גם בזה עוד לא האשימו אותי, על הכישלון ההסברתי בג'נין. אבל אנשים שנכשלו פעם אחר פעם, במקום להודות בכישלון, להסיק מסקנות וללכת הביתה, כל מה שנשאר להם זה להטיח בוץ באחרים".

 

"פרס ישראל על צביעות לקדימה"

לשאלה אם היה נכון לשלוח את סגנו, דני איילון - שעמד במוקד "תקרית השרפרף" עם השגריר הטורקי - להסביר את הטיפול הישראלי במשט, הוא משיב כי "לא שלחנו את דני איילון לטלוויזיה הטורקית באנקרה. הוא דיבר מצוין, ענה על השאלות, והוא אחד האנשים הטובים שיש לנו".

 

את המילים הקשות ביותר שומר ליברמן לעמיתיו באופוזיציה. "מקומם אותי הניסיון להפוך את צה"ל ואת המבצע הצבאי לחלק מהניגוח הפוליטי", הוא אמר. "שמעתי דוברים רמי דרג מקדימה, וזו חציית קו אדום, מה שהם עושים. מעולם לא ניסינו לעשות הון פוליטי ממבצע צבאי כזה או אחר, יותר מוצלח או פחות מוצלח. אחרי מלחמת לבנון השניה, אחרי שממשלה פה עמדה בסכנה והיה מבצע צבאי כנראה לא הכי מוצלח - דווקא הצטרפנו לממשלה כי צריך לשים את כל חילוקי הדעות הפוליטיים בצד".


החיילים בעימות על ה"מרמרה". "צה"ל אינו כלי ניגוח" (צילום: דובר צה"ל)

 

התנהגות האופוזיציה, לדבריו, פגעה במדינה. "אין ספק שהעדר התלכדות פנימית, ללא היכולת להתגבר על היצרים, במקרים שיש עימות צבאי - פוגע במדינה. הייתי מצפה שלפחות כל עוד חיילים פצועים שוכבים בבית החולים - שיואל חסון לא ירוץ לכנס את ועדת ביקורת המדינה, לבדוק מי אשם. אני לא ראיתי את אותו הלהט אצל חסון לא אחרי לבנון השנייה ולא אחרי עופרת יצוקה. יש פה ניצול ציני של הסיטואציה, וזה מקומם".

 

"טורקיה הולכת בדרכה של איראן"

ובעוד סוגיית המצור על עזה עולה לסדר יומם של השרים - אחרי שנים שלא התקיים דיון מעמיק בנושא - אמר ליברמן: "אתמוך בהסרת המצור בעזה. אפשר לפתוח מעברים יבשתיים, בתנאי שייתנו נגישות לנציגי צלב אדום לבקר את גלעד שליט. לא ייתכן שכל אירגוני השלום למיניהם, לא יבינו את הדרישה הבסיסית הזו של ישראל. לא ייתכן שהם יסרבו אפילו לבקשה לבקר את גלעד שליט. זו המשוואה. מוכנים להסיר את המצור, בתמורה לביקורים סדירים של הצלב האדום".

 

נושא נוסף אליו התייחש שר החוץ בהרחבה הוא המשבר ביחסים עם טורקיה - וגם כאן הוא מסביר, כי  התערערות היחסים היא "תוצאה של תהליך טורקי פנימי", שמהותו התנתקות מהחילוניות וניסיון להפוך את טורקיה לאימפריה. "אנחנו כיהודים, אף פעם לא רוצים להאמין את מה שאומרים לנו", הסביר. "האידאולוג של הממשלה הטורקית, זה שר החוץ אחמט דאוד אולו, כתב ספר על 'ניאו עותומניזם'. הם לא רק דיברו, אלא כתבו ספר שלם".


דאוד אולו עם פצועי המשט. "כתב ספר על 'ניאו עותומניזם'" (צילום: AP)

 

"הטורקים רוצים לחזור למעמד של האימפריה העותמנית, ולקבור את כל המורשת החילונית", קבע בפסקנות. "לא משנה מה נעשה, כל דבר שנעשה -

הם ינצלו את זה על מנת לנגח אותנו, להתעמת איתנו, כי זה לפי תפיסתם מביא לרווח בזירה המוסלמית ובזירה של העולם הערבי. העימות לא התחיל בממשלה הזו. ההשתלחות של ארדואן בפרס הייתה מזמן, ואפשר לראות בלחיצת כפתור את מה שהוא אמר על ישראל לאורך זמן. יש שם שינוי כיוון, ולא משנה מה נעשה".

 

הוא הקביל את הדבר למהפכה האיסלאמית באיראן: "בוא נאשים את עצמנו שחומייני תפס את השלטון. איראן הייתה בעלת ברית אסטרטגית של ישראל, אך קרה מה שקרה, והאיראנים שינו את המדיניות שלהם. אותו כיוון תופסת כעת גם טורקיה. לפחות כלפי ישראל, זה אותו הדבר. עכשיו ברור שהמשט היה פרובוקציה מתוכננת. עכשיו רואים את החיבור בין הארגון לבלדנים הצ'צ'נים. ראינו עשרות פעילי ג'האד שעלו בנפרד לאוניה והתכוונו לעימות הזה. עובדה שמחמש אוניות האנשים ירדו ללא שריטה, ורק מהטורקית אנשים ירדו כפי שירדו".

 

"חזרה לגבולות 67' תביא את הסכסוך לרעננה"

ליברמן לא שוכח לתקוף גם את שק החבטות הקבוע שלו, ערביי ישראל. "אני שמח שכל מה שדיברנו לפני הבחירות, על התלות של אזרחות בנאמנות, וכולם האשימו אותנו באלף ואחד חטאים, אנחנו מזהים את המגמות לפני כולם. אנחנו לא טרמפיסטים, אלא מדברים מתוך ניתוח עמוק ומעמיק, גם כשזה לא פופולרי. ראיתי אנשי קדימה ואנשי ליכוד מתחרים מי יביא חוק יותר מיליטנטי נגד ערביי ישראל. אמרנו את מה שאמרנו לא מתוך רדיפה, אלא מתוך ניתוח מעמיק".

 

לדבריו, פתרון הסכסוך צריך לכלול בתוכו בדרך כלשהי גם את אזרחי ישראל הערבים. "ברור לכולם, אלה לא עשבים שוטים. ערביי ישראל הם חלק מאותו מכלול - יחד עם הפלסטינים - ואין טעם לפתור את הבעיה הפלסטינית בלי לפתור את הבעיה של ערביי ישראל. חזרה לגבולות 67' לא תביא לא שלום ולא ביטחון, אלא תעביר הסכסוך לתוך כפר סבא ורעננה. לכן, כשמנסים לפתור הבעיה, צריך לפתור את כל המכלול. מה שראינו עם חנין זועבי, ומה שראינו לפני כמה חודשים עם עשרות אלפים עם תמונות של נסראללה, זה לא עשבים שוטים".


נסראללה מככב בסכנין. "לא עשבים שוטים" (צילום: AP)

 

מצב זה, לדבריו, צריך להכתיב את מדיניות ישראל במישור המדיני: "אנחנו מנסים בצורה מושכלת להציע כל מיני פתרונות. בלי מרכיב של חילופי שטחים ואוכלוסיות, המשא-ומתן כפי שהוא מתנהל היום, לא יביא לשום פיתרון. אין זה מקרה שמאז אוסלו ועד היום, במשך 16 שנה, לא הצליחו להגיע לשום הסדר. צריך לשנות את התפיסה לחלוטין.

 

"אני שומע את כל הצביעות של קדימה, שאומרת שאנחנו רוצים להיפטר מהשטחים כדי שלא נהיה מדינה דו-לאומית. הסוגייה הזו, והאם מדינת ישראל תישאר מדינה יהודית או מדינה דו-לאומית, לא תוכרע לא בחברון ולא בשכם. היא תוכרע באום אל-פחם ובג'לג'וליה. הוויכוח האמיתי היום הוא לא על הגבולות. אני מוכן לוויתורים טריטוריאלים, כשברור שכל המכלול על השולחן, כולל ערביי ישראל".

 

ליברמן דוחה את הטענות לפיהן ממשלת נתניהו הביאה לבידודה של ישראל בזירה הבינלאומית, ומגלגל שוב את האשמה לפתחה של קדימה.

"שמעתי המון טענות על איך צריך לפעול, והנה בגלל שכוחות האור בדמות קדימה לא בממשלה, אז הקואליציה הזו הביאה את ישראל לבידוד ולגינויים. צריך לתת להם פרס ישראל על צביעות".

 

"אנשים לא זוכרים, אבל את ההחלטה על המצור קיבלה ממשלת אולמרט, עם חיים רמון וציפי לבני", הוא מבהיר. "לבוא היום בטענה לממשלה הזו שבגלל המצור מגנים אותנו, אני חושב שכנראה החברים שם בונים על כך שהזיכרון - של הציבור, של העיתונאים ושל הפוליטיקאים - קצר מאוד. המשבר האמיתי עם הטורקים פרץ בזמן מבצע עופרת יצוקה. ועדת גולדסטון קמה בעקבות עופרת יצוקה, ומעולם לא האשמנו את הממשלה הקודמת. אנחנו עושים כמיטב יכולנתנו להדוף, ועושים את זה לא רע לדעתי. חגיגת הצביעות הזאת - לעתים אתה שואל את עצמך עד לאן, עד כמה רחוק הם מוכנים להגיע בגלל תאוות שלטון ורצון לשבת בכורסת המיניסטר?".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לעתים אתה שואל את עצמך עד לאן". ליברמן
צילום: מתי אלמליח
האלימות על ה"מרמרה". "חיבור לבדלנים צ'צ'נים"
צילום: דובר צה"ל
עוד לא ראה ביקור. גלעד שליט
צילום רפרודוקציה: עמית מגל
מומלצים