שתף קטע נבחר

היסטוריה: חוק תרומת הביציות עבר בכנסת

עשור של דיונים ודחיות הסתיים היום: חוק תרומת הביציות עבר בקריאה שנייה ושלישית - ויאפשר לראשונה השתלת ביציות מנשים בריאות עד גיל 54. המשמעות: פתרון למחסור בביציות בארץ שמאלץ נשים לקבל טיפולים יקרים בחו"ל. נשים בין גילאי 21 עד 35 יוכלו לתרום ביציות בכפוף לבדיקה ע"י ועדה

נשים וזוגות רבים בישראל חיכו לרגע הזה: חוק תרומת הביציות עבר הערב (ב') בקריאה שנייה ושלישית - ושם סוף לעשור של דיונים, דחיות והסתייגויות לחוק. הוא צפוי לפתור את מצוקתן של נשים רבות הנוסעות לעבור טיפולים בחו"ל בשל המחסור החריף בביציות בארץ. החוק מיועד לנשים מגיל 18 עד גיל 54, אוסר על סחר בביציות ומתיר לאישה לקבל גם תרומת ביציות לא אנונימית מקרובת משפחתה. 

 

בניגוד למצב שהיה קיים עד היום, החוק מאפשר גם לנשים שאינן עוברות טיפולי פוריות לתרום ביציות. נשים בין גילאי 21 עד 35 יוכלו לתרום ביציות בכפוף לאישורים רפואיים ולבדיקה על ידי ועדה שתוודא כי אין חשד לסחר בביציות. התורמת תוכל לייעד את תרומתה לאישה מסוימת. תרומה שכזו מותרת לכל היותר שלוש פעמים ובהפרש זמן של שלושה חודשים בין תרומה לתרומה. התורמת תקבל פיצוי כספי, בדומה לפיצוי שמקבל תורם זרע, שצפוי לכסות את הוצאותיה. הסכום ייקבע בתקנות לאחר אישור החוק.

 

לא מקפחים גם את זכויות הילד

חבר הכנסת חיים כ"ץ, יו"ר ועדת העבודה והרווחה דיבר מעל דוכן המליאה על הדחיות הרבות שעבר החוק, וציין: "עשר שנים חיכינו לרגע הזה. החוק הוא בשורה גדולה לנשים רבות ולמשפחות רבות. אין לי ספק שהצעת חוק זו היא מהחשובות ביותר בתחום הבריאות". הצעת החוק עברה ברוב של 25 חברי כנסת, ללא נמנעים או מתנגדים.

 

לפי הצעת החוק, יוקם מאגר מידע שבו ניתן יהיה לברר לפני תרומת הביצית אם יש קרבת דם בין התורמת לנתרמת או לבן זוגה. כמו כן, הנתרמת תקבל לפני התהליך מידע באם תורמת הביצית נשואה או שאינה בת דתה.

 

בנוסף, יוקם גם "מרשם ילודים", באמצעותו יוכל ילד מעל גיל 18 שנולד מתרומת ביצית לפנות לבית המשפט ולדעת אם תורמת הביצית היא בת אותה דת של הוריו וכן לוודא לפני נישואיו שאין קרבת דם בינו לבין בת זוגו, אם אחד מהם נולד מתרומת ביצית.

 

החוק בראי הדחיות

מאז פרשת ד"ר ציון בן רפאל, ששאב וסחר בביציות מגופן של נשים שעברו טיפולי הפריה, פסקו כמעט לגמרי תרומות ביצית בישראל והאפשרות הכמעט יחידה בפני נשים הסובלות מבעיות פוריות וזקוקות לתרומת ביציות היתה לרכוש ביציות בחו"ל.

  

הציפייה של הגופים העוסקים בפוריות היא כי החוק יקל על ישראליות הנזקקות לתרומת ביצית. כיום, בהיעדר ביציות לתרומה בישראל, נאלצות נשים רבות לנסוע לחו"ל ולקבל תרומת ביצית שם, בעלות של כ-5,000 דולר למחזור טיפולים אחד. 

 

נושא תרומת הביציות בישראל אינו מסודר כיום בחוק. במשך כעשור דנו מומחים בתחומים שונים וגיבשו הצעת חוק שהוגשה על ידי משרד הבריאות. הצעת החוק

עברה בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת ונדונה בוועדת העבודה הרווחה והבריאות. טרם הועברה ההצעה להצבעה שניה ושלישית בכנסת, הוחלט על הליכה לבחירות והנושא הוקפא. עם כניסתו של סגן שר הבריאות ליצמן לתפקידו, אמור היה להחיל דין רציפות על ההצעה, אך התמהמה לעשות זאת.

 

עדת הבריאות של הכנסת, שדנה בנושא כבר לפני כחמישה חודשים, ניסתה להציב אולטימטום לליצמן, ויושב ראש הוועדה ח"כ כץ ציין כי לאחר פגרת הכנסת יפעל לקדם את חוק הביציות. חוק תרומת הביציות עבר בוועדת השרים לענייני חקיקה בפברואר השנה. ב-17 במאי השנה, אישרה ועדת הבריאות של הכנסת את חוק תרומת הביציות לקריאה שנייה ושלישית.

 

לפי ההערכות, כמה אלפי נשים בישראל ממתינות לתרומת ביצית לצורך טיפולי פוריות. נכון להיום החוק בישראל מתיר לשאוב ביציות רק מנשים שעוברות ממילא טיפולים כאלו, לשימושן האישי וכתרומה. מנתונים שאספו בעמותת "חן לפיריון וחיים" עולה כי 15 אלף נשים עוברות טיפולי פוריות מדי שנה, רק כ-1,500 מתוכן מתאימות לתרומת ביצית ורק 150 מהן היו מסכימות לתרום אם היו מתבקשות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
רוצה להיות אמא בגיל 54? המדינה מאחורייך
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים