שתף קטע נבחר

מחאה: למה כניסה לתערוכת ביומד עולה 460 ש'?

לראשונה, מארגני תערוכת ILSI-ביומד גובים 460-410 שקל כניסה לכל משתתף בתערוכה, האירוע הבינלאומי החשוב ביותר בתחומי הביוטכנולוגיה, מכשור רפואי והפארמה, הנערך בישראל. "לחברות סטארט אפ צעירות אין כסף לשלם", אומר יוסי בורנשטיין, מנכ"ל קבוצת שייזים. גורם אחר: "התעשייה רותחת, נערוך פגישות בלובי, זה מביך". המארגנים: "זה סכום סמלי"

מאפס שקלים ל-460-410 שקל לאדם: זו הקפיצה במחיר שחברות סטארט אפ קטנות כגדולות נאלצות לשלם השנה בכניסה לתערוכת הביומד ILSI השנה, נדבך חשוב באירוע השנתי והבינלאומי לחברות סטארט אפ בתחומי הביוטכנולוגיה, מכשור רפואי והפארמה. האירוע, שנערך בדייויד אינטרקונטיננטל, פרוש על גבי 3 ימים (16-14 ביוני), ומורכב מכנס ומתערוכה. על הכנס, הכולל הרצאות, משלמים המשתתפים כ-1,500 שקל, מאז היווסדו. התערוכה לעומת זאת, היתה חינמית בשנים קודמות. המשתתפים - מציגים ואורחים כאחד טוענים: התעריף הנוכחי הוא כזה שחברות רבות לא יכולות לעמוד בו.

 

יוסי בורנשטיין, מנכ"ל קבוצת שייזים אחזקות, אחד ממייסדי ILSI וחבר הנהלה לשעבר, הוא מראשי המתנגדים לתשלום הזה, יחד עם שניים מבכירי התעשייה: זאב זליג, מנכ"ל ג'נזיים ישראל, ואבי הופשטיין, מנכ"ל הדסית. "ההחלטה על גביית תשלום כזה בכניסה אינה לטעמנו", הוא מסביר. "זה מוקד נטוורקינג אדיר לתעשייה שלנו, אבל לחברות הזנק צעירות אין כסף לשלם יותר מ-400 שקל לכל אדם. הרי יש להן מחסור עצום במשאבים. גם לא הגיוני, שמי שמגיע לפגישה של שעה ישלם כמו מי שיש לו כמה פגישות, במשך כמה ימים".

 

בורנשטיין ואחרים יזמו לאחרונה עצומה נגד הגבייה הזאת שגובים הארגון ומארגני הכנס, חברת "כנס". יותר מאלף איש חתמו על העצומה, כולל 200 מנכ"לים של חברות סטארט אפ. רובם טוענים שגילו על הגבייה מאוחר מדי, ובאשמתה, רוב אנשי התעשייה לא יגיעו לתערוכה והמפגשים עם המשקיעים מחו"ל יערכו בבתי הקפה בקרבת המלון. 

 

"יותר חברות בינלאומיות, פחות חברות ישראליות"

חשיבות ההגעה לתערוכה מתחדדת, לנוכח העובדה שהגיעו אליה השנה נציגים רבים יותר מחו"ל, הישג מרשים במיוחד לנוכח המצב המדיני המעורער של ישראל. מבריטניה, למשל, הגיעה משלחת ובה נציגי 23 חברות. על החשיבות של התערוכה מעיד גם בואם ארצה של ריינר ברודרלה, השר לכלכלה וטכנולוגיה של גרמניה, ודניוס קרייביס, שר הכלכלה של ליטא.

 

"אני נמצא כעת בתערוכה, משום שאני אחד המציגים הגדולים בה, ולא היתה לי ברירה אלא לשלם", מעיד בורנשטיין. "אבל אני רואה שכמות המבקרים דלילה בהרבה משנה שעברה. לפני הנתונים של המארגנים, 4,000 איש נרשמו לתערוכה, מתוכם 1,500 מחו"ל, בעוד שבשנה שעברה נרשמו 6,500 איש מתוכם 800 מחו"ל. הם הפסידו אלפיים ישראלים. זה גם פוגע בי, כמציג.

 

"אנשים בכל זאת מגיעים כי הם תלויים בתערוכה הזאת, זה מקום המפגש העיקרי למינגלינג וכאן החברות מוצאות מימון למחקרים שלהן. לא ביקשנו שהכניסה תהיה לגמרי בחינם, אבל יש הבדל בין גבייה של 50 שקל לאדם, לבין גביית סכומים כאלה גבוהים. אין לנו שום דבר נגד המארגנים, להיפך, אבל אנו חושבים שבנושא הספציפי הזה הם עשו טעות מאוד גדולה. נכון שהמארגנים צריכים להרוויח, אבל הרבה מאוד אנשים לא יוכלו להגיע השנה לכנס אז מה עשינו בזה? אם חברות בתחום יצביעו ברגלים, ILSI יחדל מלהיות גוף שמייצג את התעשייה. אנחנו מקווים שהמחאה תוביל לכך שהסיפור הזה לא יחזור על עצמו בפעם הבאה".

 

"נערוך פגישות בלובי. זה פשוט מביך"

רקפת רוזנפלד מחברת הפרמבצטיקה, HQL, טוענת שאנשי החברה שלה לא יכולים להרשות לעצמם את מחיר הכניסה, אבל הם בכל זאת יגיעו, בזיעת אפם. "החברה שלי נמצאת כרגע בשלהי סיום סדר גיוס ראשון, לכן זו חברה של אנשים שעובדים בהתנדבות", היא מספרת. "המארגנים טוענים שדובר על העלאת מחיר בתערוכה של השנה שעברה. אני לא שמעתי זאת, ומסתבר שאנשים רבים פספסו את ההודעה. למרות שאין ביכולתנו להגיע לתערוכה, החשיבות של החשיפה לאנשים שמסתובבים שם, מבחינת שת"פים בעתיד - ברורה מאוד.  .לכן כנראה נגיע כי אנו רוצים את החשיפה".

 

החותמים על העצומה שלחו מספר מכתבי מחאה למארגנים בהם טענו כי הגבייה הזאת פוגעת באפקטיביות של האירוע החשוב ביותר של התעשייה. "בשנה שעברה התקיימו בהתאם לפרסומים שלכם כ-2500 פגישות, ואילו השנה אושרו עד כה כ-1,000 פגישות בלבד", נאמר באחד המכתבים. נתון זה משקף ירידה של 60% במספר הפגישות אשר נקבעו השנה לעומת השנה שעברה".

  

המארגנים טוענים שהעלות ההקמה השנה גבוהה יותר. אבל גורם החתום על העצומה אמר ל-ynet "לטענתנו - זה לא נכון. כל סעיפי התקציב שלהם היו קיימים גם בשנים קודמות למעט סעיף קטן שסובסד כניסת סטודנטים. לאירוע יש יותר ספונסרים מבשנה שעברה ודמי הקמת דוכן בתערוכה גבוהים יותר ב-7%.

 

"התעשייה רותחת. ידוע שיש בעיית כסף כרגע בהייטק, וידוע שלגייס כסף זה קשה. בערך רבע מהחברות הקפיאו פעילות ונסגרו מתחילת המשבר. אז בתקופה כזאת לבקש סכום כזה, זה בעייתי. זה יוצר מצב מאוד לא נעים: חברות עסקיות רציניות מגיעות מחו"ל ואנחנו נצטרך לשבת איתן בלובי של המלון. אני שומע את זה גם מגופים ממשלתיים שמביאים משלחות מחו"ל - זה פשוט מביך. הם אומרים שהם רוצים לסנן את הנכנסים לתערוכה, כדי למנוע כניסה של כל מיני מחפשי עבודה. אבל אני את העבודה שלי מצאתי דרך התערוכה הזאת. מחפשי העבודה הם התעשייה של השנים הבאות. הם פוגעים בפיתוח של התעשייה בתקופה מאוד קשה".

 

תגובה: "בשורה התחתונה - מדובר בעסק"

מחברת "כנס" נמסר בתגובה: לכנס ILSI-ביומד ישראל 2010 שייערך בשבוע הבא בתל-אביב, מתלווה מדי שנה תערוכה, שאכן, בשנים הקודמות היתה ללא תשלום. השנה, החליטה הוועדה המארגנת של האירוע, שבה חברים נציגי משרדי הממשלה, אנשי חברת כנס וחברי דירקטוריון איגוד מדעי החיים הישראלי, לגבות דמי כניסה - מהלך שמקובל בכל התערוכות בתחומי מדעי החיים בחו"ל, רק ששם, גובים סכומים גבוהים בהרבה.

  

"הכנס והתערוכה גדלים משנה לשנה בהיקפם ובתכנים. מדובר בכנס הבינלאומי השני בגודלו בתעשייה אחרי ארה"ב. השנה הושקעו למעלה ממיליון שקלים בפעילות שיווקית - רק בחו"ל - לטובת הבאתם ארצה של משלחות קניינים, מרצים מהשורה הראשונה ועיתונות זרה. מעבר לכך, בכנס הקרוב אף התווספה פעילות חדשה מסובסדת בתערוכה וניתנה הזדמנות לחברות הזנק מקומיות להציג את פעילותן.

  

"צריך לזכור כי בשורה התחתונה מדובר בעסק. נכון, עם הרבה ציונות (בלי מרכאות) ועם הרבה רצון לספק את הרוח הגבית הדרושה לענף הביומד הישראלי, אך עם רצון להמשיך ולהתפתח גם הלאה. הסכום הסמלי שייגבה עבור הכניסה, לא מכסה את העלויות הכרוכות ב'הרמת' הכנס והתערוכה (ואי אפשר הרי לנתק בין השניים!), אך יתרום את חלקו בשמירה על האיכות הגבוהה לה מצפים המבקרים גם השנה.

  

"כרטיס הכניסה אף מקנה למבקר אפשרות לעשיית שימוש במערכת נטוורקטינג חכמה וממוחשבת, שמאפשרת לו לקבוע פגישות מראש בשטח התערוכה ובמהלך הכנס עם כ-7000 המשתתפים הצפויים, ביניהם, מנכ"לים ובכירי חברות הביו-פארמה והמיכשור הרפואי, מדענים וחוקרים, יזמים, מעצבי דעת קהל בתחום, מנהלי קרנות הון סיכון ומשקיעים פרטיים מהארץ ומהעולם. 4000 הנרשמים לאירוע (נכון לזמן מתן התגובה), כנראה מסכימים עם ההחלטה המדוברת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
ביומד בשנים קודמות: התערוכה לא עלתה כסף
צילום: שי רוזנצוויג
מומלצים