שתף קטע נבחר

איך אומרים תנאים סוציאליים בסווהילי?

שוק העבודה הגלובלי ומגמות ה"רילוקיישן" עשויים להתפוצץ לך בפרצוף כשהמעסיק נקלע לקשיים או שיש מחלוקת. חוקי איזו מדינה חל על חוזה העסקה, מתי אפשר "לברוח" לחיק החוק הישראלי, ואיך לשמור על זכויותך בחוזה - בפנים

שוק העבודה הגלובלי מציע כיום הזדמנויות חדשות. בשנים האחרונות פורצות חברות ישראליות לשוק הבינלאומי ופותחות סניפים בחו"ל, במקביל חברות זרות פותחות סניפים בארץ ואף מעסיקות ישראלים בסניפים שלהם בחו"ל.

 

 

ההזדמנות לבצע רילוקיישן מהווה במקרים רבים הזדמנות של פעם בחיים להיחשף למדינה חדשה, ליהנות מתנאי עבודה משופרים ולקדם את הקריירה במקביל. עם זאת, תנאי העבודה הקורצים עשויים להתגלות כאליה וקוץ בה כאשר יחסי העבודה באים לקיצם, או כאשר המעסיק נקלע לקשיים.

 

אמריקני, ישראלי או דרום אפריקאי? איזה דין יחול על העובד

הנושא החשוב ביותר שיהיה על עובד לתת עליו את הדעת לפני חתימתו על חוזה ההעסקה, הוא איזה דין יחול עליו במידה ותתעורר מחלוקת משפטית. מקובל לשלב בחוזה העבודה הוראה מפורשת לפיה יחול על ההתקשרות או על החוזה, דין מדינה מסוימת, אותו בחרו הצדדים. נוסף על כך, הוראה הנקראת 'תניית שיפוט', תקבע לאיזו מדינה סמכות שיפוט במקרה שמתעוררת מחלוקת.

 

עם זאת, גם כאשר קיימת תנייה מסוג זה, מתוך הנחה כי הצדדים לחוזה העבודה אינם שווים בכוחם, בית הדין משאיר לעצמו את הזכות ליטול סמכות שיפוט ולהחיל את הדין הישראלי במקרים מסוימים. בין המקרים הללו, מקרים בהם לא קיימת זיקה אמיתית למדינה שהוגדרה בתנייה, מקרים בהם לא יוכל העובד לקבל משפט הוגן לפי דין המדינה המוגדרת ומקרים בהם תניית השיפוט באה לנצל חוקי עבודה מקומיים על מנת להרע את תנאיו של העובד ביחס לאלו שהיה זוכה להם בישראל.

 

כך למשל, בתביעה לפיצויי פיטורין וזכויות סוציאליות הקשורות בפיטורין שהוגשה על ידי עובדים פלשתינים שהועסקו במפעל ישראלי באזור תעשיה ארז שברצועת עזה ונאלצו להפסיק את עבודתם עקב ההתנתקות. בית הדין לעבודה נדרש להחליט איזה דין חל על העובדים, המצרי או הישראלי.

 

בית הדין קבע כי החלת הדין המצרי הייתה מסירה מהעובדים הפלשתינים את ההגנות הניתנות על ידי משפט העבודה תוך פגיעה בזכות יסוד והפלייה פסולה בין העובדים הישראלים במקום העבודה לפלשתינים. אי לכך ולאור העובדה שמירב הזיקות הן לדין הישראלי החליט בית הדין להחיל את הדין הישראלי על המקרה.

 

איפה להגיש תביעה?

אזרח ישראלי יכול להגיש לבית הדין לעבודה בישראל, תביעה בנושא דיני עבודה בין אם הועסק על יד חברה ישראלית ובין אם הועסק על ידי חברה ממדינה זרה. ובית הדין יבחן האם יש להחיל את הדין הישראלי והאם הוא בעל סמכות השיפוט. הבדיקה תיעשה תוך בחינה האם יש פורום זר בעל סמכות שיפוט אשר מתאים יותר לדון במקרה או האם בית הדין לעבודה הינו 'הפורום הטבעי', כלומר המתאים ביותר.

 

בעבר נגזרה סמכות השיפוט בדיני עבודה מבדיקה האם מרבית הזיקות המשפטיות הן לישראל או למדינה אחרת. כיום ישנם שיקולים נוספים וההחלטה נעשית תוך התחשבות בכלל נסיבות המקרה ובשיקולי עשיית צדק.

 

בחינת זיקה משפטית נעשית באמצעות בחינת שאלות מנחות לדוגמא: האם מדובר במעביד ישראלי והאם קיימת זיקה חד משמעית לדין הישראלי ולערכאות השיפוט בישראל? היכן מתרחשת העבודה? האם יש בהסכם ההתקשרות זיקה לישראל? היכן נחתם ההסכם? האם התשלום נעשה במטבע זר או במטבע ישראלי? היכן מופקד שכרו של העובד?

 

כך למשל במקרה בו פוטר עובד ישראלי מעבודתו בחברה דרום אפריקאית שפעלה בדרום אפריקה תוך הפרת החוזה שנחתם עמו. בית הדין הארצי לעבודה פסק כי חרף העובדה שהחברה רשומה ופועלת בדרום אפריקה, לבית הדין הישראלי סמכות לדון במקרה. זאת משום שמירב הזיקות, כגון היות גרעין השליטה בחברה ישראלי, והעובדה כי החוזה נכרת בישראל ואף נכתב בו כי יוחל עליו החוק הישראלי, היו לדין הישראלי.

 

פסק הדין כלל גם התייחסות לעובדה שלא היה זה העובד שבחר בסיום ההעסקה ושנאלץ עקב כך לשוב לישראל. בית הדין לקח בחשבון גם את הקשיים העומדים בפני עובד בניהול הליך משפטי במדינה זרה כאשר הוא נמצא בישראל.

 

איך יוצאים מהסבך?

עידן הגלובליזציה הציב בפני עובדים אתגרים אשר לא נדרשו להתמודד עמם בעבר. תרחיש בו עובד ישראלי מועסק על ידי חברה קפריסאית שהיא חברת בת של חברה אמריקנית, הרשומה באנטיגווה ומקום עבודתו בהודו, כלל אינו דמיוני. לכן כדאי לנקוט בצעדים הבאים לפני החתימה על חוזה העבודה:

 

• בררו כמה שיותר על חוקי העבודה המקומיים במדינה אליה אתם עתידים לעבור. דיני העבודה בישראל אינם מתירים להפלות בין עובדים מקומיים לעובדים זרים ואם תנאי החוזה מפלים אתכם לרעה, אם ייקבע כי חל החוק הישראלי, יהיה חוזה העבודה בלתי חוקי. תוכלו למצוא מידע רב על חוקי העבודה השונים של כל מדינה באתר של ארגון העבודה הבינלאומי.

 

  • במידה ועבדתם עד כה בסניף ישראלי של "החברה המניידת" והינכם צפויים לשוב לישראל בתום פרק זמן שנקבע, תוכלו לנסות לשלב בחוזה התחייבות מצד החברה כי סוגיות הקשורות לסיום יחסי עובד מעביד יידונו בערכאות שיפוטיות בישראל ולפי הדין הישראלי.

 

  • כדאי לשלב בחוזה הוראה מפורשת המגדירה איזה דין יחול על החוזה במקרה של מחלוקת. זאת, על מנת למנוע קשיים במידה ויש צורך לתבוע את זכויותיכם בעת ניתוק יחסי עובד מעביד.

 

  • אם המעסיק אינו מעוניין להכניס להוסיף הוראה אשר מעניקה סמכות לערכאות המשפטיות בישראל, אינכם חייבים להסתפק בסעיף כללי שקובע שהתנאים יהיו לפי הדין המקומי. תוכלו לבקש מהמעביד לפרט את הזכויות בחוזה העבודה. כך תדעו בדיוק כמה ימי חופשה תקבלו, כמה הודעה מוקדמת תינתן לכם במקרה של פיטורין, מהו אורך שבוע העבודה וכמה ישולם לכם בעבור שעות נוספות.

 

  • מומלץ לבחון גם תנאים שאינם חובה חוקית אולם נהוגים במדינה. בארצות הברית למשל, עד כה, לא חלה על המעביד חובה חוקית לתת ביטוח רפואי לעובדיו אולם הדבר נהוג במרבית מקומות התעסוקה.

 

  • נסו לברר כמה שיותר פרטים אודות החברה. בדקו היכן היא רשומה, היכן יש לה משרדים, איפה עיקר פעילותה ומי גרעין השליטה של החברה. כל אלו יסייעו לכם להתכונן להחלת הדין הרצוי ולביסוס סמכות שיפוט במקרה שתתעורר מחלוקת בנושא.

 

הכותב, עו"ד אריק שלו, הוא בעל משרד עו"ד העוסק בדיני עבודה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים