שתף קטע נבחר

ועדת טירקל: אלוף, משפטן משקיף צפון-אירי וקנדי

בעקבות הלחץ העולמי, יבקש מחר נתניהו מהממשלה לאשר את הרכב הוועדה לבדיקת ההשתלטות על המשט מעזה. בין חברי הוועדה: חתן פרס ישראל למשפט שבתאי רוזן, נשיא הטכניון לשעבר עמוס חורב והמשקיפים ויליאם דיוויד טרימבל וקן ווטקין

ועדת החקירה יוצאת לדרך. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הנחה את מזכיר הממשלה, צבי האוזר, להביא לאישור הממשלה היום (יום ב') הצעת החלטה למנות ועדה ציבורית בלתי תלויה לבדיקת הסתבכות הפעולה לעצירת המשט לעזה. הוועדה תהיה תלויה בתחקירים של האלוף גיורא איילנד לבדיקת פעולות צה"ל. ארצות-הברית בירכה על הקמתה.

 

 

בהודעת לשכת ראש הממשלה נכתב, כי בראש הוועדה יכהן שופט בית המשפט העליון בדימוס, יעקב טירקל. חברי הוועדה יהיו הפרופסור למשפט בינלאומי, שבתאי רוזן - חתן פרס ישראל למדעי המשפט וחתן פרס האג למשפט בינלאומי - והאלוף (מיל') עמוס חורב, לשעבר נשיא הטכניון.

 

שני משקיפים זרים ימונו לוועדה. הראשון הוא הלורד ויליאם דיוויד טרימבל מצפון אירלנד, חתן פרס נובל לשלום, והשני הוא המשפטן הבינלאומי קן ווטקין, לשעבר הפרקליט הצבאי הראשי של קנדה. המשקיפים ייטלו חלק בדיונים ובהתייעצויות, אך לא תהיה לכם זכות הצבעה.


ההשתלטות על המרמרה. כדורי צבע, סכינים - ונשק חם (צילום: דובר צה"ל) 

 

לדברי נתניהו, העקרונות שהנחו אותו בהחלטה היו "לשמור על חופש הפעולה של חיילי צה"ל ולהגן על עצמאות ואמינות מוסד התחקור המבצעי של צה"ל, וכן לתת מענה אמין, שקוף ובלתי תלוי לשאלות שהעלו המדינות האחראיות בקהילה הבינלאומית לגבי האירוע הימי ומידת התאמתו לכללי המשפט הבינלאומי".

 

בירושלים אמרו הלילה כי "ההחלטה באה על רקע ההכרה שכחברה במשפחת העמים הנאורים, ישראל מחויבת לכבד את המשפט הבינלאומי. בעקבות טענות שעלו בדבר ההיבטים המשפטיים הנוגעים לפעולות שננקטו בפעולה לעצירת המשט, החליט ראש הממשלה להציע הקמת ועדה שתבדוק היבטים אלה".

 

הבית הלבן בירך על ההחלטה. "ממשלת ישראל עשתה צעד חשוב קדימה", נכתב בוועדה. "לישראל יש מערכת צדק צבאית שעומדת בסטנדרטים הבינלאומיים ומסוגלת לבצע חקירה רצינית ואמינה. ההצעה לחקירה עצמאית תעמוד בסטנדרטים של חקירה מהירה, בלתי תלויה, אמינה ושקופה". עוד נמסר כי האמריקנים מצפים לחקירה מהירה ולפרסום הממצאים בפומבי.

 

ייבדקו: הפשיטה וזהות הנוסעים

הוועדה תבדוק האם הפעולות שנקטה ישראל למניעת הגעת כלי השיט לחוף עזה תאמו את כללי המשפט הבינלאומי. הוועדה תתייחס לשלושה נושאים: בחינת הנסיבות הביטחוניות להטלת הסגר הימי, התאמת הפעולות שננקטו על-ידי ישראל לאכיפת הסגר לכללי המשפט הבינלאומי בעת ההשתלטות על המשט וכן בחינת הפעולות שננקטו על-ידי מארגני המשט, המשתתפים בו וזהותם.

 

לפי הודעת לשכת ראש הממשלה, "הוועדה תוכל לבקש מכל אדם או גוף להעיד בפניה או למסור לה מידע בדרך אחרת, בנושאים שהוועדה סבורה שהינם רלוונטיים לדיוניה. כל גורם ממשלתי הנוגע בדבר ישתף פעולה באופן מלא עם הוועדה ויעמיד לרשותה מידע ומסמכים הדרושים לה לצורך מילוי תפקידה".

 

בנוסף, "הוועדה תהא רשאית לבקש כל מידע מראש הממשלה, שר הביטחון,

יתר השרים והרמטכ"ל, לרבות בדרך של העדה בפני הוועדה". ישיבות הוועדה יהיו פומביות או סגורות, כפי שתקבע הוועדה, ולפי החלטת היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, העדויות שיישמעו בה לא ישמשו הליך משפטי עתידי.

 

בנוגע לבדיקת פעולות צה"ל, נקבע כי "הוועדה תפעל בכל הנוגע לאנשי צבא וליתר אנשי כוחות הביטחון רק באופן הבא: היא תקבל לעיונה את המסמכים הדרושים לה וכן תוכל לבקש מראש צוות תחקיר המומחים שהוסמך על-ידי הרמטכ"ל, האלוף במיל' גיורא איילנד, להעביר לעיונה את סיכומי התחקירים המבצעיים שבוצעו בעקבות האירוע. סברה הוועדה לאחר עיון בסיכומי התחקירים שקיים צורך בהעמקת או בהרחבת התחקירים, תוכל לבקש מאיילנד להורות לעשות כן".


פורסם לראשונה 13/06/2010 23:42

 

בהכנת הידיעה השתתף יצחק בן חורין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טירקל. בראש הוועדה
צילום: חיים צח
נתניהו. "לתת מענה אמין"
צילום: רויטרס
חורב. נשיא הטכניון לשעבר
צילום: צביקה טישלר
צילום: אתר צבא קנדה
ווטקין. המשקיף הקנדי
צילום: אתר צבא קנדה
טרימבל האירי. זוכה פרס נובל לשלום
צילום איי פי
מומלצים