שתף קטע נבחר

מה עושים עם הבלגן של ניר?

הכל נופל לו מהידיים וכל דבר לוקח לו המון זמן: להתלבש, לארגן את הילקוט, להכין שיעורים. אורית פינצ'בסקי, מרפאה בעיסוק, מספרת על ניר, הסובל מקשיי סדר והתארגנות

לפי שנה בערך הגיע אלי לאבחון ניר בן ה-8 עם אימו. במפגש הראשון ביקשה האם לשוחח איתי כמה דקות בפרטיות, לפני שנתחיל באבחון. ניר נשאר בחוץ והאם נכנסה לחדר והתיישבה.

 

"יש לי כל כך הרבה דברים לספר. אני רק מקווה שאצליח להסביר הכול", אמרה ונאנחה. "אז קודם כל, ניר לא מפסיק לזוז. את תכף תראי את זה פה. אי אפשר לפספס. חוץ מזה, הוא קופץ מדבר לדבר. כשהוא משחק, הוא מתחיל משחק אחד ומיד עובר למשחק אחר, בזמן שהוא משאיר את המשחק שהתחיל על הרצפה. את תראי שגם פה תוך שנייה החדר כולו יהיה הפוך.

 

"כשהוא מכין שיעורי בית קשה לו תמיד להתחיל. הוא צריך שאני אשב איתו ואם אני הולכת לרגע לחדר אחר, הוא מפסיק ומתעסק במשהו אחר. כשהוא משחק במחשב לעומת זאת, הוא לא צריך אף אחד והוא יכול לשבת שעות בלי לקום. בלימודים הוא צריך עזרה. לא בהכל, בעיקר בשאלות מורכבות והוא גם צריך שאני אעזור לו להכין מערכת שעות (תיק).

 

"להתלבש לוקח לו המון זמן, אז מכיוון שאין מספיק זמן בבוקר, אנחנו מתלבשים בערב בבגדי בית הספר ובבוקר הוא הולך עם הבגדים שהוא ישן איתם. בבית הספר הוא כל הזמן מאבד ציוד, הדברים נופלים מהתיק והוא לא שם לב לזה. אני קונה כל שבוע חבילת טושים וחבילת עפרונות, אבל אחרי שלושה-ארבע ימים הכול נאבד. חוץ מזה, הוא מאוד איטי בהעתקה מהלוח והכתיבה במחברת היא בבלגן שלם.

 

"בספורט הוא דווקא בסדר, אבל לפעמים אני רואה אותו קצת איטי לעומת ילדים אחרים. למשל, במשחק כדורגל עד שהוא רץ ומגיע לשער, הכדור כבר עובר לקבוצה השנייה. חוץ מזה, הוא רב הרבה אם אחותו הקטנה, מציק לה ולוקח ממנה משחקים. להגיד לך את האמת, אני כבר לא יודעת מה לעשות איתו. בזמן האחרון, אין דבר שבו אני לא צריכה לעזור לו או להשגיח עליו. אני ממש מרגישה מותשת, את חייבת לעזור לי.

 

פרופיל של בלגניסט

אם במקרה התיאור של ניר נשמע מוכר או שהוא מתאר באופן מדויק את ילדכם, אתם לא לבד. עשרות ילדים מופנים מדי שבוע לאבחון וטיפול בריפוי בעיסוק, עקב קשיי התארגנות וסדר. קשיים אלו נקראים קשיים בתפקודים ניהוליים.

 

תפקודים ניהוליים הם תפקודי חשיבה גבוהים, שנפגעים לרוב בעקבות או במקביל ללקות קשב וריכוז המלווה באימפולסיביות (פזיזות) ותנועתיות יתר. באופן כללי, קיימים שני סוגים של תפקודים ניהוליים: תפקודי חשיבה הכוללים יכולות תכנון, ארגון, ניהול זמן וזיכרון עבודה. לצדם קיימים תפקודים רגשיים הכוללים בין היתר יכולת עיכוב תגובה, יזימה (להתחיל פעילות) והתמדה בפעילות.

 

הסיפור של ניר הוא דוגמה לילד שמציג קשיי קשב (המלווים באימפולסיביות ותנועתיות יתר) וקשיים בתפקודים ניהולים. אמו הסבירה בצורה כל כך ברורה את קשייו של ניר עד כדי כך שכבר במהלך השיחה אפשר היה לבנות את פרופיל קשייו ולתרגם כל חלק בסיפור לסימן של קושי ספציפי.

 

הצורך של ניר לזוז כל הזמן עלול לבטא סימנים לתנועתיות יתר והנטייה לקפיצות ממשחק למשחק עלולות לבטא אימפולסיביות (קושי לעכב תגובה למראה גירויים חדשים). היכולת להתרכז במשחקי מחשב עשוי להיות ביטוי לטווח קשב תקין בפעילויות המעניינות את ניר (דבר הגיוני היות ועניין מעלה את רמות האדרנלין במוח וכך עשוי להגביר קשב).

 

במקביל, ההתארגנות האיטית בלבוש ובמשחקי ספורט עשויה לרמז על מקצב איטי הנובע מרמת קשב נמוכה וקשיי התמדה. הקשיים בתפקודים הניהוליים מתבטאים בעיקר בתחום הלמידה. הצורך לעזור לניר להתחיל ולהמשיך לעשות את שיעוריו עלול לרמז על קשיי יזימה והתמדה. הצורך בעזרה בביצוע שאלות מורכבות עלול לבטא קשיי תכנון והנטייה לכתיבה בלתי מאורגנת ואובדן קבוע של הציוד בביה"ס עלול לבטא קשיי ארגון.

 

לחץ ותסכול

כפי שניתן להבין מהסיפור של ניר, עולמם של ילדים עם קשיי קשב ובעיות ניהוליות הוא בלגן אחד גדול. לילדים אלו לעיתים קרובות יכולת חשיבה ולמידה מצוינת, אך כמו שהמורה אומרת הם לא מצליחים לבטא יכולות אלו בפועל. על זה מתלבש התסכול והלחץ להישגים בבית הספר ומשם הדרך לדימוי עצמי נמוך והפרעות התנהגות בכיתה הולכת ומתקרבת.

 

במידה ואתם מבחינים בסימנים לקשיים דומים אצל ילדיכם, קשיים הגורמים לירידה בתפקוד בבית הספר ובבית, חשוב תחילה לבדוק האם לילד סימנים לקשיי קשב וריכוז אצל נוירולוג ילדים.

 

במקביל, מומלץ לערוך אבחון בריפוי בעיסוק, במטרה לבדוק האם ישנם קשיים בתפקודים ניהוליים הפוגעים בתפקודו של הילד גם אם אין בעיית קשב. כיום ניתן להעריך את הקשיים הניהולים באופן מקצועי וסטנדרטי ולתת טיפול ספציפי, מותאם ויעיל.

 

ילדים אלו הם בדרך כלל אותם ילדים שעם קצת מודעות, אסטרטגיות והדרכת הורים - חייהם משתפרים. בנוסף, הם גם ילדים שבעזרת מוטיבציה פנימית להצלחה וטיפולי הריפוי בעיסוק, יוכלו לצמצם או לסגור פערים במהירות. יש המון מקום לתקווה, לא צריך אף פעם להרים ידיים, אלא לפנות לאבחון, טיפול והדרכה מקצועיים.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים