שתף קטע נבחר

ישראל מתייבשת, בגדה מאלתרים: מכת גניבת מים

אספקת המים המשובשת בבסיסי צה"ל ובהתנחלויות באזור הר-חברון הפכה לאחרונה לכמעט דבר שבשגרה. באמצעות חיבורים פיראטיים, גונבים השכנים הפלסטינים מים בשווי של מיליונים מדי שנה - כשהמקרים רק הולכים ומתרבים

אחרי שכבלי הנחושת כבר סומנו כמטרה מסוכנת, ממשיכים בשטחים לגנוב מכל הבא ליד. צה"ל סיכל רק לאחרונה ניסיון של פלסטינים להתחבר באופן בלתי-חוקי לתשתית חברת "מקורות" ולגנוב ממנה מים. חיילים הבחינו בארבעה בני-אדם שעה שניסו להתחבר אל הצינורות מדרום לחברון, ולאחר שאלה זיהו אותם - החלו להימלט מהמקום, כשהלוחמים פתחו אחריהם במרדף. בסיכום האירוע, הצליחו החיילים לתפוס שניים מבין החשודים, בעוד היתר הצליחו לחמוק.

 

תושבי ההתנחלויות והכפרים בהר-חברון התעוררו באחד הבקרים השבוע וגילו לאכזבתם כי בברזים שבבתיהם לא זורמים מים, בשל תופעה חוזרת ונשנית של חיבורים "פיראטיים" של פלסטינים לתשתיות. "זוהי הפקרות", אמר ל-ynet יגאל קליין, יו"ר מזכירות ההתנחלות פני חבר. "הפלסטינים מתחברים לצינורות עם משאיות או באמצעות רשת בלתי-חוקית של צינורות, ולנו בבוקר אין מים. ילדים רוצים לשטוף את הפנים לפני שהם הולכים לבית-הספר - והברזים פשוט ריקים. אפילו כוס קפה הופכת פתאום למצרך נדיר".


זרם חזק של גניבות. חיבור לא חוקי בשטחים (צילום: באדיבות רשות המים) 

 

אותה תופעה, גם לדברי גורמים ברשות המים, הפכה כבר גם היא למימדים של מכה אמיתית. "השאיבות מאותם קידוחים לא-חוקיים מסכמות בהיקף עצום של 10 מיליון קוב מים בשנה", אמר גורם בכיר שם. "פלסטינים מתחברים שלא כחוק לקווי אספקת המים של 'מקורות' וגורמים למחסור בחברון, קריית-ארבע, יטא והכפרים בסביבה. אותו מחסור נגרם בעיקר בשל אותן פעולות, שהרבה פעמים היו המקורות להם הכפרים סעיר ושיוח. הם משקים עם אותם מים את השדות שלהם". 

 

אלא שמלבד הנזק הכבד שגורמת גניבת המים, סיפר אותו גורם כי התופעה אילצה את הרשויות הישראליות להניח קווי תשתית חדשים - בתוואי אחר, בניסיון למזער את הפגיעה. "תופעות מהסוג הזה מתרחשות בכל רחבי יהודה ושומרון. גנבת המים מהצנרת של ישראל עולה למדינה בכל שנה מיליוני שקלים".

  

קורבנות נוספים לאותה תופעה הם גם החיילים המשרתים בבסיסי צה"ל בסביבה, ש"מתייבשים" לנוכח המחסור במים שגורמות הגניבות. בחטיבה המרחבית יהודה גילו כי בחלק משעות היום פוסקת אספקת המים, ובשל כך נאלץ הצבא להעביר למקום מיכליות. 


אחד החיבורים שנחשפו בהר-חברון (צילום: באדיבות רשות המים)

 

גורם ביטחוני הסביר כי לנוכח התרבות המקרים, החלו כוחות הצבא ויחידות המינהל האזרחי לערוך מעצרים יזומים של חשודים בגניבה. הוא סיפר כי עד כה, הוחרמו צינורות באורך מצטבר של עשרות קילומטרים שהיו מיועדים להזרמת מים גנובים. "בשנה שעברה, הרסנו 17 בריכות מים שנבנו בתוך שטח פתוח וצברו כמויות עצומות של מים שנגנבו".

 

בשל התרחבות התופעה, הקימו ב"מקורות" צוות שכל ייעודו הוא חשיפת החיבורים הלא-חוקיים לרשת המים וניתוקם. לאחר איתור אותם מפגעים, מוזנקים כוחות אבטחה חמושים - ויחד הם מסירים את הצנרת הפיראטית.

 

"הרשויות כושלות באופן חמור ביותר"

ראש המועצה האזורית הר-חברון, צביקי בר חי, הפנה את האצבע המאשימה להשתוללות גניבת המים כלפי מערכת אכיפת החוק. "הם כושלים בצורה חמורה ביותר.

 פניתי לכלל הגורמים, ובהם משרד התשתיות, המינהל האזרחי וחברת 'מקורות', אבל אף אחד לא מצליח לשים סוף לתופעה הזאת, שחוזרת על עצמה מדי קיץ. לא ברור לי מדוע אותם גנבים לא יושבים מאחורי סורג ובריח".

 

במשטרה הגיבו על הדברים ומסרו כי "אנו מקווים לעצור את אותה תופעה, שפוגעת גם בתושבים הפלסטינים באזור ובהם אלו המתגוררים בחברון. הנזקים עצומים בהיקפים, ומי שנושאים בהפסדים הם אזרחי מדינת ישראל ותושבי היישובים שסובלים ממחסור במים שבסופו של חודש, הם אף משלמים על אלו שנגנבו".

 

באשר לטענות שהשמיע ראש המועצה, אמרו במשטרה כי "כל תלונה בנושא מטופלת במלוא תוך מיצוי הדין. במשטרת מחוז ש"י רואים בחומרה כל פגיעה בתשתיות הלאומיות, והנושא זוכה לטיפול תוך השקעת מאמצי חקירה ומודיעין".

 

המידע הראשוני הגיע באימייל האדום .

 

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index open
זרם בברז? לא תמיד (אילוסטרציה)
צילום: Index open
מומלצים