שתף קטע נבחר

היסטוריה בגינאה: בחירות דמוקרטית ראשונות

אחרי יותר מ-50 שנים של דיקטטורה והפיכות צבאיות שהגיעו עד לכדי אנרכיה טוטאלית בשלהי 2009, הולכים אזרחי גינאה לראשונה לקלפיות כדי לבחור נשיא מוסכם. השאלה הגדולה: האם השקט יישמר גם ביום שאחרי

לראשונה מאז קיבלה את עצמאותה ב-1958 ואחרי יותר מ-50 שנה של הפיכות צבאיות, מקיימת היום (יום א') גינאה בחירות כלליות דמוקרטיות לנשיאות. 24 מועמדים מתמודדים לתפקיד וספירת הקולות צפויה להימשך כמה ימים. השאלה הגדולה היא מה יקרה ביום שאחרי הבחירות ואם הסדר כמעט המופתי שאפיין את השבועות האחרונים - יימשך גם לאחר השבעת הנשיא החדש.

 

הבחירות לנשיאות התאפשרו אחרי שהמדינה המערב אפריקנית כמעט הידרדרה לאנרכיה טוטלית. זאת, בעקבות ניסיון ההתנקשות במנהיג החונטה, מוסא "דאדיס" קמארה, שלקח את השלטון ב-2008 בעקבות מותו של הנשיא לנסנה קונטה. קמארה הועבר לטיפול רפואי ממושך במרוקו לא שב למדינה כחלק מניסיונות הפיוס.


חוגגים דמוקרטיה ברחובות קונקרי (צילום: AFP) 

 

ערעור השורות בחונטה בא בעקבות טבח המוני שביצעו חייליו של קמארה בספטמבר אשתקד במפגינים שהתקהלו באיצטדיון בבירה קונקרי. לפחות 150 בני אדם נהרגו, כאלף נפצעו ויותר ממאה נשים נאנסו. בעקבות האירועים פתח האו"ם בחקירה מי אחראי למעשה. בחונטה פרצו ויכוחים ועימותים פנימיים, שבסיומם נורה קמארה על-ידי אחד מקציניו הבכירים. דו"ח שפרסם האו"ם הטיל על קמארה את האחריות להרג, והוא עשוי להיות מואשם בפשעים נגד האנושות.

 

בעקבות האירועים הקימה החונטה ממשלה זמנית אזרחית וזו קידמה רפורמות חוקתיות ואת הליך הבחירות. בראש התהליך עמד הגנרל סקובה קונטה. הדעות מדוע בחר קונטה שלא להתמודד בעצמו לנשיאות - חלוקות. חלק מספרים שמדובר בקצין המאמין בלב שלם בדמוקרטיה אולם נרתע מאור הזרקורים. אחרים סבורים שקונטה מצוי תחת לחץ פנימי ובינלאומי לא להתמודד. כך או כך, קונטה נחשב היום - יום הבוחר - לגיבור לאומי בגינאה.

 

4 מתוך 10 מיליון תושבי גינאה הם בעלי זכות הצבעה בבחירות לנשיאות, אליהן נרשמו כאמור 24 מועמדים.

 המירוץ מתרכז בין שני ראשי הממשלה לשעבר, סלו דליין דיאלו וסידייה טורה, ויריביהם הפוליטיים אלפה קונדה ולנסנה קוייטה. תומכיהם של הארבעה פשטו בימים האחרונים על רחובות קונקרי, חילקו חולצות, משרוקיות וקיימו מצעדים. קמפיין הבחירות התנהל בשבועות האחרונים בשקט ובסדר יחסי.

 

מרכז קרטר לשלום, האיחוד האירופי והאיחוד האפריקני מפקחים על הליך ההצבעה ולאחר מכן ספירת הקולות. התוצאות הסופיות יפורסמו בעוד כמה ימים. פרשנים פוליטיים מעריכים כי ההצבעה תתחלק על-פי הקבוצות האתניות של גינאה. כ-40 אחוז הם בני הפאול ויצביעו עבור דיאלו או טורה, וכ-30 אחוז - שהם בני המנדינקה - יתחלקו בין קונדה וקוייטה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיאלו. מועמד הפאול
צילום: רויטרס
גיבור לאומי. קונטה
צילום: רויטרס
קונדה. מועמד המנדינקה
צילום: AFP
מומלצים