שתף קטע נבחר

חסוך בהתאם לגילך! מדריך לפנסיונר העתידי

האוצר פרסם את הטיוטה השנייה לתוכנית החיסכון הפנסיוני שתותאם לגילו ולמאפייניו של החוסך. היישום יחל עם קבוצות החוסכים המתקרבים לגיל הפרישה ורגישים יותר לתנודתיות בחסכונותיהן. כל השאלות והתשובות על המודל החדש

צעד נוסף בדרך ליישום מודל החיסכון הכספי המותאם (המודל החכ"מ) שיוזם משרד האוצר: שר האוצר יובל שטייניץ והממונה על שוק ההון, עודד שריג פרסמו היום (ג') את הטיוטה השנייה של התקנות בנושא. מטרת המודל היא לסווג את כספי החיסכון ולהתאים את תמהילי ההשקעות לגילם ולמאפייניהם של החוסכים. באוצר מעריכים כי המודל החכ"מ צפוי לצמצם את התנודתיות בחסכונותיהם של החוסכים ככל שהם מתקרבים לגיל הפרישה.

 

הטיוטה הראשונה של ההסדרה פורסמה ביולי 2009, זאת לאחר שהממשלה החליטה על המעבר למודל בדצמבר 2008. במסגרת ההסדרה המוצעת יקים כל גוף מוסדי מסלול המיועד למקבלי קצבה (פנסיונרים), מסלול המיועד לחוסכים מעל גיל 60 שטרם החלו לקבל קצבה, מסלול המיועד לחוסכים בגילאים 55 עד 60, ולפחות שני מסלולים נוספים לחוסכים שטרם מלאו להם 55.

 

עם זאת חשוב לציין כי הגוף המוסדי יוכל לבחור מאפיינים נוספים לסיווג החוסכים כמו מידת שנאת סיכון, רמת הכנסה ועוד. כדי למנוע את המשך ניהולם של כספי חוסכים בגילאים שונים באותה רמת הסיכון, נקבע גם כי המסלולים ה"כלליים" יבוטלו והחוסכים הנמצאים בהם כיום יסווגו למסלולים המתאימים למאפייניהם, לרבות גילם.

 

חשוב לציין כי זכות הבחירה במסלול ההשקעה תישאר בידי החוסכים בכל עת, וכי יש באפשרות החוסכים לעבור למסלול השקעה אחר, לרבות מסלול המתמחה בהשקעות מסוג מסוים (מניות, אג"ח וכדו'). השינויים העיקריים שחלו בטיוטת התקנות השנייה כוללים בין היתר פריסה של יישום המודל החכ"מ באופן מדורג על פני מספר שנים, זאת כדי למנוע זעזועים בשוק ההון ולהקל תפעולית על ביצוע המהלך תוך הגברת השקיפות לחוסך בכל שלב ושלב של יישום המודל.

 

היישום יחל עם קבוצות החוסכים המבוגרים הרגישות יותר לתנודתיות בחסכונותיהן עם התקרבותן לגיל פרישה. שר האוצר ציין כי "כאחד מלקחי המשבר האחרון ומתוך מטרה להגן על כספי החוסכים, החלטנו לקדם את המודל החכ"ם. תכליתו של המהלך היא הגנה על ציבור החוסכים, תוך התאמה של אופי וסוג ההשקעה למאפייני הגיל ורמת הסיכון של החוסך".

 

סגן שר האוצר יצחק כהן אמר כי "המודל החכ"ם מאפשר התאמה טובה יותר של הסיכונים בחסכון הפנסיוני למאפיינים המשתנים של החוסכים לאורך תקופת החיסכון". הממונה על שוק ההון, ביטוח וחסכון פרופ' עודד שריג הוסיף והבהיר כי "המודל החכ"מ נועד לטפל בכספי חוסכים שאינם בוחרים אקטיבית מסלול ההשקעה המתאים למאפייניהם, ובמיוחד למתֵן את התנודתיות בהשקעות של חוסכים מבוגרים".

 

שאלות ותשובות על המודל

מהו המודל החכ"מ?

לפי המודל החכ"מ חברות מנהלות של קופות גמל, קרנות פנסיה וביטוחי מנהלים, יקימו מסלולי השקעה, אשר ניהול הכספים בהם יותאם לפחות לגילאי החוסכים. חוסכים הפותחים תוכנית חיסכון פנסיוני ישויכו כברירת מחדל אל מסלולים אלו. בשנים הקרובות ישויכו למסלולים אלו, באופן הדרגתי, גם החוסכים שנמצאים כיום במסלול ה"כללי".

 

מדוע לעבור למודל חכ"מ?

המודל החכ"מ - חיסכון כספי מותאם - גובש על מנת לטפל בכך שמרבית כספם של חוסכים במוצרי החיסכון הפנסיוני - קופות גמל, קרנות פנסיה וביטוחי מנהלים - נוהל במסלול השקעה אחד, שנקרא המסלול ה"כללי", על אף מאפייניהם השונים של החוסכים. בפרט, כספם של חוסכים מבוגרים נוהל יחד עם כספם של חוסכים צעירים ובאותה רמת סיכון. כדי למנוע מצב זה, יוקמו בעתיד מסלולי השקעה נפרדים עבור חוסכים מבוגרים וחוסכים צעירים.

 

האם גיל הינו המאפיין היחידי לסיווג החוסכים במודל החכ"מ?

במודל החכ"מ נקבע כי, חוסכים יסווגו למסלולי השקעה לפחות בהתאם לגילם. במקביל, ניתן שיקול דעת לחברות המנהלות את כספי החיסכון הפנסיוני לבחור מאפיינים נוספים, מעבר לגילו החוסך, לסיווג עמיתים כגון: העדפת סיכון, מצב כלכלי וכדומה.

 

למה זה משנה באיזה מסלול השקעה אני חוסך?

כספי החוסכים במוצרי החיסכון הפנסיוני השונים (קופות גמל, ביטוחי מנהלים וקרנות פנסיה) מושקעים באופנים שונים, סולידיים יותר או פחות. תשואת החיסכון הפנסיוני משקפת את רמת הסיכון אליה חשוף המוצר הפנסיוני. לפיכך, בחירה במסלול השקעה מסוים תשפיע על הן על רמת הסיכון אליה יהיה חשוף כספך והן על תשואת החיסכון.

 

באיזה מסלול השקעה נמצאים רוב כספי החיסכון הפנסיוני כיום?

רוב כספי החיסכון הפנסיוני מנוהלים כיום במסלולים "כלליים", כאשר במסלולים אלה נמצאים כספים של חוסכים בגילאים שונים. מסלול "כללי" הינו מסלול שבתקנון או בפוליסה שלו נקבע כי ניהול ההשקעות במסלול זה ייעשה בהתאם לשיקול דעתה של החברה המנהלת את הכספים. אם ברצונך לברר אם כספיך נמצאים במסלול מסוג זה, באפשרותך לפנות לחברה אשר מנהלת את כספי החיסכון שלך ולברר זאת עמה. אם תרצה, תוכל להעביר את כספיך מהמסלול הכללי למסלול השקעה מתמחה.

 

מהו מסלול "מתמחה"?

מסלול "מתמחה" מאופיין בכך שלפחות 50% מהכספים הנמצאים בו מושקעים באפיק השקעה מסוים כגון: מניות, אג"ח, שקלי, טווח קצר וכדומה. מטרת מסלולים מסוג זה היא לאפשר לחוסכים המעוניינים להתאים את מסלול ההשקעה למאפייניהם ולצרכיהם לעשות זאת על ידי בחירת מסלול השקעה "מתמחה". אחת הסיבות שהביאו למעבר למודל החכ"מ היא שמיעוט קטן בלבד מהחוסכים נעזר במסלולים אלה כדי להתאים את החיסכון הפנסיוני שלו להעדפותיהם ולצרכיהם.

 

אילו מסלולי השקעה יהיו במסגרת המודל החכ"מ?

במסגרת המודל החכ"מ יוקמו מסלולי ההשקעה הבאים: מסלול למקבלי קצבאות, מסלול לחוסכים מעל גיל 60, מסלול לחוסכים בגילים 55 עד 60, ומספר מסלולים לחוסכים מתחת לגיל 55. כספי החיסכון הפנסיוני (קופות גמל, קרנות פנסיה ופוליסות ביטוח חיים) של כל חברה המנהלת כספי חיסכון פנסיוני ינוהלו במסגרת מסלולים אלו. בנוסף למסלולים אלה יציעו החברות מסלולי השקעה "מתמחים" כגון: מניות, אג"ח, שקלי, טווח קצר וכדומה.

 

מה תהיה מדיניות ההשקעה במסלולים של המודל החכ"מ?

החברה המנהלת את כספיך היא זו שתקבע את מדיניות ההשקעה של כל מסלול לכל קבוצת גיל. מסלולים שיהיו מיועדים לחוסכים מבוגרים יהיו סולידיים יותר ממסלולים לחוסכים צעירים. אם אינך בטוח לגבי מדיניות ההשקעה של החברה המנהלת את כספיך והשלכותיה, באפשרותך להתייעץ עם סוכן או יועץ פנסיוני או לפנות ישירות לחברה. בנוסף, ניתן לעקוב אחר מדיניות ההשקעה, הן במסלול בו אתה חוסך כיום והן במסלול אליו תשויך לאחר המעבר למודל החכ"מ, בפרסומים של "מדיניות השקעה צפויה" שהחברה המנהלת את כספיך מחויבת לפרסם באתר האינטרנט שלה ולשלוח אליך במסגרת הדוח השנתי.

 

אני חוסך היום במסלול "כללי", מתי יעבירו אותי למסלול המתאים לגילי?

כדי למנוע טעויות ועומסים על המערכת, העברת החוסכים למסלולים המתאימים למאפייניהם תהיה הדרגתית, על פני מספר שנים, כאשר בתחילה יועברו מקבלי קצבאות למסלולים המתאימים להם, לאחר מכן יועברו חוסכים מבוגרים ולבסוף חוסכים צעירים. אולם כל חוסך, מלבד חוסך שכבר מקבל קצבה, יוכל לעבור לכל מסלול אחר בכל עת ולא יצטרך להמתין להעברתו על-ידי החברה אשר מנהלת את כספיו. חשוב להדגיש כי, האפשרות לבחור מסלול השקעה ולעבור בין מסלולי השקעה בכל עת קיימת מזה מספר שנים והיא תמשיך לחול גם בעתיד.

 

כיצד אדע לאיזה מסלול אני משויך?

החברה שמנהלת את כספיך חייבת לשלוח לך הודעה טרם העברתך למסלול ההשקעה אליו אתה אמור להיות משויך, ולציין במפורש מתי תועבר אל המסלול. באפשרותך להיוועץ עם יועץ פנסיוני או סוכן פנסיוני ולבקש לעבור למסלול אחר בהתאם לצרכים ולהעדפות שלך.

 

אני חוסך כיום במסלול "כללי" ומעוניין להישאר בו בכל תקופת החיסכון שלי, האם אני רשאי לעשות זאת?

במסגרת המודל החכ"מ יבוטלו המסלולים ה"כלליים" ויוחלפו במסלולים המותאמים לגילאי החוסכים. בנוסף ימשיכו להיות מסלולים "מתמחים". במידה שהנך מעוניין לעבור למסלול השקעה אחר מהמסלול המיועד לך כברירת מחדל, תוכל לעשות זאת בכל עת. בכל מקרה, באפשרותך להיוועץ ביועץ פנסיוני או בסוכן פנסיוני לפני קבלת החלטה לגבי מסלולים.

 

אני חוסך בן 35 המעוניין להצטרף למסלול של חוסכים מעל גיל 60, האם אהיה רשאי לעשות זאת?

כן, הינך רשאי לבחור בכל מסלול שתרצה בין אם הוא מותאם לגילך ובין אם לא. ראוי להפנות את תשומת לבך שכיום קיימים מסלולים "מתמחים" (לרבות מסלולים המוגדרים כסולידיים) שביכולתך לעבור אליהם כבר היום.

 

כיום אני חוסך את כספיי במסלול אג"ח, האם אועבר בעתיד למסלול המותאם לגילי?

לא, יישום המודל החכ"מ יוחל רק על חוסכים אשר כספיהם נמצאים כיום במסלולים "כלליים", בעוד שכספך נמצא במסלול "מתמחה". עם זאת, תמיד שמורה לך הזכות לעבור למסלול אחר, למוצר חיסכון פנסיוני אחר, או לחברה מנהלת אחרת, אם ברצונך לעשות כך.

 

אני חוסך בן 62, האם אוכל לבחור במסלול מנייתי?

כן, כל עוד לא התחלת לקבל קצבה, תמיד תוכל לבחור במסלול "מתמחה", לרבות במסלול מנייתי, או במסלול ברירת מחדל אחר שאינו המסלול המשויך לגילך לפי המודל החכ"מ. חשוב להדגיש כי הזכות לבחור היכן ינוהלו הכספים נמצאת בידי החוסך בלבד, ולכן עליו מוטלת החובה לבצע את הבחירה המתאימה ביותר לצרכיו ולהעדפותיו, כאשר באפשרותו להיוועץ ביועץ או סוכן פנסיוני לשם כך.

 

אני חוסך בקופת גמל מבטיחת תשואה, האם גם אני אועבר למסלול המתאים לגילי?

לא. חוסכים החוסכים בקופת גמל מבטיחת תשואה לא יועברו למסלול המתאים לגילם כדי שימשיכו ליהנות מהבטחת התשואה שיש להם בקופת הגמל. במידה שתעביר את כספיך הצבורים בקופת הגמל מבטיחת התשואה הם יאבדו את הזכויות והיתרונות שהיו לך בשל היותך חבר בקופה מסוג זה.

 

האם המודל החכ"מ יחול על קרן השתלמות?

המודל החכ"מ יחול רק על חיסכון פנסיוני המיועד לשימוש לאחר גיל פרישה: כספים בקופות גמל לתגמולים, קופות גמל לא משלמות לקצבה וקופות אישיות לפיצויים, בקרנות הפנסיה החדשות ובפוליסות ביטוח מנהלים. המודל לא יחול על מוצרי חיסכון שאינם מיועדים לעת פרישה דוגמת קרן השתלמות, קופת גמל לדמי מחלה, קופה מרכזית לפיצויים ועוד.

 

היכן אני יכול למצוא מידע על המודל החכ"מ של חברות המנהלות מוצרי חסכון פנסיוני?

מידע נרחב על המודל החכם תוכל למצוא בעתיד באתרי האינטרנט של החברות לניהול מוצרי חסכון פנסיוני. אם אין לך גישה לאינטרנט, תמיד תוכל לפנות לחברות לניהול מוצרי חסכון פנסיוני, בטלפון או בכתב, והן תשמחנה לעדכן אותך לגבי המודל החכ"מ אשר הן מפעילות.


פורסם לראשונה 06/07/2010 12:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל כהן
המודל החדש - ממסקנות המשבר הכלכלי
צילום: טל כהן
מומלצים