שתף קטע נבחר

30 שעות על הרגליים: המתמחים קורסים מהעומס

בדיון שהתקיים בוועדת הבריאות של הכנסת, הוצגו נתונים מדאיגים על מצב המתמחים: מרביתם עובדים יותר מ-30 שעות בתורנות ובלילות מקבלים לבד חולים חדשים במחלקות עמוסות. ח"כ יחימוביץ': "החולים משלמים את המחיר". ח"כ טיבי הגיש הצעת חוק להגבלת שעות העבודה

סוגיית המחסור ברופאים שעולה חדשות לבקרים באמצעי התקשורת מתמקדת לרוב במחסור של מתמחים ורופאים מומחים בהתמחויות שאינן מבוקשות או רווחיות, בעיקר במרפאות ובתי חולים בפריפריה. דיון שהתקיים היום (ג') ועדת העבודה, הרווחה והבריאות התמקד בנקודת מצוקה אחרת במערכת: העומס הבלתי נסבל כמעט על הרופאים המתמחים, תוך הפרה בוטה של זכויותיהם. כתוצאה מעומס זה, נפגעת המערכת כולה, בכללה החולים.

 

לפי נתונים שמציגה עמותת מרש"ם (מתמחים לשיפור הרפואה בישראל), הרי שכתוצאה מהתקינה הארכאית במערכת הבריאות הציבורית (עדכנית לשנת 1976), המתמחים מתמודדים, לרוב לבד בכל תורנות לילה, עם כשש-שבע קבלות חדשות (בממוצע) ותפוסת מיטות החורגת מה-100%. ד"ר אחמד טיבי האזין לנתונים בוועדה ואמר כי "בעבר מצב המתמחים היה גרוע וגם כיום הוא ממשיך להיות גרוע".

 

באותו נושא, הגיש היום ח"כ אחמד טיבי הצעת חוק המגבילה את שעות העבודה של רופא או איש צוות רפואי ל-48 שעות בשבוע. בנוסף, שעות התורנות, שכרגע עומדות על כ-30 שעות, לא יעלו על 24 שעות רצופות, ותינתן מנוחה רצופה של שש שעות במהלכן. באם איש הצוות משובץ לעבוד שני ימים רצופים, חייבת להינתן לו מנוחה של שמונה שעות לפחות.

 

הוועדה החליטה פה אחד שיש צורך לעשות רוויזיה של התקנים. במסגרת רוויזיה זו, יש לעבור מחלקה-מחלקה ולבדוק כמה תקנים חסרים  בבתי החולים בארץ. מבחינת הוועדה, הרי שהסוגיה עומדת כעת בפתחו של משרד האוצר, שאוחז בתקציבים הדרושים למהלך כזה.

 

30 שעות עבודה בתורנות אחת

פגיעה זו היא ככל הנראה בלתי נמנעת במצב הנוכחי, של מחסור גדול בתקנים לרופאים, מספר סטודנטים שגדל לאט ביחס לגידול באוכלוסיה ומספר המיטות

המוגבל בבתי החולים - מחסור של 3,698 מיטות בבתי החולים, נכון להיום.

 

המחסור בתקנים מוביל באופן ישיר למספר רב יותר של תורנויות שנאלץ לעשות כל מתמחה בחודש, ושעות רבות יותר בכל תורנות. על אף התקנה לפיה תורנים, אחרי קרוב ל-24 שעות של עבודה רצופה, צריכים ללכת הביתה בבוקר בתום התורנות, הרי שבאופן מעשי המחסור ברופאים במחלקות כה חמור שבמקרים רבים הם נשארים עמוק לתוך שעות הצהריים. אחרי יום עבודה מלא ולילה ללא שינה, הם אלה שקובעים טיפול ומבצעים בדיקות.

 

ד"ר ליאור פרל, נציג עמותת מרש"ם התייחס לנתונים אלה והזכיר מספר מחקרים, שהצביעו על אותה תוצאה - התפקוד (זכרון, חשיבה, קבלת החלטות) של מתמחה לאחר 24 שעות עבודה זהה לתפקוד תחת השפעת אלכוהול. ד"ר פרל הוסיף: "העומס הקיים כיום גדול לעין שיעור מבעבר, והמצב הולך ומחריף. החשש הוא כי המתמחים לא יוכלו לספק את איכות הרפואה המתבקשת, כפי שראוי במדינה מערבית, אם מגמה זו תימשך".

 

בארצות הברית יש תקנות שמגבילות את שבוע העבודה ל-80 שעות שבועיות ומגבילות את משך הזמן בין תורנת לתורנות. באירופה, משך התורנות מוגבל ל-16 שעות. בישראל, ההגבלה לפי ההסכמים עומדת על שש תורנויות בחודש ועל אורך תורנות של 24 שעות ועוד שעתיים להעברת משמרת. בפועל, טוענים במרש"ם, מספר התורנויות בחלק ניכר מהמקומות בארץ נשאר באופן קבוע בסביבות השמונה תורנויות בחודש, ובמקומות רבים נפוץ שעוברים את ה10-12 תורנויות בחודש. עוד נאמר בדיון כי כמעט כל המתמחים משחררים גם אחרי 30 שעות עבודה, שבוע עבודה יכול להגיע ל-105 שעות שבועיות. בשל מצב זה, יש מקרים שבהם במשך חודש שלם אין סוף שבוע אחד פנוי מתורנות - והמתמחים נמצאים יום יום בבית החולים.

 

"אחד הסקטורים המנוצלים במשק"

עוד צוין כי ביום עבודה רגיל מקבלים תשלום עד 16:00 אולם יום העבודה יכול להסתיים גם ב-20:00.

  

חברת הכנסת שלי יחימוביץ' סיכמה את הדברים באומרה: "נכון להיום הרופאים

המתמחים הם אחד הסקטורים המנוצלים ביותר במשק. ההעסקה שלהם נעשית תוך פריצה של כל הסכם קיבוצי ורמיסת זכויות בסיסיות עד כדי כך שהם לא זכאים ליום מנוחה שבועי. מי שמשלם את המחיר בסופו של יום הם החולים".

 

הלחץ מצד הרופאים ומשרד הבריאות מכוון, במישרין ובעקיפין, אל משרד האוצר. ועדת אמוראי קבעה כבר לפני שמונה שנים כי יש לשנות את התקינה במערכת הבריאות, אך מאז ועד היום דבר זה לא נעשה. כיוון שסוגיה זו לא עולה לדיון מדי שנה, בניגוד לתוכנו של סל התרופות למשל, הידע והלחץ הציבורי בנושא מהותי זה הוא מועט, במקרה הטוב.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים